Home Personlig utveckling Har du blicken fästad i backspegeln?

Har du blicken fästad i backspegeln?

by Charlotta

Var det bättre förr? Lever du på minnen, på gamla meriter? Kretsar tankarna kring sådant som har varit och hur bra allting var då? Det är en tunn gräns mellan att glädjas åt sina minnen och att fastna i dem.

Minnen i sig är inte negativa, det kan vara en glädje att tänka på sådant man har upplevt och åstadkommit. Minnen kan också fungera som en inspiration till att återerövra saker som man längs vägen förlorat. Om kanske hälsan eller kärleken till livet har blivit klenare med åren så kan minnena av hur man en gång var och hur man en gång tänkte och kände fungera som en morot för att hitta tillbaks till hälsan och de känslorna.

Men minnena kan lika gärna ha motsatt effekt och istället för att inspirera och uppmuntra upplevas som en tyngd i livet, en påminnelse om det man förlorat och som nu känns utom räckhåll. Det som bestämmer åt vilket håll tankarna ska gå är dels vilken personlighetstyp man är, men också hur mycket man bestämmer över sina egna tankar och hur mycket man ser bakåt respektive framåt.

Titta man mer bakåt än framåt så vill det till att man finner glädje och inspiration i sina minnen, för om det bara innebär att man fokuserar på att allting var bättre förr och sätter upp det som en ouppnåelig måttstock för hur livet borde vara, så binder man ris åt sin egen rygg.

Minnet är väldigt selektivt, och medan man med glädje och nostalgi minns de trevliga stunderna så glömmer man samtidigt allting som var jobbigt och dåligt, för jag garanterar att fördelningen mellan bra och dåligt i de flesta fall var i princip densamma som nu, det handlade bara om andra saker.

Medan man förlorar sig i minnen av något som aldrig kommer tillbaka så missar man att glädjas åt allt bra som händer ljust nu, och även glädjen att planera för allt som man kan uppleva och åstadkomma framåt.

Det är sant att det enda man har är ”just nu”, men med stor sannolikhet kommer de flesta av oss även att få uppleva ”imorgon” medan man kan vara helt säker på att man aldrig mer kommer att se röken av i ”igår”, så det är ganska uppenbart var det lönar sig att lägga sin energi och sitt fokus.

För en del så innebär minnena inte alls något positivt utan istället är de en ständig källa till ånger, skuld och andra plågsamma tankar. Det är inte roligt att konfrontera sig själv och granska sina tidigare livsval om man tvingas inse att de val man gjorde då inte var de bästa, men det är aldrig för sent att göra nya livsval och skapa nya möjligheter för imorgon.

Så slit blicken från backspegeln och använd den bara för tillfälliga tillbakablickar, och endast i de fall då det faktiskt hjälper dig. Rikta istället blicken framåt på allt som finns kvar att uppleva och glädjas åt. För det är du värd.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI