Home Personlig utveckling Har du bråttom genom livet?

Har du bråttom genom livet?

by Charlotta

Har du alltid bråttom? Skyndar du alltid dit du ska, har alltid ont om tid, alltid sent ute, alltid med andan i halsen och rädd att du har glömt något, att du inte ska hinna med allt? Du är inte ensam. Aldrig har så många haft så bråttom som nu, men bråttom till vad och till vilken nytta?

Hinner vi med mer för att vi skyndar oss, blir resultatet bättre, mår vi bättre? Knappast. Brådskan lever sitt eget liv, blir till en vana och får ett egenvärde, att skynda sig ger en känsla av att vara viktig och efterfrågad och blir ett substitut för verkliga värden som närvaro, närhet och medvetenhet.

Skyndar man sig genom vardagen kan man lura sig själv att tro att man inte bara hinner med mycket, utan också att man är så upptagen att det är okej att försumma allt det där andra som man inte orkar ta tag i, det där som kanske egentligen är mycket viktigare men också mycket svårare och så jobbigt att man omedvetet skjuter bort det.

I själva verket har du fullständig kontroll över ditt liv, om du upplever att du måste passa in i någon annans schema eller vara någon annan till lags så är det för att du tillåter det. Det är lätt att skylla sin livssituation på någon annan men du kan tillåta dig själv att ta kontroll, att ta dig den tid du vill ha och behöver.

För tiden finns där, det som kan krävas är planering och prioritering. Det lustiga är att när man slutar skynda sig så blir tiden längre, när man låter saker och ting ta den tid de tar och göra rätt redan från början så undaröjer man många misstag och problem längs vägen, minskar sin egen stress och frustration, och plötsligt har man all tid i världen.

Tid att andas, tid att lyssna på barnen innan skolan, tid att kyssa partnern innan jobbet, tid att svara när vännen ringer och vill prata och tid att vara glad.

En bra ände att börja i för att bryta en vardag där du alltid har bråttom är en god natts sömn varje natt och regelbundna matvanor. En stark och utvilad kropp och själ har bättre kapacitet att tänka klart och se hela bilden istället för att fastna i detaljer. Det blir också lättare att ta ställning till vad som egentligen är viktigt och vad som inte är det, och att inte begränsa dig själv genom negativa tankar.

Tillåt dig själv att ta kontroll över tiden, den är din och ingen annans och det är du och bara du som bestämmer vad du gör med den.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI