Home Personlig utveckling Här finns svaren på dina frågor

Här finns svaren på dina frågor

by Charlotta

Finns det människor runtomkring dig med synpunkter på vad du ska göra, vem du ska lyssna på, vem som har rätt och vad du egentligen mår bäst av? Om du lyssnar till och tar åt dig av vad andra säger och försöker leva efter andras idéer och önskemål så är det väldigt lätt att tappa kontakt med det som egentligen är du och du upptäcker så småningom att det är fullständigt hopplöst att leva så. Alla tycker olika och dessutom så ändras åsikter och uppfattningar hela tiden. Det enda resultatet blir att du irrar hit och dit mellan olika åsikter, hela tiden med nya mål och nya riktningar men utan att egentligen veta varför och förstå vad det ska leda till. Under tiden blir du mer och mer frustrerad och förvirrad samtidigt som du mår sämre och sämre.

Det finns bara en person i hela världen som vet vem du egentligen är och vad du verkligen vill, en enda person som vet precis vad du kan åstadkomma, vilka talanger du har och vad dina styrkor och svagheter är, en enda person som vet vad du mår bäst av, vilken väg som är den rätta för dig, vilka människor du mår bra av att umgås med och vilka som får dig att må dåligt, och den personen är du!

Alla människor har du en inre kärna där alla svaren finns, en kärna som vet vad just du vill, vad du mår bra av och vad du behöver. Du kan alltså vara helt trygg i vetskapen om att du har svaren inom dig, du behöver bara träna dig på att koppla upp mot ditt eget inre och lyssna av. Tycker du det är svårt att veta vad som är vad, så ta ett exempel från ditt liv och prova att fråga dig själv om du verkligen tycker så här, eller om detta verkligen är vad du vill, eller vems åsikt detta egentligen är? Bli inte förvånad om du får till svar att det är någon av dina föräldrars eller en bästa kompis åsikt.

Till en början kan det vara svårt att hitta din inre röst om du är van vid att i första hand lyssna på andra, men genom att träna på att lyssna mer inåt än utåt kommer du att bli mer och mer säker på dina egna känslor, åsikter och val och inte känna samma behov av att vara andra till lags. Börja med att ställa en enda fråga till dig själv, en fråga som bara du kan svara på, till exempel ”Hur mår jag?” Fundera först på frågan, den kan ha många betydelser. Är du frisk eller sjuk? Har du ont någonstans? Är du hungrig eller kanske trött? Känner du dig nere, deppig, ensam eller glad och uppåt? Är du stressad, sorgsen eller känner du dig kanske likgiltig?

Sedan funderar du på svaret, och för att komma fram till ett svar måste du verkligen känna efter hur det känns både i kroppen, i själen och i hjärtat. Vet du inte meddetsamma hur du känner dig så prova olika känslor, precis som du provar kläder i en provhytt. Känner jag mig rädd? Känner jag mig illamående? Känner jag mig positiv? Fortsätt att prova olika känslor tills du hittar dem som passar dig i just det ögonblicket. När du har hittat känslorna som stämmer med hur du känner dig just nu så har du också svarat på frågan om hur du mår. Och då har du gett dig själv ett ärligt och uppriktigt svar och inte bara ett ”bra” eller ”dåligt” som kanske är det vanligaste. Nästa steg är att fortsätta att fråga dig själv varför du mår som du gör och det gör du på samma sätt, om du inte direkt vet svaret så provar du olika alternativ tills du hittar det rätta.

Så här kan du göra med alla olika typer av frågor och ju oftare du gör det desto lättare kommer svaren att komma till dig. Så småningom blir du så van vid att ha den här typen av samtal med dig själv att du spontant vet vad du vill i de flesta situationer och inte ens behöver ställa frågan. Detta kommer också att medföra att du inte har behov av att lyssna så mycket på vad andra tycker eftersom du vet vad du själv tycker och vad som är bra för dig. Den typen av självkännedom ger trygghet och självkänsla och underlättar alla typer av situationer vilket gör livet lite lättare att leva.

Har du något exempel på att de bästa svaren är de som vi har inom oss själva?

/Coachen

DSC00891

Powered by Calculate Your BMI