Home Personlig utveckling Hur lär man sig ta kritik?

Hur lär man sig ta kritik?

by Charlotta

Det heter att det enda sättet att undvika att få kritik är att inte göra någonting och det stämmer alldeles precis det. Med den sanningen i bakfickan så blir det ganska lätt att inse att det är helt orimligt att tillbringa sitt liv med att försöka undvika att få kritik utan vad som istället är viktigt är att lära sig hur man tar kritik på bästa sätt.

Som jag ser det finns det tre typer av kritik och därmed också tre olika sätt att hantera kritik.

  1. Kritik som du förtjänar.
  2. Kritik som du inte förtjänar och som delas ut av någon vars åsikter du värdesätter.
  3. Kritik som du inte förtjänar och som delas ut av någon vars åsikter du är ointresserad av.

I det första fallet får du kritik för att du har gjort något som du inte borde ha gjort, för att du har utfört något på fel sätt eller gjort något som inte var bra nog men där du hade förutsättningnarna för att göra rätt. Detta är något som händer alla emellanåt, hur goda avsikter man än har så presterar man ibland under sin förmåga, det är inget att sticka under stol med. I det här läget är det bästa att lyssna på kritiken, ta den till sig, erkänna sitt misstag, be om ursäkt och om möjligt reparera eventuella skador. Det finns ingen anledning att bli arg eller upprörd, möjligen kan du bli besviken på dig själv, men blanda inte in någon annan i den besvikelsen utan den är helt och hållet ditt eget ansvar. Har man gjort fel så får man acceptera att man kanske får skämmas lite och se det som en bra anledning till att lyssna bättre eller vara noggrannare i framtiden.

I det andra fallet får du kritik för något som du har gjort men där du inte hade rätt förutsättningar eller något som du inte ens har gjort. Eftersom personen som kritiserar dig är någon som är betydelsefull för dig är det viktigt att rentvå dig från kritiken genom att förklara vad som ligger bakom och hur det hela har gått till. Det kanske var ett missförstånd, dålig kommunikation eller felaktiga instruktioner. Du behöver vara tydlig och trovärdig och ge din syn på det inträffade men du behöver också lyssna på motargumenten för det kan vara så att det är ett missförstånd från flera håll och att du trots allt är delaktig i ansvaret för det som blev fel. Kanske blir det en diskussion kring vad som egentligen hände och vem som gjorde vad och då är det jätteviktigt att strikt hålla er till sakfrågan och inte blanda in personliga påhopp för då övergår diskussionen snabbt till att bli ett bråk istället, vilket inte gynnar någon.

I det sista fallet får du kritik för något du inte är ansvarig för av någon du inte bryr dig om. Visst kan du behandla den här situationen precis som fall nummer två, men du kan också helt enkelt strunta i alltihop och inte lägga någon energi alls på det. Du kan inte styra vad alla människor tänker och tycker om dig och när det handlar om människor vars åsikter du inte bryr dig om så finns det egentligen ingen anledning att lägga någon kraft på att försöka ändra deras uppfattning om dig.

/Coachen

DSC01301

2 comments

Rebecca 1 juli, 2014 - 10:22

Hej

Jag håller inte med dig om att enbart skriva kritik som något negativt, kritik kan även vara en positiv händelser som man få feedback ifrån och detta är också viktigt att nämna.
Att dela in i ditt seende till att det finns tre olika kritiksvägar tycker jag inte heller stämmer, det finns negativ kritik, det finns positiv kritik.
Negativ kritik oavsätt vem som kommer med den ska analyseras och fråga i sättas varför kritiken kommer, vad är händelsen i det hela, är den rättfärdig eller inte?
Är den rättfärdig så måste man då ta åt sig kritiken, lära sig av vad som har blivit fel, gör om och göra rätt. Orättfärdig kritik så måste fakta upp på bordet för att bena ut och då visa att kritiken vad felaktigt ställd och då kanske även till fel person.
Positiv kritik måste även den fram för att kunna lyfta fram en persons bra arbete, synsätt, idé osv för att kunna styrka personen i frågan om att man tycker om det personen har gjort, presterat mm.
Min tanke, mina ord.

Coachen 1 juli, 2014 - 10:34

Hej Rebecca, tack för din kommentar!
Du har helt rätt i att jag utelämnat en stor och viktig del, nämligen den positiva kritiken. Precis som du skriver så är positiv kritik något väldigt värdefullt som man ska ta väl vara på. Jag är rädd att jag var lite otydlig när jag skrev det här inlägget eftersom jag var helt inställd på att skriva om hur man hanterar negativ kritik och alldeles glömde bort att nämna den positiva. Tack för påpekandet och förtydligandet! 🙂
/Coachen

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI