Home Personlig utveckling Hur man ändrar det förflutna

Hur man ändrar det förflutna

by Charlotta

Det finns ett talesätt som säger att det bara finns två dagar som det är omöjligt att göra något på, den ena är igår och den andra är imorgon. Underförstått är det bara idag som är värt att fokusera på eftersom det är det enda som går att göra något åt.

Även om tanken är god och jag mycket väl förstår att den som sagt det vill uppmuntra till att sluta gräma sig över det förflutna och sluta oroa sig för framtiden, vill jag ändå påst att det inte är riktigt sant.

För det första är det till stor del dagen idag som bestämmer hur morgondagen blir, det man lär sig idag kan man använda imorgon, det man sår idag kan man skörda imorgon osv. Morgondagen börjar på så sätt redan idag, eller egentligen redan igår, eller varför inte för flera år sedan?

Och för det andra så går det utmärkt att förändra sitt förflutna, jag har gjort det själv flera gånger med stor framgång och jag kommer att vid behov fortsätta att göra det. Ibland får man till och med hjälp på vägen med att förändra sitt förflutna och jag ska berätta om en sådan gång för att illustrera vad jag menar.

När jag gick i skolan fanns där en kille som jag var lite intresserad av, inte så där kapitalt och hopplöst tonårsförälskad som jag var i ett par andra, men tillräckligt intresserad för att jag ville lära känna honom mer, och framför allt ville jag att han skulle gilla mig. Det gjorde han inte.

När jag diskret gjorde strategiska manövrer för att komma i läge att kunna prata med honom började han prata med någon annan, när jag anslöt till den grupp där han stod försvann han åt ett annat håll och när jag sökte hans blick vände han snabbt bort den.

Han tillhörde de coola, det gjorde inte jag och jag hade inte en chans, det kunde inte visas tydligare än vad han gjorde. Jag ska inte påstå att detta var någon känslomässig katastrof för mig men det befäste de redan tydliga skillnaderna i grupptillhörighet och coolhetsfaktor och jag hamnade ännu en gång på minussidan, så det sved.

Många år senare träffades vi som vuxna och kom att prata om skoltiden och gamla minnen, varpå den numera vuxne mannen ler lite blygt och åter ser ut som den tonåring jag traktat efter. ”Du vet väl att jag var jättekär i dig på den tiden?” Nej, det visste jag inte.

Det visade sig att det jag hade tolkat som ointresse och avståndstagande hade istället varit effekterna av blyghet, fjärilar i magen och ett hjärta som slog volter så fort jag var i närheten. På ett ögonblick förändrades min syn på den delen av min skolgångs alla raster och skoldanser på ett oerhört positivt och uppmuntrande sätt.

Hade jag verkat så självsäker eller otillgänglig att han inte vågat ta kontakt med mig? Hade han trott att han inte dög? Fanns där fler killar på den tiden som varit intresserade av mig men aldrig vågat visa det eller säga något? Var jag kanske mycket mer omtyckt än vad jag hade trott?

Tankarna snurrade en tid efter det mötet och jag upptäckte att det var fullt möjligt att se mina minnen och upplevelser i olika ljus. Som tonåring uppträdde jag kall och ointresserad för att jag trodde att jag inte dög åt den coola killen. Den coola killen trodde att jag verkligen var kall och ointresserad och vågade därför inte närma sig. Båda två gjorde vi det vi gjorde för att skydda oss själva.

Hur många fler av mina minnen finns det olika versioner av? Hur många upplevelser har jag en tolkning av medan andra som var med har en helt annan? Hur många medspelare i mitt liv har gjort det de har gjort för att skydda sig själva utan en tanke på hur det såg ut i mina ögon? Hur mycket av det som jag sorterar in under ”jobbiga händelser”, ”tråkiga minnen”, ”elakheter” och ”pinsamheter” berättas med en helt annan historia i minnet hos de andra som var med?

I de flesta fall får man så klart aldrig veta hur de andra inblandade såg situationen, varför de agerade som de gjorde eller vilka egna rädslor och problem som låg bakom vissa ställningstaganden, men det fina är att det egentligen inte spelar någon roll.

För det finns bara en enda historia som är verkligt betydelsefull för hur var och en av oss ser våra liv och det är vår egen, den vi berättar för oss själva om allt vi har upplevt och vad det betyder. Hur den historian berättas, vad den betyder och vad den säger om oss och andra, både när det hände och i livet efteråt, har var och en av oss alla möjligheter att själva påverka.

Från och med imorgon kan vi välja att berätta vår historia på ett annat sätt, ett sätt som förklarar det som skedde på ett sätt som vi lättare kan acceptera och som gör oss själva till förstående hjältar istället för missförstådda offer. När historian ändrar betydelse ändrar också minnena betydelse och då kan hela livet ändra riktning och fyllas med ett behagligt lugn och till och med ny mening.

Det som tidigare var omöjligt att släppa och lämna bakom sig seglar plötsligt iväg med samma lätthet som en heliumballong, och den framtid man aldrig trodde var möjlig uppenbarar sig som det mest naturliga i världen. Allt som krävs för att ändra på det förflutna är att du omvärderar betydelsen av det som hände.

/Charlotta

4 comments

H 16 december, 2018 - 21:35

Hej Charlotta,det var ett intressant och tankeväckande inlägg🙂

Charlotta 16 december, 2018 - 21:38

Tack H!
/C

Olof Persson 17 december, 2018 - 07:23

Hej Charlotta!
Det här är nog ett av dina viktigaste inlägg i år. Jag har länge funderat på att gå i psykoterapi och det här stärker min tro på att jag skulle må bra av det. Problemet är att det finns så många terapiformer. Har du något att föreslå en man på 70 år, som behöver lite hjälp att se tillbaka på sitt liv.

Charlotta 17 december, 2018 - 09:10

Hej Olof! Tack, vad roligt att det här inlägget talar till dig. Jag tror att det är viktigare att hitta rätt terapeut än rätt terapiform, personkemin mellan terapeut och klient är väldigt viktig för hur bra det går och hur mycket hjälp man upplever att man får. Så mitt råd är att ta dig tid att leta runt och också boka provtillfällen hos olika terapeuter för att hitta någon du gillar och känner förtroende för.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI