Home Älska sig själv Ger du andra tillstånd att behandla dig illa?

Ger du andra tillstånd att behandla dig illa?

by Charlotta

Det är omöjligt att gå genom livet utan att bli sårad emellanåt, har man relationer med andra människor så uppstår det förr eller senare situationer där något sägs eller görs som gör att man tar illa vid sig, känner sig förbisedd, trampad på, missförstådd eller bara allmänt ledsen och sårad.

Men om det ofta händer att du känner dig på något sätt illa behandlad, kanske dagligen eller flera gånger per dag så kan det vara läge att fråga dig själv om du är mer delaktig i vad som händer än du har insett.

För även om du inte kan hindra en annan människa från att såra dig så kan du hindra dem från att göra det om och om igen. Ingen kan i längden behandla dig illa utan ditt indirekta godkännande. Nu tänker du att ”Vadå? Jag skulle aldrig godkänna att någon sårar mig.”

Nej, inte medvetet, men genom att acceptera att människor behandlar dig illa, eller på ett sätt som du egentligen inte vill, så är det precis vad du gör, du ger dem tillstånd att fortsätta. Och accepterar behandlingen gör du genom att inte säga ifrån, att inte protestera när du tycker du blir orättvist behandlad och genom att tillåta att det upprepas gång på gång utan att du gör något åt det.

Att kunna säga nej är det som krävs i den här situationen och att inte få dåligt samvete för att du gör det. Din kanske viktigaste uppgift i livet är att stå upp för dig själv, både för din egen skull och som förebild för andra, och att låta någon behandla dig illa är alltså inte till hjälp för någon.

Så nästa gång någon gör eller säger något som får dig att känna dig liten, ledsen, oviktig, dum eller okunnig så fundera på om det är dags att stå upp för dig själ, sätta ner foten och säga ifrån att det där accepterar du inte.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI