Home Älska sig själv Hur lär man sig bekräfta sig själv?

Hur lär man sig bekräfta sig själv?

by Charlotta

Att kunna bekräfta sig själv och inte behöva förlita sig på bekräftelse från andra människor för att må bra är förmodligen en av de största fördelarna man kan ha i livet. Förutom att man kan ge sig själv precis så mycket bekräftelse man vill ha och behöver, så är det en styrka att inte vara beroende av andra människors välvilja och uppskattning för att känna att man duger precis som man är. Men hur gör man då för att lära sig bekräfta sig själv och göra det till en god vana?

Börja med att göra en styrkelista, en lista som innehåller allt du är bra på. Skriv ner alla dina förmågor, positiva egenskaper, saker som du är bra på, områden där du besitter kunskap och erfarenhet och saker som du har talang för. Ta med allt du kan komma på, både saker som du själv tycker är positivt och sådant som du tror att andra skulle kunna uppfatta som positivt. Anledningen till att du ska tänka dig in i vad andra tycker också är att de flesta människor är för stränga mot sig själv och ser inte alla sina fördelar, men om man tänker på vad någon annan skulle sagt så hittar man oftast mycket mer som är positivt.

Skumma sedan igenom listan varje dag under minst sex veckor, och varje gång du tittar igenom den så låt blicken fastna speciellt på en eller två saker som du bär med dig den dagen och funderar extra på när du har tillfälle. Tänk på tillfällen när du fått användning för den speciella egenskapen/kunskapen och hur den situationen hade kunna bli sämre om du inte hade haft den speciella egenskapen/kunskapen. För varje gång ska du också känna efter vilka känslor som är kopplade till minnet, och vilka känslor du tror andra personer upplevde vid tillfället om där var andra människor inblandade.

Uppmärksamma det positiva som kom ur situationen, hur ditt bidrag gjorde nytta, den positiva känsla det gav dig, hur det gjorde dig glad, nöjd, tillfredsställd, tacksam eller andra trevliga känslor du fick. Lägg de känslorna på minnet för det är känslan av bekräftelse, en känsla som du nu själv kan framkalla.

Genom att göra den här tankeövningen så kommer du att träna dig i att tänka positiva tankar om dig själv och att uppmärksamma saker som du gör bra. Du kommer också att träna dig i att känna att du har gjort något bra och bli välbekant med känslan av att vara nöjd med dig själv, dvs att få bekräftelse från dig själv.

Efterhand blir det ett välbekant tankemönster och något som du kommer att göra av dig själv allt oftare när du gör små eller stora saker som är bra. Med träning kan du så småningom bli mer eller mindre oberoende av andra människors bekräftelse, även om det naturligtvis alltid är en trevlig bonus att få den.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI