Home Personlig utveckling Går det att låta bli att ta illa vid sig?

Går det att låta bli att ta illa vid sig?

by Charlotta

Svaret på frågan i rubriken är att det kanske inte alltid går att låta bli att ta illa vid sig, men det går definitivt att minska antalet tillfällen och också att lära sig metoder för att inte ta lika illa vid sig som man brukar göra.

De personer som står dig närmast och som är viktigast för dig är också de som har mest ammunition för att såra dig. Inte bara vet de exakt vad de ska säga eller göra och hur de ska säga eller göra det för att smärtan ska bli som störst, utan den gemensamm historien ni delar gör att ett enda ord kan få gränslöst stor innebörd och locka fram åratal av sårade känslor.

Men det är inte bara närståenden som har förmåga att såra dig, i princip varenda människa du möter eller på annat sätt kommer i kontakt med har den potentiella förmågan att såra dig och få di gatt ta illa vid dig. Om du tillåter det.

Lösningen ligger i möjligheten till val och fokus. Du kan välja hur mycket betydelse du tillskriver andras åsikter, ord och handlingar, och du kan välja vad du fokuserar på. Om du bestämmer dig för att en persons åsikter inte betyder så mycket för dig så kommer du inte heller att ta lika illa vid dig av dem, och om du fokuserar på något annat och låter det få stor betydelse,så kommer en enda negativ händelse inte att få så stort utrymme i ditt liv att den spelar någon roll.

Ett sätt att lägga fokus på något annat är att skapa något i sitt liv som man är stolt över och som känner passion för, ett intresse, en hobby, en verksamhet, ett projekt eller en idé. Om du har ett området där du känner att du utvecklas, att du gör något viktigt, uträttar något för andra, och gör något som du är bra på så kommer det att bygga upp självvärde hos dig. Den känslan av självvärde fungerar sedan som en sköld mot hårda ord och elak handlingar.

Ditt fokus har skiftat, från att fokusera på något som i stunden gjorde dig ledsen har du nu fokus på något som kontinuerligt gör dig glad och upprymd, och den känslan är större och starkare och kommer att dominera om du tillåter det.

Bästa sättet att bli mer hårdhudad för andras påverkan är alltså att fokusera på något annat och att nedvärdera betydelsen av det som sårar. Vi vet alla att det man fokuserar på och lägger sin energi på har en tendens att växa och bli större, inte minst vet de flesta av oss det från hur små problem kan bli gigantiska problem om man grubblar tillräckligt mycket på dem.

Så förstora det som gör dig glad och som inspirerar, gör det till en betydelsefull del av ditt liv och låt det stärka och utveckla dig. Och förminska, dvs tänk så lite som möjligt på, det som gör dig ledsen och som sårar och förminskar.

När de hårda orden flyger förbi så betrakta dem och tänk: ”Men se där, där flyger den dumma kommentaren förbi.”, men ta inte in den och ge den inget värde. Tänk sedan istället på allt bra du gör i andra sammanhang och hur värdefull du är som människa.

/Charlotta

11 comments

Jessica 16 augusti, 2016 - 12:55

Vilket superbra inlägg! Detta behövde jag läsa idag. Tack!! 🙂 P.S din blogg är riktigt bra och intressant!

Ha en bra dag!
Kram

Charlotta 16 augusti, 2016 - 13:23

Hej Jessica! Välkommen hit och tack för berömmet. 🙂 Kram tillbaks!
/C

A 19 augusti, 2016 - 20:15

Jag har börjat tänka som så, och jag tänker inte ändra på det. T.ex så kommer det en tekniker hem till mig på måndag, och min bostad är riktigt skitig och ostädad. Än sen, ska jag behöva storstäda bara för att han kommer? Svaret är naturligtvis NEJ! Det är min bostad och vad andra tycker om den, ger jag blanka fan i. Jag tänker inte förställa mig på något vis alls, är man bohem som jag så får de som kommer hit acceptera det och mig också. Svårare är det inte. 🙂

A 19 augusti, 2016 - 20:25

Träning, träning krävs för att behålla den där känslan av upprymdhet och lära sig att behålla den. Det är inte lätt, och det är bra om man inte tar åt sig av vad andra människor och omgivningen tycker. Lättare sagt än gjort kanske, men personligen så har jag varit med om så mycket skit och bedrövelser tidigare i livet, så jag släpper det som är negativt och som påverkar mig i den riktningen. Finns ingen tid för det för min del längre. Livet är för kort för att ägna sig åt vad andra tycker, om mig.

A 19 augusti, 2016 - 20:32

De där orden var bra ”Men se där kom den dumma kommentaren förbi”, att inte låta sig börja att analysera såna är det bästa man kan göra.

Tack Charlotta 😉

Charlotta 19 augusti, 2016 - 22:39

Väl bekomme! Tack för att du delar med dig av dina tankar. 🙂
/C

Anonym 26 september, 2020 - 04:09

För mig är det tvärtom; anhöriga och andra som verkligen betyder något för mig blir mycket lättare förlåtna. Däremot har jag svårt, minst sagt, att smälta när personer som inte känner mig eller vet nåt om det de yttrar sig om, vågar öppna truten! Kommer inte över det..Hur kan nån som inte har några fakta alls ta sig rätten att yttra sig?! Hur vågar de, typ. Jag förstår inte hur andra kan bara skaka av sig det bara för att denne varken vet nåt eller betyder nåt? Det är ju precis därför jag blir så arg och kränkt! De som känner mig vill ju oftast bara väl och de vet vad de snackar om, och jag har kännedom om deras brister och svagheter, därför tar jag inte alls lika illa vid mig då!
Är det jag som lider av nåt slags storhetsvansinne eller, eftersom jag har så svårt att smälta när någon som inte blivit ”godkänd” av mig öppnar käften?? 😉😝

Charlotta 26 september, 2020 - 10:08

Storhetsvansinne skulle jag inte kalla det men det ligger naturligtvis hos dig eftersom det alltid ligger hos den som reagerar. Leta efter andra perspektiv att betrakta situationen ur så blir det lättare att hitta vad reaktionen egentligen handlar om och hur du kan träna dig själv att inte reagera så starkt. Fråga t ex dig själv varför du tillskriver betydelse till en främlings åsikter, om du har upplevt något liknande tidigare i ditt liv som är förknippat med en stark reaktion, om deras agerande speglar en sida hos dig själv som du inte kan förlika dig med eller som du inte ens är medveten om osv. Häftiga negativa reaktioner på sådant som sker visar alltid på egna inre obalanser, har man inga obalanser tar man det som händer med jämnmod.
/C

Anonym 28 september, 2020 - 23:37

Jo alla säger ju det. Men de som mår bra och är i balans, låter de andra kränka dem hursomhelst eller? För folk kränker andra, oavsett!
Jag vet inte vad det beror på att jag reagerar så starkt när främlingar och ytliga bekanta är elaka, jag har funderat mycket på det själv. Jag har sjukligt stark integritet, kan det vara anledningen? Som barn vägrade jag t.o.m. svara när vuxna jag inte kände frågade mig saker. Tycker liksom inte att folk har med mig att göra om de inte står mig nära!
”Här är jag, detta är mitt space, kom inte in här utan att be om lov”, typ.
Såhär har jag varit sen jag föddes, enligt vad mamma berättat. Sjukligt misstänksam mot andra, klarade inte av läkare eftersom jag tyckte de gjorde obehagliga saker med mig, jag trodde att de ville göra mig illa! Jag har aldrig haft förtroende för andra, och aldrig trott att andra kan tycka om mig. Nu har jag förstått att folk faktiskt gillar mig, iallafall många som gör! Jag har blivit förbannad många gånger på ”gränslösa” personer som tar sig friheter.
Jag blir nog mest förbannad över att de som inte känner mig tar sig friheten att tycka och säga saker, och därför tillskriver jag dem större betydelse. Hur kan jag hindra dem jag inte vill ha i mitt space från att bara klampa in? Jag ser söt & oskyldig ut, och folk verkar tro att jag inte kan försvara mig pga hur jag ser ut! De bedömer mig alltså som svag pga mitt yttre! Jag har prövat tuffa stilar genom åren, men jag ser gullig ut oavsett. Känns inte som folk respekterar mig, även om de gillar mig! Jag vill hellre ha folks respekt än deras gillande!

Fick förresten aldrig svar på vad du menade med att jag ska förlåta mig själv?? Jag ångrar ingenting jag gjort, för jag har gjort så gott jag kunnat! Jag har inga såna problem med mig själv att jag behöver förlåta mig själv! Är ju inte arg på mig själv, utan på andra! Det är ovanligt, jag vet, men det vore uppskattat av mig om andra kunde sluta påstå att det är för mig precis som för alla andra, jag är ett undantag från många regler!

Charlotta 29 september, 2020 - 11:28

Allt det du beskriver tyder på inre blockeringar och obalanser, det behöver inte vara saker som du har upplevt i detta livet utan kan vara sådant du har med dig från tidigare liv men också sådant du ärvt från dina föräldrar. Energiminnen och blockeringar kan följa oss genom många liv. Jag rekommenderar att du tar kontakt med en skicklig energiterapeut, en Emotion Code-terapeut skulle vara mitt förstahandsval, för att få hjälp med att identifiera och lösa upp de energiblockeringar som orsakar problemen. Om du känner att du inte har något att förlåta dig själv för ska du naturligtvis inte göra det, gör bara sådant som känns rätt för dig.
/C

Anonym 28 september, 2020 - 23:47

PS. Mycket av det jag mår dåligt över och försöker bearbeta nu, beror på allt elakt folk sagt till mig under åren! Jag vet faktiskt inte varför jag alltid tagit åt mig!

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI