Home Personlig utveckling Ge dig själv känslomässig näring

Ge dig själv känslomässig näring

by Charlotta

Att kroppen behöver näring för att fungera och må bra det är de flesta väl medvetna om. Maten vi äter fyller en betydligt viktigare funktion än att bara göra oss mätta, hunger är bara ett verktyg för att få oss att äta den näring som kroppen kräver för sina funktioner.

Så länge man är frisk och mår bra så kan man emellanåt tillåta sig att slarva med maten, att äta det man känner för istället för det som ger kroppen bra näring, att hoppa över ett mål för att man har något annat att göra som man inte vill, eller tycker att man kan, sätta åt sidan. Men blir man sjuk så inser man snabbt precis hur avgörande rätt näring kan vara för att ha möjlighet att bli frisk igen.

Detta vet vi gäller för kroppen, men få är medvetna om att samma princip gäller för känslorna. Så länge allting är bra, man känner sig tillfreds med livet, känner sig fylld med mening och tillförsikt, man har en livspartner att dela dagarna med, nära och kära lever och har hälsan, man har ett jobb man trivs med och ekonomin under hyfsad kontroll, då har man också råd att slarva med den känslomässiga näringen.

Men om det händer något dramatiskt som rycker undan mattan på ett eller flera områden så rasar ofta hela livet, för allt det som var välbekant och som man hämtade trygghet ur har förändrats och man har svårt att hitta tillbaka till sig själv igen. Först då blir det uppenbart för många att den känslomässiga styrkan inte är vad man trodde den var, och att de har placerat alla sina ägg i korgar som tillhör någon annan.

Själva förlusten av att missta någon eller något som är viktigt i ens liv kan man aldrig gardera sig emot, men den oändliga tomhet och vilsenhet som man inte vet hur man någonsin ska kunna ta sig ur igen kan man göra en del för att undvika.

Precis som kroppen behöver näring regelbundet så gör känslorna och själen också det, och ju mer näring vi ger åt själen desto starkare, tryggare och mer självförsörjande blir den, och desto lättare återhämtar den sig efter svåra förluster.

Den känslomässiga näringen består av sådant som gör dig glad och engagerad, sådant som får dig att växa som person, att känna att du utvecklas och har något att ge till världen, och som får dig att känna dig lätt om hjärtat och fylld av mening. Själen får näring när du känner att du tillhör en gemenskap, är delaktig och betydelsefull, och som om det finns mer spännande saker i livet som väntar på dig.

Andra känslor som ger själen och känslorna näring är när du för stunden glömmer tid och rum och fokuserar på något som känns större, när du upplever att du brinner för något eller när du utmanar dig själv och gör saker som du aldrig trodde du skulle kunna och våga, och därför utvecklas som människa.

Att regelbundet ge näring åt själen är som att bygga ett skyddsnät för hjärtat på samma gång som man öppnar dörrarna för nya händelser, intryck och möjligheter. Det gör inte att förlusterna blir färre men det gör att de blir lättare att bära eftersom du känner din egen själ och din egen styrka, och det gör att ditt hjärta vågar förbli öppet även när det gör ont.

/Charlotta

2 comments

Johanna 9 november, 2016 - 22:54

Vad fin sista meningen är 🙂 Eller hela sista stycket 🙂

Jag gillar verkligen de stunderna när tid o rum försvinner, har såna både privat och på jobbet faktiskt 🙂 Känns lyxigt!

Kram och tack för du skriver så bra!

Charlotta 9 november, 2016 - 23:18

Vad härligt det låter, verkligen något att vara tacksam för. Kram och tack för att du läser!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI