Home Personlig utveckling Fyra sätt att förändra livet

Fyra sätt att förändra livet

by Charlotta

Ur arkivet:

Att livet förändras är oundvikligt eftersom livet per definition är förändring. Du kan kämpa emot och protestera eller låta bli att acceptera förändringar men du kan inte hindra dem från att ske. Däremot så kan du påverka vilken effekt förändringarna ska ha på dig och ditt liv, hur du ska möta dem och vad du ska göra med dem. Du har också möjlighet att själv initiera förändringar och därmed ta rodret till ditt eget liv för att bestämma åt vilket håll skutan ska gå.

Ofta när man pratar om att förändra sitt liv så känns det som om det finns oändligt många förändringar som skulle behöva göras, massor med saker att ändra på och det hela blir så överväldigande att det slutar med att ingenting blir gjort. Men egentligen finns det bara fyra sätt att förändra livet på, fyra olika metoder som omfattar alla sätt att genomföra en förändring på.

  1. Tillför något på insidan.
  2. Ta bort något på insidan.
  3. Tillför något på utsidan.
  4. Ta bort något på utsidan.

Insidan i det här fallet betyder allt det som sker inom dig, tankar, beslut, rädslor, oro, känslor och känslomässiga begränsningar, kunskap och kunskapsmässiga begränsningar osv.

Utsidan är allt det som sker utanför dig som person, miljön du befinner dig i, människor i din närhet, maten du äter, ditt jobb, dina hobbies, vad du läser, vad du lyssnar på osv.

Allting i livet är uppdelat på insida och utsida, antingen är det något som existerar inom dig eller så är det något som existerar utanför dig. Det är de enda två alternativen, det finns inget annat.

När du ska ändra på något har du också bara två val, du kan lägga till något eller så kan du ta bort något. Alla förändringar kan uttryckas i att lägga till eller ta bort, så även här finns det bara två alternativ.

Så med detta resonemang så har vi reducerat oändligt många möjligheter till bara fyra, vilket är mycket lättare att både greppa tankemässigt och att hantera rent praktiskt. När du vill ha en förändring i ditt liv så behöver du alltså bara välja något, eller några, av dessa fyra alternativ och genomföra det så har du gjort en förändring. Och det är just det som ofta är det svåraste, att börja, att ta sig över tröskeln och faktiskt komma igång med något istället för att bara tänka på det. Felet som är lätt att göra i det skedet är att tänka sig förändringen så som den kommer att vara när den är färdig, men oftast är det väldigt många steg på vägen dit, och det är känslan av att du måste ta dem allihop i ett enda kliv som gör det så svårt att komma igång. Men med den här metoden så bryter du ner förändringen i små, hanterbara steg som vart och ett inte är speciellt svårt att åstadkomma och där du får känna att du lyckas med dina föresatser och snabbt kan ta dig an nästa steg.

Vi tar ett exempel. Låt säga att du känner dig allmänt nere och missnöjd och efter en del funderande inser du att du är stressad på ditt jobb, att kläderna sitter för tajt och att du aldrig har roligt längre. Det känns med andra ord som om hela livet har gått snett och du skulle behöva ändra på allting. Men det är alldeles för jobbigt så du bestämmer dig för att hitta en sak på insidan och en på utsidan som du ska ändra på, för det är allt du orkar med just nu. Så efter ytterligare lite funderande bestämmer du dig för att på utsidan ska du lägga till en stor portion råa grönsaker varje dag och på insidan ska du gå en kvällskurs i ett jobbrelaterat ämne som intresserar dig. Kvällskursen borde väl vara en utsidesgrej kanske du tänker, men även om själva kursen skulle kunna betraktas som en utsidesgrej så befinner sig det bestående resultatet på insidan, du lär dig något som du inte kunde innan och ökar din kunskap. Efter några månader känner du dig både lite piggare rent allmänt och också lite med inspirerad och bestämmer dig för att lägga till ytterligare en utsida och det är att dra ner på hur mycket bröd och pasta du äter. Eftersom du redan kommit in i vanan att äta mer grönsaker så är det nu lätt att fylla på med grönsaker när du drar ner på kolhydraterna. Efter ytterligare några månader sitter kläderna perfekt, du har ny energi och med kompetensen från kursen i ryggen är du kvalificerad för andra arbetsuppgifter på ditt jobb. Med några små förändringar har du lyft dig själv flera nivåer och du tycker att ditt liv känns roligt och stimulerande igen.

Det är inte förändringens storlek som är det viktiga utan att det är en förändring som du kan upprätthålla och inrätta ditt liv efter. Hur liten en förändring än är så kommer den att ”smitta av sig” på andra delar av livet och påverka dig på fler än ett sätt, så bättre en liten genomförd förändring än en stor som du aldrig orkar genomföra.

/Charlotta

6 comments

Marija 9 april, 2015 - 09:09

Underbart spalt! Det ända som är permanent i livet är förändringar. Hur jobbiga dom än må vara så behövs dom av en anledning anser jag. Om man inte förstår anledningen nu,så kommer den förmodligen komma längre fram. kanske inte om 2-3 månader, tillochmed flera år.

Vad tycker/ tänker du om Karma? ( Orsak-verkan?) .. Är det något som du tror på om man kan formulera det så… Är det lite så ”what goes around comes around”… Inte att man ska önska det upp på någon. Men rent naturligt så sker det om det är så att det ska skes… hm..

Underbara blogg. Vad hade jag gjort utan den just nu… Den har fått mig så mycket djupare och fått mig att inse att livet har inga begränsningar. Det är jag och ändast jag som väljer mitt liv. tusen tack.

Coachen 9 april, 2015 - 09:53

Tack snälla Marija, vilket fantastiskt fint beröm du ger. 🙂
Och tack för dina tankar kring förändringar. När det kommer till karma så är jag inte helt färdig med mina tankar på det området, det finns en del olika åsikter om karmabegreppet och än så länge lyssnar jag mer än jag pratar om det, eftersom jag inte riktigt vet var jag står i frågan. Men en sak kan jag säga, och det är att jag tror att vi egentligen har förmågan att förändra allt i våra liv, och då menar jag verkligen allt. Sedan kan våra egna tankar, föreställningar och inlärda mönster göra en del saker nästintill omöjliga att genomföra i praktiken, men jag är övertygad om att vi besitter förmågan.

När jag tänker efter kan jag faktiskt säga en sak till, jag tror inte att vi någonsin blir straffade för något vi gör. Det finns ingen högre makt som vill oss illa, däremot är det meningen att vi ska lära oss en del saker under den här resan och fattar man inte första gången så får man fler tillfällen att ta in budskapet. 😉
/C

Marija 9 april, 2015 - 23:40

Intressanta tankar där ! 🙂 Ja det är svårt att få grepp om karma.. Är det något som sker lixom naturligt” enligt livets gång.. eller har någon gett det begreppet… att gör du något mot någon så kommer karma slå tillbaka… I någon sorts vändning.. Som en läxa och lärdom.. Fast ja .. det är väl olika som med allt annat. En tolkningsfråga.. Hur man tolkar och ” vill ” att det ska vara.

man kan ju se det som att karma inte är någon universell hämnd för tidigare handlingar, utan snarare lagen om verkan och återverkan – varje handling leder till ytterligare en handling/reaktion, vilket skapar ett händelseförlopp som – kanske, kanske inte – kommer tillbaka till den som utförde ursprungshandlingen… man behöver väl inte vara religiös för att tro på det?.. tycker också det handlar helt enkelt om sunt förnuft och att se att allting man gör , särskilt ”dåliga” handlingar – kan få konsekvenser både för mig själv och för andra. Det handlar helt enkelt om att vara eftertänksam – att tänka innan man handlar och förstå konsekvenserna av sitt handlande.. Sånt här är svårt alltså.. men man söker så många svar ibland och jag älskar att gå djupt in på saker.. men man ska ju inte fastna heller! 😉

Coachen 10 april, 2015 - 09:47

Aha, du tänker så! För mig är karma huvudsakligen vad man har med sig från tidigare liv att jobba med i detta livet, men jag är som sagt inte helt klar med vad jag anser om begreppet och hur det fungerar.

När du beskriver hur du funderar om karma så relaterar jag mer till attraktionslagen. Om man avsiktligt gör elaka saker mot någon så innebär det att man bär på den sortens tankar för annars skulle man inte utföra sådana handlingar, dvs tankar om orättvisor, hämnd, ilska, rädsla osv. Går man runt med den typen av lågfrekventa tankar så är det också den typen av lågrekventa energier man drar till sig och då är det naturligt (som jag ser världen) att man själv råkar ut för tråkiga saker eftersom man drar dem till sig. Enligt attraktionslagen så svarar universum oss med samma frekvenser som man sänder ut, så det skulle man nog kunna se som en sorts karma.
/C

Marija 10 april, 2015 - 11:54

Det är bra du ger mig mer att få efter..Man ska ju faktiskt ta till sig information från alla håll.. och viktigt att lyssna på kritiker till saker också.. eller läsa .. så man kan se för och nackdelar med vad man själv tycker saker har för bild..:) jag ska läsa lite mer om attraktionslagen. Har inte fördjupat mig i det så mycket 🙂 .. Men .. Säg något har hänt mig som jag anser var positiv energi/ karma,( om vi nu ska använda någon av dom termerna.) Men jag insåg inte det förrens nu ett bra tag efter saker och ting har landat och lagt sig. Men personen ifråga som sårat mig anser fortfarande att allt som skett är dålig karma och energi mot mig.. Han menar att jag aldrig kommer hitta harmoni i en ” sterotypisk” existens? … Men när han skriver det. Så sitter jag ju och känner inget hat eller sorg mer.. utan .. att mitt liv är mitt liv och jag har inga begränsningar mer eller någon som säger till mig vad som är rätt o fel tänk. Sterotypisk existens för dig? .. Jag anser mig själv vara en väldigt fri öppen.. människa.. och vet att allt är möjligt, inget är omöjligt.. tills det har blivit bevisat motsatsen, och även då kan det omöjliga bli möjligt. Att gå till sitt jobb och betala sina räkningar.. är det så sterotypiskt?..
Har du läst mycket av David Icke förresten..? Mvh Marija.

Coachen 10 april, 2015 - 12:01

Vad andra människor ser hos dig handlar mer om dem än om dig. Att han försöker påtvinga dig och ditt liv vissa karaktärsdrag har ingenting med verkligheten att göra utan allt att göra med hans egna ”hang ups”. Stanna du kvar i känslan av att allt är rätt och precis som det ska vara och lev efter den känslan, och lägg så lite energi som möjligt på honom. Ju mindre du engagerar dig i hans problem och de föreställningar om dig som de tar sig uttryck i desto bättre kommer du att må.

Jag har tyvärr inte läst något alls av David Icke, men jag lägger namnet på minnet för framtiden. Tack för tipset! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI