Home Personlig utveckling Hur du påverkas av andras trygghetszoner

Hur du påverkas av andras trygghetszoner

by Charlotta

Vi ha alla våra trygghetszoner där vi rör oss obehindrat och upplever att vi är trygga och säkra och har kontroll över vad som händer och hur det påverkar oss. När man närmar sig den yttre gränsen på sin trygghetszon så upplever de flesta ett visst obehag och ett mostånd att fortsätta i den riktningen och istället vänder man tillbaks in i det varma, mjuka och säkra området. Vad trygghetszonen innebär är olika för olika personer men det kan till exempel handla om vilken sorts mat man äter, den gamla vanliga maten utgör trygghetszonen och nya, oprövad maträtter med exotiska ingredienser ligger utanför trygghetszonen. Ett annat exempel kan vara att man befinner i sin trygghetszon när man sitter som åhörare på ett föredrag men hamnar utanför om man blir ombedd att själv gå upp och tala. För många innebär offentliga toaletter ett steg utanför trygghetszonen på grund av att de ofta är ohygieniska och den allmäna ”äckelfaktorn” medan det för andra skulle innebära ett rejält kliv utanför trygghetszonen att tvingas vara i samma rum som en hund eller en katt.

Allt det här påverka självkart i första hand den personen vars trygghetszon det handlar om, men det påverkar också människor i den personens omgivning och för dem är det mycket svårare att förstå vad som händer eftersom de oftast inte känner till att en gräns håller på att passeras eller kanske till och med har passerats.

En vanlig reaktion när någon närmar sig eller tvingas passera gränsen på sin trygghetszon är förstås rädsla, motvilja mot den aktuella aktiviteten och att försöka skämta bort situationen vilket är det som är lättast att förstå för omgivningen, men också ilska, agression och fördömande som helt enkelt riktas mot den som råkar vara närmast, eller distansiering, uppgivenhet och ointresse i ett försök att snarare fly inåt är vanliga reaktioner. Så om du ställs inför märkliga reaktioner från någon där du plötsligt blir utskälld till synes utan anledning eller där någon ändrar sig och absolut inte vill göra det ni planerat längre eller någon annan oväntad reaktion, så är chansen stor att den personen har nått gränsen för sin trygghetszon. Att i det läget pressa personen att fortsätta har sällan önskad effekt utan ett eventuellt beslut om att gå utanför sin trygghetszon behöver i allmänhet komma från personen själv och kan behöva växa fram under en tid.

Trygghetszoner fungerar för övrigt så att om man hela tiden utmanar dem och rör sig på gränsen till vad som känns bekvämt för att då och då ta steget utanför så tenderar de att växa. Medan om man hela tiden håller sig i mitten på säkert avstånd från kanterna så tenderar de att minska. Om man är alltför försiktig riskerar man till slut att tvingas stå helt stilla för att inte riskera hamna utanför.

/Coachen

DSC01139

2 comments

Susann 20 augusti, 2013 - 18:14

Detta inlägget har inte fått mig att tänka så mycket på hur jag påverkas av andras trygghetszoner. Har helt enkelt inte kommit så långt i funderingarna. Däremot har det fått mig medveten om mina egna trygghetszoner, och om hur sant det är att de vidgas ifall man försöker trampa utanför och försöka sånt man inte riktigt är säker på, och hur de krymper när man drar sig tillbaka.
Kände mig väldigt väl till mods efter att jag vågat koppla på släpet själv och köra och hämta brädor trots att jag vet att jag inte kan backa med släpet. Fast sen fick jag ändå göra det och lyckades hjälpligt även om det inte var snyggt. Pressade ut min trygghetszon en bit där känner jag.

Coachen 21 augusti, 2013 - 06:35

Hej Susann, tack för din kommentar! Härligt att höra att du vågar dig utanför din trygghetszon och därmed flyttar fram gränserna för vad som är möjligt för dig. 🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI