Home Personlig utveckling Hur hanterar man att någon annan har helt andra preferenser?

Hur hanterar man att någon annan har helt andra preferenser?

by Charlotta

Hur reagerar du om det händer något stort i en relation kanske din kärleksrelation eller i en vänskapsrelation, något som du har ett akut behov av att prata om men som din partner eller vän bara skjuter undan och inte vill befatta sig med?

Känns det som ett personligt påhopp? Som om personen inte respekterar dina behov? Som om personen inte förstår hur du känner eller hur viktigt det som hänt är för dig? Känns det kanske som om du blir väldigt ensam i er relation? Som om när du behöver personen som mest så sviker vederbörande dig och du måste hantera de jobbiga situationerna på egen hand?

I ett sådan läge är det lätt att falla tillbaka på tankar om vad som är rätt och fel, att det är rätt att prata om det som händer och fel att vara tyst. Rätt att bearbeta händelsen och hantera situationen, fel att låtsats som ingenting och ignorera det som hänt.

Kanske blir du arg över att dina känslor och behov inte tas på allvar, kanske blir ledsen och känner dig nonchalerad av att din rekation inte får den uppmärksamhet och respekt den förtjänar. Och kanske har du rätt, men kanske finns det ett annat alternativ.

Kanske är det så att du och din partner eller väl är olika personlighetstyper som processar information och händelser på olika sätt. Kanske är det så att på samma sätt som du har ett stort behov av att prata om det som häner, så fort det har hänt, så har den andra personen ett lika stort behov av att först få smälta och bearbeta situationen på egen hand innan vederbörande känner sig redo för att samtala kring det?

Det kan nog stämma att det är vanligare att ha ett behov av att snabbt lufta sin tankar och känslor när det händer viktiga saker, men det betyder inte att det är det som är det korrekta sättet att hantera situationen på. Men det betyder inte heller att det rätta är att först processa för sig själv under en period innan man är beredd att prata om det är det rätta.

Vad det är är bara två olika sätt att reagera på, den ena lika rätt eller fel som det andra. Det som kan skapa konflikt är när två personer med helt motsatta reaktionsmönster ska fungera tillsammans.

Första steget är, som alltid, att bli medveten om förutsättningarna. Att det inte handlar om nonchalans eller illvilja från den som inte vill prata, men inte heller om terror eller okänslighet från den som vill prata, utan bara om olika personlighetstyper.

Nästa steg är att acceptera att det krävs kompromisser, båda kan inte få det precis som de vill ha det, antingen en eller båda måste vara beredda att rucka lite på sina preferenser. Men gör man det med en medvetenhet och förståelse för bakomliggande orsaker så blir det oftast lättare att hantera.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI