Home Personlig utveckling Gamla sår och oförrätter

Gamla sår och oförrätter

by Charlotta

Alla har dem, såren, ärren, krigsskadorna som blivit till själsliga och känslomässiga handikapp. Alla har dem, men frågan är hur man hanterar dem.

Ger man dem mycket uppmärksamhet, klappar på dem, pysslar om dem, pillar lite, visar upp dem och pratar om dem så kanske de aldrig får en chans att läka och falla i glömska för de hålls hela tiden vid liv och återupplevs gång på gång på gång. Kanske blir historien till och med bättre för varje gång den berättas, lite mer sorglig, lite mer hjärtskärande och en lite större källa till empati och omsorg från andra.

Ger man dem ingen uppmärksamhet utan trycker ner dem i den mentala källaren och lägger locket på, låtsas som ingenting, som om det aldrig hade hänt och fortsätter att leva på precis som vanligt, så härbärgerar man en tickande bomb i sitt inre. Det pyr och det jäser och varje gång som man råkar ut för något som påminner om det som hänt så bubblar det upp gamla känslomässiga ångor som förpestar situationen för en själv och gör de egna reaktionerna obegripliga för andra.

Lösningen ligger någonstans mittemellan. De färska såren behöver undersökas, tas om hand, vårdas och pysslas om. Kanske behöver man öppna förbanden lite då och då för att få bekräftat för sig själv hur illa det verkligen var, och kanske känns det bättre att visa dem för någon annan och få omtanke och empati. Men när såret är färdigbehandlat måste det få vara i fred så det kan läkas och då är det dags att börja fokusera på de friska delarna istället, allt det som trots allt fortfarande fungerar behöver också uppmärksamhet och omtanke för att fortsätta fungera.

Så när såret har slutit sig tar man fram den finaste kartong man kan hitta, klär den med mjukt foder och lägger omsrogsfullt ner sitt sår där innan man lägger på locket och stuvar undan det på översta hyllan längst in i garderoben. Ärret kommer alltid att finnas där, med tiden bleknar det men det försvinner aldrig helt, och det fina är att det gör inget.

För tittar man på översta hyllan längst in i garderoben så står där många olika kartonger i olika storlekar och olika färger och alla innehåller de gamla sår, ärr, frågor och ouppklarade situationer, och det är okej. Man kan inte alltid få svar på allting och ibland är det bästa man kan göra att ta hand om det akuta så gott man kan och sedan bara förvara resten utom synhåll så man kan gå vidare med livet.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI