Home Personlig utveckling Har vi gått från slit-och-släng till köp-och-släng?

Har vi gått från slit-och-släng till köp-och-släng?

by Charlotta

Vad har Blocket, Tradera, Loppisar, återvinningen och soptippen gemensamt? Jo, samtliga är tydliga bevis på att vi lever i ett konsumtionssamhälle som för längesedan passerat alla rimliga gränser. På 60-talet kom devisen slit-och-släng som uppmuntrade till att välja ett enklare hemliv än vad som var vanligt tidigare. Produkter köptes inte för att de skulle kunna lagas och hålla en livstid utan man köpte, använde upp och slängde. Idag verkar det som om vi köper, kanske använder några gånger och sedan säljer, skänker eller slänger. Istället för att köpa för att fylla ett behov har köpandet i sig blivit ett behov som måste fyllas.

Det finns mycket att säga om ett sådant beteende, hur det påverkar miljön, naturresurser, samhällsekonomin, den egna ekonomin och handelsbranschen men också vad som är upprinnelsen till behovet. Är det ett tecken på att vi har för mycket pengar så vi hela tiden kan handla nya saker? Eller är det tecken på att vi har för lite pengar så att vi inte kan köpa de stora sakerna vi egentligen vill ha, som kanske en bil eller ett hus, och istället tröstar oss med småsaker hela tiden? Jag tror det handlar mycket om att många känner sig frustrerade, otillfredsställda, besvikna på livet och som om det finns ett hål inombords som måste fyllas. Ett sätt att försöka fylla hålet är att shoppa, ett annat är att äta, och det finns många fler populära sätt som har det gemensamt att inget av dem fungerar.

Grejen är att känslomässiga hål inte kan fyllas med något annat än känslor, oavsett hur mycket man shoppar så blir inte hålet mindre, frustrationen över livets alla problem och svårigheter blir inte mindre och sorgen efter förlorade drömmar blir inte mindre. Det enda som garanterat blir mindre är saldot på bankkontot. För att kunna ändra på känslorna krävs det att man tar itu med känslorna, att man vågar möta dem öga mot öga och ta reda på vad de är för ena filurer, vad de handlar om, var de kommer ifrån och vad som behövs för att bli av med dem eller i alla fall ändra på dem och kunna fylla det tomrum som de gräver ut inombords. Det är inget man gör på en eftermiddag utan det är en långsam process som börjar med att man startar upp en ärlig dialog med sig själv och ställer alla de besvärliga frågorna som man till en början inte har svar på, men det är en spännande och tillfredsställande process full med aha-upplevelser och livsförändrande insikter och en resa som är väl värd besväret. Dessutom kommer både miljön och plånboken att tacka dig.

/Charlotta

2 comments

Sara 30 juli, 2013 - 08:38

Det är ett missbruk faktiskt, precis som alla andra. Det vet jag eftersom jag själv gör det. Som tur är har jag (bättre sent än aldrig) upptäckt att det är så. Nu pågår en stoooor förändring inombord och utombords, dvs i mitt huvud och i mitt hem. Prylar rensas bort och skänkes iväg, MEN- det viktiga är att de ska inte ersättas. Om jag få något sålt och tjänar pengar på allt det som ligger och tar mer energi än det ger för att jag en gång i tiden trodde mig behöva det för att må bra, ska de pengarna användas till upplevelser istället. Och INTE till nya prylar. Men jag är inte botad än: fortfarande sitter jag vid datorn och ”bara den också, SEN ska jag inte handla mer… klick, klick…”. GAH! Att dt ska vara så svårt. Som sagt, ett missbruk.

Samtidigt jobbar jag mycket med själen. Meditation och yoga och skrivterapi hjälper mig. Samt att sluta läsa bloggar som visar upp allt det där flotta som bara ”måste ha”.

Coachen 30 juli, 2013 - 13:00

Hej Sara, tack för din kommentar!

Ja, när det gått så långt att det blir svårt att styra och svårt att avstå är det absolut att betrakta som ett missbruk. Förmodligen är det väldigt många som befinner sig i gränslandet där man fortfarande tror att shoppandet är något man har kontroll över, något som man väljer att göra för att det är trevligt och som man kan avstå från när som helst, fast det kanske har blivit ett större problem än vad man insett. Som du skriver så är världen full av källor med shoppinginspiration och uppmaningar till att handla, så det måste vara tufft att hitta vägar och metoder för att orka stå emot.

Skönt att höra att du kommit till insikt om att det blev för mycket och att du har orkat ta tag i det för att påbörja en förändring. Jag tycker det är starkt av dig att ta tjuren vid hornen och sälja av en del av prylarna och himla smart att öronmärka pengarna för upplevelser istället. Det låter också som ett klokt drag att undvika de värsta köpimpulserna typ inredningsbloggar och liknande, om det är just inredningsprylar som du har svårt att motstå.

Jag förstår att det är en lång väg att gå med det verkar som om du kommit igång på ett utmärkt sätt och det är alltid de första stegen som är svårast att ta, så bra gjort Sara! Jag hejar på dig och vet att du kan genomföra de livsstilsförändringar du vill på bästa sätt. 🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI