Home Personlig utveckling Hur löser man någon annans problem?

Hur löser man någon annans problem?

by Charlotta

Har du varit i situationen där du har någon i din närhet som inte trivs med sitt liv och som regelbundet klagar på hur svårt allting är? Samtidigt som du ser att personen begår misstag, fattar fel beslut, gör dåliga val, eller bara låter livet rulla på utan att fatta några beslut eller göra några val alls? Allt medan du själv tydligt kan se hur mycket bättre personens liv skulle kunna vara om de bara följde dina råd?

Så du erbjuder dina råd och är säker på att allt kommer att bli mycket bättre. Men när du träffar personen en tid senare och inget har hänt, utan samma problem fortfarande är aktuella så undrar du så klart varför personen inte har följt dina utmärkta råd. Vanligtvis består förklaringen av en rad undanflykter som egentligen inte betyder något.

Så hur gör man då får att få någon annan att välja rätt? Hur öppnar man ögonen på någon så att de kan se situationen som man själv ser den och göra det som är bäst för dem? Svaret är dessvärre att det gör man inte, och det finns huvudsakligen två anledningar till det.

Den första är att även om du bara vill personen väl, så kan du aldrig veta vad som är rätt för någon annan. Du kan mycket väl veta vad som hade varit rätt för dig i motsvarande situation, och det är ofta denna vetskapen som ligger till grund för den egna övertygelsen, men bara för att det hade varit rätt för dig betyder det inte nödvändigtvis att det är rätt för någon annan.

Det andra är att även om din lösning faktiskt är rätt för personen, så är det inte säkert att personen är redo för den. Allt beslutsfattande och alla val är en process som ibland går snabbt och ibland långsamt och som påverkas av en massa olika omständigheter, där någon utomstående sällan eller aldrig har kännedom om alla de ingående parametrarna.

Så lösningen kan vara rätt i sak men fel i tid. Och man ska också tänka på att genom att försöka tvinga fram en förändring hos någon för tidigt så riskerar man att beröva personen en viktig personlig process för att själv ta sig dit. Ofta är processen minst lika viktig som slutmålet.

Men om man inte kan få någon annan att göra rätt val, vad kan man då göra om man ser att någon behöver hjälp och man verkligen vill hjälpa? Man kan alltid presentera sin syn på saken. Inte i termer av att ”så här ska du göra” utan istället som ”det här kan vara ett alternativ” eller ”så här skulle jag gjort”.

På det viset presenterar du din lösning utan att sätta press eller ställa förväntningar på personen och du ger personen utrymme att göra sin egen bedömning och lägga in sina egna värderingar. Man kan säga att du ger processen en skjuts och beskriver ett tänkbart mål, utan att försök förflytta personen dit.

Det är också större chans att personen tar lösningen till sig och blir intresserad om du inte försöker tvinga på den utan presenterar den som ett alternativ av flera, även om du innerst inne tycker att det är det enda rätta.

/Charlotta

2 comments

Lena - gott för själen 6 december, 2016 - 14:40

Så klockrent. Igen! Så lätt att hamna i problemlösningsläge.

Tack för tipset om ”Läkande toner”. Lyssnade igenom den första och den tog verkligen ner min stressnivå! Den kommer jag lyssna på flera gånger.

Kram Lena

Charlotta 6 december, 2016 - 14:50

Tack för att du läser Lena! Kram!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI