Home Arbetsliv Hur hittar man jobben?

Hur hittar man jobben?

by Charlotta

Då är det dags för första avsnittet i ÖGs jobbsökarskola, att överhuvudtaget hitta några jobb att söka.

Det finn sex olika stora områden att leta jobb på.

  1. Tidningar: Jobbannonser i dagstidningar, lokaltidningar, gratistidningar och liknande. I allmänhet är det så att ju mindre och mer udda tidningen är desto färre sökande får annonsen, så om du hittar en intressant annons i t ex Lokaltidningen kan chansen vara större att bli kallad till intervju.
  2. Jobbsajter: Internetsajter som listar jobbannonser inom olika kategorier, till exempel Monster.se men även Arbetsförmedlingen, och här gäller det att hålla ögonen öppna för allt som oftast dyker det upp nya sajter, och det finns även ofta mindre sajter som har nischat sig inom ett speciellt område.
  3. Hemsidor: Välj ut de företag du är intresserad av och kolla deras hemsidor, ofta väljer större företag att endast annonsera via sin egen hemsida. Även om det inte finns några aktuella annonser så kan du läsa in dig på företagets verksamhet och skicka in en presentation av dig själv och din kompetens, man vet aldrig om de funderar på att rekrytera men inte har kommit så långt som till annonsen än.
  4. Sociala medier: Facebook, Linked In, olika forum, bloggar, youtube osv är utmärkta vägar för att dels sprida information om att du är på jakt efter jobb och dels för att hålla ögonen öppna efter lediga tjänster. På Facebook finns det t ex grupper vars enda syfte är att sprida information om lediga jobb och det händer att bloggare annonserar ut tjänster på sina egna bloggar.
  5. Kontakter: Du kanske tycker att det är lönlöst att prata med släktingar, vänner, grannar, före detta kollegor, studiekomrater osv för att du vet att de inte har några jobb att erbjuda, men det är inte dem du vill åt utan deras kontakter. Så be dina kontakter att prata med sina kontakter om att du letar jobb och plötsligt har du ett kontaktnät som är många gånger större och sträcker sig över företag och branscher som du inte ens visste om.
  6. Besök: Gå direkt till företaget där du vill ha jobb och tala om att du är intresserad av att jobba där. Detta gäller speciellt i restaurangbranschen och i butiker där de ofta sätter en lapp på fönstret om att de söker folk och vill träffa de sökande redan från början.

Egentligen så är det bara din fantasi som sätter gränser för var du kan hitta ett jobb att söka. Det du ska tänka på att din metod för att hitta och söka jobbet bör vara anpassad till vilken typ av jobb du söker. Söker du t ex ett administrationsjobb på ett kontor så bör du förmodligen hålla dig till de mer etablerade formerna medan om du söker jobb som eventplanerare så kan det löna sig att vara mer kreativ och ta ut svängarna i ditt jobbsökande. Kom ihåg att det är inte bara du själv som ska vara bekväm med det sätt du väljer utan det ska landa väl hos mottagaren också, det viktigaste är att göra ett bra och seriöst intryck.

/Coachen

DSC01230

2 comments

Indra 7 november, 2013 - 17:43

Hej,
Hur hittar man jobben?
Jag skulle vilja tipsa om sökmotorer för lediga jobb som indexerar in från olika sajter och listar jobbannonser.Till exempel Workey.se, Careerjet.se och Toppjobbet.se.

/Indra 🙂

Coachen 8 november, 2013 - 11:49

Tack för ditt tips Indra! Alla förslag och vägar som kan leda till jobb tas tacksamt emot. 🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI