Home Personlig utveckling Gör det lätt för dig själv

Gör det lätt för dig själv

by Charlotta

Det finns tillfällen när det är en klar fördel att tänka långsiktigt, att avstå från snabba belöningar för att istället fokusera på det mål som ligger längre fram. Typiska exempel när det här är en bra strategi är när det gäller utbildning, livsstilsförändringar, hälsa, träning, karriär och liknande. Att i denna typen av situationer offra en långsiktig framgång för en omedelbar njutning kostar, det finns ett pris att betala och ofta är det inte värt det.

Men det finns också tillfällen när det är precis tvärtom. När det är klokt att fånga tillfället när bjuds, när det är en fördel att ta den enkla vägen eller unna sig det bästa först. Vid de här tillfällena så betalar man inget pris för för att välja den enkla vägen, istället kan det ge fördelar.

Några exempel på när det lönar sig att göra det enkelt för sig och följa sina lustar är om man ska utföra ett arbete som innehåller både svårare och enklare moment, man kan tänka att det är bäst att börja med svåra så har man det värsta gjort, men i verkligheten är det ofta fördelaktigt att börja med det enkla. Dels för att man då får en chans att komma in i rutinerna innan man behöver ta sig an de svårare uppgifterna, och dels för att det finns en risk att man ger upp om det svåra är för svårt, och då har man inte fått gjort något alls.

Ett annat exempel på när det kan vara smart att följa sina lustar är när det handlar om att unna sig mat. Om man till exempel vanligtvis avstår fikabröd och blir bjuden på kafferep så är det lätt att förföras av allt gott och tänka att man börjar med att grunda med det minst goda och avslutar med det bästa. Istället kan det vara smart att unna sig det godaste först och få tillfredsställt det värsta suget för då upptäcker man att man inte längre har behov av att äta allt det andra.

Enklaste sättet att tar reda på om det är klokt göra det enkelt för sig eller inte, är att fundera igenom vad det kostar att följa den enkla vägen, vilka konsekvenserna blir och om man offrar något. Gör man inte det så är chansen stor att det är ett utmärkt tillfälle att göra det lätt för sig.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI