Home Personlig utveckling Hur hanterar du motgångar?

Hur hanterar du motgångar?

by Charlotta

Det finns få saker som formar livet så tydligt som hur man hanterar motgångar, få saker som har en så övergripande effekt på hur den egna framtiden utvecklas som hur man reagerar när det inte går som man hade tänkt sig.

Kanske kan man till och med gå så långt som till att säga att det är förmågan att hantera motgångar som skiljer dem som lyckas från dem som misslyckas, för det är definitivt inte förutsättningarna som avgör den saken, det har historien visat oss gång på gång.

Vid motgångar går en del människor in i ett tankemönster som slutar i att de känner sig hjälplösa, ett sinnestillstånd som kallas ”inlärd hjälplöshet”, myntat av Dr Martin Seligman. Istället för att tända till och få mer vilja så ger man upp med tanken att det är lönslöst.

De tankar som leder in i inlärd hjälplöshet är:

  • Problemet är permanent och kommer att vara för evigt.
  • Problemet är övergripande och omfattar allt.
  • Problemet är personligt och beror på mig.

Drar man dessa slutsatser så finns det bara en väg att gå och det är att ge upp. Men om man istället väljer andra tankar så hamnar man istället i den sinnesstämning som leder till framgång, även om antalet motgångar på vägen är detsamma som för den som ger upp.

  • Problemet är tillfälligt och övergående.
  • Problemet är lokalt och handlar bara om en liten del av det hela.
  • Problemet är generellt och beror inte på mig personligen.

Genom att betrakta motgångarna på detta sätt är det lätt att se dem som ett tillfällig som hinder som man bara behöver ta sig förbi för att komma vidare. Istället för att slås ner och bli modfälld blir man taggad, ser det som en utmaning och plockar fram sitt ”jävlaranamma” och kör på.

I båda fallen är problemet detsamma, och det som skiljer är hur man betraktar problemet, vilken inställning man har till det och vilka slutsatser man drar.

Kom ihåg att alla problem som någonsin har lösts var omöjliga att lösa fram tills det att den första personen löste det.

/Charlotta

9 comments

H 27 mars, 2017 - 12:50

Hej, just nu händer det miljoner saker bland min släkt och vänner. De träffar nya partners, gifter sig, får barn och jag måste vara med på deras dop, bröllop, födelsedagar… Själv känner jag mig som den där ensamma vargen som betraktar allt.. Egentligen ska jag vara glad för deras skull men inåt sett orkar jag inte med de där runt omkring.

Charlotta 27 mars, 2017 - 12:59

Jag förstår att det är jobbigt och att det får dig att känna dig ännu mer utanför och annorlunda. Försök att placera det som händer i andra sorters tankar. Prova till exempel den här tanken: Om det var så att allt det som händer nu i själva verket var Universums gåvor till dig, att det inte handlade om de andra människorna utan att alltihop var till dig. Hur skulle dessa händelser då kunna vara till nytta för dig? Hur skulle du kunna använda dig av dem för ditt eget bästa, för din egen utveckling och för att själv få ut något av det?
/C

Simone 27 mars, 2017 - 23:49

Hej! Om man som mig är väldigt dålig på att ta in råd även när jag ber om dem, ska jag sluta be om hjälp? Jag känner igen mig i mycket av det du skriver och trots att jag förstår innebörden rent intellektuellt har jag mycket svårt att göra en förändring.

Charlotta 28 mars, 2017 - 07:53

Om du får bra råd men inte använder dig av dem så är det så klart egentligen meningslöst att få dem överhuvudtaget, det går inte att komma ifrån. Men fråga du ska ställa dig är varför du inte använder råden när du vet att de är bra, vad är det som hindrar dig?
/C

H 28 mars, 2017 - 01:29

Hej, ja precis det är så känslan blir att jag känner mig utanför. Jag och dem lever olika liv och vi är inte på samma nivå. Det har sina familjeliv och jag är helt på ett annat trappsteg i livet.

Charlotta 28 mars, 2017 - 07:51

Och hur skulle du kunna tänka annorlunda på det som händer om du utgick från att det händer för din skull och att det är till din hjälp, istället för att se det som att du utsätts för det?
/C

H 28 mars, 2017 - 08:23

Det är svårt för mig att se att de är för min skull allt det här händer. Såhär har jag aldrig upplevt tidigare i mitt liv. Efter mina föräldrars död har jag väl börjat tänka på livets mening. Sådant existerade inte för mig förut. Det är som en ny fas i mitt liv jag ska gå igenom…

Charlotta 28 mars, 2017 - 09:33

Jag förstår att det är svårt för att det är ovant, och det är självklart inget du behöver göra. Jag bara gav det som tips för att det är ett bra sätt att ändra sin inställning till saker till ett läge där man får en mer positiv syn på det som händer och inte längre känner sig illa behandlad av livet. Ett av de citaten jag brukar ha på bloggen är just: ”Life doesn’t happen to you, it happens for you.” När man kan slå sig till ro i den känslan så försvinner all smärta. 💜
/C

H 28 mars, 2017 - 12:10

Det var ett bra tips och jag ska försöka med det, tack Charlotta 🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI