Home Personlig utveckling Har du några heltidskänslor?

Har du några heltidskänslor?

by Charlotta

När det gäller kost och hälsa brukar man säga att det är inte det som man äter ibland eller bara någon gång då och då som är avgörande för hur man mår, utan det är det man äter ofta, kanske varje dag eller flera gånger om dagen som är avgörande.

Precis på samma sätt är det med känslor, det är inte de känslorna som man upplever sällan eller vid enstaka tillfällen som avgör vilken upplevelse man har av livet, utan de känslor man lever med ofta, kanske ständigt.

Detta gäller i ännu högre grad när vi pratar om negativa känslor som rädsla, ångest, oro, misströstan, hopplöshet, värdelöshet och andra liknande känslor, eftersom negativa känslor har en förmåga att växa mer och bita sig kvar mycket längre än vad positiva känslor gör.

En positiv känsla kan komma, skölja över en och sedan försvinna igen på några minuter, medan en negativ känsla ofta kommer, sköljer över en och sedan stannar kvar och lägger sig som en våt filt över hela ens liv. Och sedan vet man inte hur länge man måste dras med den där våta filten.

Av den anledningen är det en god idé att kolla av sig själv hur man har det med känslolivet och om man har några heltidskänslor, sådana som man släpar med sig mest hela tiden även om man kanske emellanåt lyckas glömma dem för en stund.

Upptäcker man att man har en eller flera negativa heltidskänslor så har man samtidigt upptäckt varför livet inte känns så kul som man hade hoppats, varför man har svårt att glädja sig och se hoppfullt på framtiden eller ens vara tacksam för det man har.

Negativa heltidskänslor är något man absolut ska se till att göra sig av med och bästa sättet att göra det är att omvärdera både dem och det som en gång orsakade känslorna. Se dem från en annan synvinkel, bestäm att de handlar om något annat, lirka med tankarna och gör känslorna lite annorlunda mot hur de var innan, lite mindre negativa och med en dörr på glänt mot något ännu bättre.

Har man vant sig vid att umgås med en viss känsla och gjort den till en del av sin upplevelse kan det vara svårt att bara välja bort den helt direkt. Däremot är det fullt möjligt att börja mixtra med den och ändra på den så att den blir lättare att ha att göra med och efterhand förändras till något helt annat som man till slut kan släppa och lämna bakom sig.

Om man ska ha heltidskänslor så måste de vara positiva, allting annat är rent självplågeri som behöver upphöra snarast. Livet är inte till för att lidas utan för att levas, och det är omöjligt att göra med negativa heltifdskänslor.

/Charlotta

2 comments

Louice 11 september, 2017 - 06:54

Hej Charlotta
vad roligt att få ta del av dina texter igen!
intressant inlägg denna gången med jämförelsen kost o hälsa…
jag blir nyfiken när du skriver att heltidskänslorna kan man behöva mixtra med för att de senare ska kunna förändras. Det är ju viktigt och klokt att bli medveten om att aktivt förminska de negativa känslorna genom att lägga fokus på de positiva….men vad innebär det konkret att mixtra? Tex om känslan är avvisning eller kanske rädsla för ev ensamhet.
Soliga hälsningar🌞

Charlotta 11 september, 2017 - 08:38

Hej Louice, och tack! 🙂 Mixtra är bara ytterligare ett sätt att beskriva att man ändrar på känslan för att kunna uppleva den annorlunda, att man vrider och vänder på den, dess ursprung och dess betydelse för att hitta andra sätt att se på den och tolka den, för att i slutänden kunna få en annan upplevelse av den. En rädsla kan till exempel omformas till först en oro och sedan ett obehag för att sluta i att vara något man bara inte uppskattar och därför kan förhålla sig mer neutral till.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI