Home Personlig utveckling Hur finner man lyckan?

Hur finner man lyckan?

by Charlotta

Lycklig! Smaka på det ordet, l-y-c-k-l-i-g. Ett alldeles förtjusande litet ord som ibland kan kännas som en förolämpning eller ett rent hån. Vad då lycklig, vad betyder det? Vem är egentligen lycklig? Alla vill väl vara lyckliga men hur många når egentligen dit? För de flesta verkar det som om lycka är ett ouppnåeligt mål som bara orsakar mer stress och dåligt samvete för att man inte kommer dit. Eller hur är det egentligen?

Någon klok person har sagt så här:
”Föreställ dig att du förlorar allt du har.

Tänk dig sedan att du får tillbaks det igen.
Hur lycklig skulle du vara då?”

Att vara lycklig handlar inte om vad du har eller hur mycket du har. I citatet här ovan blir det väldigt tydligt att du skulle kunna vara lycklig med precis det du har idag, så det måste vara något annat det handlar om.

Som jag ser det handlar lycka om fyra saker:
– Att uppskatta det du har.
– Att se det vackra omkring dig.
– Att utvecklas som person.
– Att göra gott för andra.

Att uppskatta det du har innebär att inte ta allt för givet utan att faktiskt se och vara tacksam för det du har, saker som gör ditt liv enklare och roligare men också talanger och förmågor. Kom ihåg att inte alla har det du har.

Att se det vackra omkring dig kan betyda att du noterar att solen värmer skönt i ansiktet, eller att det växer en blomma mellan stenarna på trottoaren, eller att även om du inte kan sova så sjunger i alla fall koltrasten för dig, eller att någon målat ett jättefint porträtt på det grå och fula elskåpet. Världen är full av skönhet och om du bara tar dig tid att se och uppskatta det kan det sätta ett lyckligt leende på dina läppar.

Att utvecklas som person kan vara jobbigt, ibland är det självvalt genom t ex en utbildning eller kurs men ibland så är det livet som väljer åt dig och du tvingas gå igenom något du helst hade sluppit men som samtidigt gör dig klokare, mer empatisk, mer lyhörd eller rent allmänt till en bättre människa. Det är kanske inte roligt att gå igenom det, men det är en fantastisk känsla att komma ut på andra sidan och upptäcka hur mycket du har utvecklats och vuxit som människa.

Det kanske enklaste sättet av dem alla för att känna dig lite lycklig är att göra något för någon annan. Sådana saker som att till exempel hålla upp en dörr, hjälpa någon över gatan, gå och handla eller att stå upp för någon som blir mobbad betyder oftast att du får ett tack och ett leende tillbaks och ibland mer än så, kanske början på en vänskap. Att visa att du bryr dig om någon annan och att göra skillnad för någon annan är en aldrig sinande källa till lycka.

Gå inte och vänta på att finna lyckan vid slutet av vägen, sök lyckan varje dag i stort som smått. Lyckan är inte målet utan medlet!

/Coachen

DSC00135

Powered by Calculate Your BMI