Home Personlig utveckling Fyra sätt att förändra livet

Fyra sätt att förändra livet

by Charlotta

Att livet förändras är oundvikligt eftersom livet per definition är förändring. Du kan kämpa emot och protestera eller låta bli att acceptera förändringar men du kan inte hindra dem från att ske. Däremot så kan du påverka vilken effekt förändringarna ska ha på dig och ditt liv, hur du ska möta dem och vad du ska göra med dem. Du har också möjlighet att själv initiera förändringar och därmed ta rodret till ditt eget liv för att bestämma åt vilket håll skutan ska gå.

Ofta när man pratar om att förändra sitt liv så känns det som om det finns oändligt många förändringar som skulle behöva göras, massor med saker att ändra på och det hela blir så överväldigande att det slutar med att ingenting blir gjort. Men egentligen finns det bara fyra sätt att förändra livet på, fyra olika metoder som omfattar alla sätt att genomföra en förändring på.

  1. Tillför något på insidan.
  2. Ta bort något på insidan.
  3. Tillför något på utsidan.
  4. Ta bort något på utsidan.

Insidan i det här fallet betyder allt det som sker inom dig, tankar, beslut, rädslor, oro, känslor och känslomässiga begränsningar, kunskap och kunskapsmässiga begränsningar osv.

Utsidan är allt det som sker utanför dig som person, miljön du befinner dig i, människor i din närhet, maten du äter, ditt jobb, dina hobbies, vad du läser, vad du lyssnar på osv.

Allting i livet är uppdelat på insida och utsida, antingen är det något som existerar inom dig eller så är det något som existerar utanför dig. Det är de enda två alternativen, det finns inget annat.

När du ska ändra på något har du också bara två val, du kan lägga till något eller så kan du ta bort något. Alla förändringar kan uttryckas i att lägga till eller ta bort, så även här finns det bara två alternativ.

Så med detta resonemang så har vi reducerat oändligt många möjligheter till bara fyra, vilket är mycket lättare att både greppa tankemässigt och att hantera rent praktiskt. När du vill ha en förändring i ditt liv så behöver du alltså bara välja något, eller några, av dessa fyra alternativ och genomföra det så har du gjort en förändring. Och det är just det som ofta är det svåraste, att börja, att ta sig över tröskeln och faktiskt komma igång med något istället för att bara tänka på det. Felet som är lätt att göra i det skedet är att tänka sig förändringen så som den kommer att vara när den är färdig, men oftast är det väldigt många steg på vägen dit, och det är känslan av att du måste ta dem allihop i ett enda kliv som gör det så svårt att komma igång. Men med den här metoden så bryter du ner förändringen i små, hanterbara steg som vart och ett inte är speciellt svårt att åstadkomma och där du får känna att du lyckas med dina föresatser och snabbt kan ta dig an nästa steg.

Vi tar ett exempel. Låt säga att du känner dig allmänt nere och missnöjd och efter en del funderande inser du att du är stressad på ditt jobb, att kläderna sitter för tajt och att du aldrig har roligt längre. Det känns med andra ord som om hela livet har gått snett och du skulle behöva ändra på allting. Men det är alldeles för jobbigt så du bestämmer dig för att hitta en sak på insidan och en på utsidan som du ska ändra på, för det är allt du orkar med just nu. Så efter ytterligare lite funderande bestämmer du dig för att på utsidan ska du lägga till en stor portion råa grönsaker varje dag och på insidan ska du gå en kvällskurs i ett jobbrelaterat ämne som intresserar dig.

Kvällskursen borde väl vara en utsidesgrej kanske du tänker, men även om själva kursen skulle kunna betraktas som en utsidesgrej så befinner sig det bestående resultatet på insidan, du lär dig något som du inte kunde innan och ökar din kunskap. Efter några månader känner du dig både lite piggare rent allmänt och också lite med inspirerad och bestämmer dig för att lägga till ytterligare en utsida och det är att dra ner på hur mycket bröd och pasta du äter. Eftersom du redan kommit in i vanan att äta mer grönsaker så är det nu lätt att fylla på med grönsaker när du drar ner på kolhydraterna. Efter ytterligare några månader sitter kläderna perfekt, du har ny energi och med kompetensen från kursen i ryggen är du kvalificerad för andra arbetsuppgifter på ditt jobb. Med några små förändringar har du lyft dig själv flera nivåer och du tycker att ditt liv känns roligt och stimulerande igen.

Det är inte förändringens storlek som är det viktiga utan att det är en förändring som du kan upprätthålla och inrätta ditt liv efter. Hur liten en förändring än är så kommer den att ”smitta av sig” på andra delar av livet och påverka dig på fler än ett sätt, så bättre en liten genomförd förändring än en stor som du aldrig orkar genomföra.

/Charlotta

4 comments

Sara 15 april, 2014 - 14:26

Hej!
Jag gör alla fyra i en salig röra men ändå lite strukturerat, hehe. Bloggar om det i en salig röra också 😉 Välkommen!

Coachen 15 april, 2014 - 16:30

Hej Sara, tack för din kommentar!

Ja, bara det blir bra så är inga sätt dåliga. 😉

/Coachen

Baan 30 juli, 2018 - 16:55

Vad ska man förändrar pp utsida när man är känslig för förändering och ger både ångest och stress. Jag börjat göra matematik uppgifter för högstadiet och mitt mål var att göra undervisning för uppgifter om mönster på datorn men jag gav upp för jag kände mig otillrikligt även om jag klarade det. Jag tror jag behöver hjälp på att inte känner att det för stor och jag inte kan ha kontroll över det.

Charlotta 30 juli, 2018 - 22:08

Hej Baan, välkommen hit! Det är nog inte utsidan du behöver förändra utan insidan för att komma till rätta med det. Börja med att välja andra tankar, tankar som lyfter istället för sänker och som säger att du kan istället för att du inte kan. Bry dig inte om ifall det känns som du ljuger för dig själv, det är bara hjärnans som är ovan vid de nya tankarna, fortsätt att tänka mer positiva och modiga tankar ändå. Sedan börjar du med mindre saker som du känner att du kan klara av och efterhand jobbar du dig upp till större och större saker. Det här är en process som tar lite tid och arbete men det är så man gör för att uppnå förändring på ett sätt som fungerar.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI