Home Personlig utveckling Hur man får in mer glädje i livet

Hur man får in mer glädje i livet

by Charlotta

Man behöver inte må dåligt eller vara nedstämd för att känna att livet innehåller för lite glädje. Det är vanligt att inte ens definiera det man upplever som att det beror på för lite glädje utan istället tänker man kanske att man känner sig uttråkad, irriterad, trött, stressad eller någon annan känsla som är mer populär och socialt accepterad i vår tid.

Alla de känslorna, och flera andra, kan dock vara symptom på en underliggande brist på glädje. Detta blir väldigt tydligt när man bestämmer sig för att prova att föra in mer glädje i livet och upptäcker att man plötsligt varken känner sig uttråkad, irriterad, trött eller stressad längre utan bara glad, uppiggad och inspirerad.

Svårigheten med att få in mer glädje är att glädjen antingen inte finns där man tror den ska finnas, eller där man skulle vilja att den fanns, eller att man inte alls vet var man ska leta efter den. Man vill gärna leta ”där man står” för att det är bekvämast så och för att det inte kräver att man varken lämnar sin trygghetszon eller genomför någon större förändring. Problemet är bara att hade man kunnat finna mer glädje där man står så hade man redan haft funnit den.

Det som behövs för att få in ny livskraft och därmed glädje i sitt liv är att man bryter sina mönster, att man vågar ta en risk, gå utanför sin trygghetszon och känna sig obekväm men våga ändå och att man bjuder till lite extra på ett sätt eller inom ett område som man inte brukar göra. Genom att ge det där lilla extra aktiverar man ett svar från Skaparenergin som visar sig i ökad kontakt med sitt högre jag och guider och upplevs som mer kreativitet och glädje. Vi har förklaringen till detta i ordet inspiration men de flesta tänker nog inte på det, inspiration – in spirit, det vill säga i anden. Det vi kallar inspiration är alltså flödet av kreativitet och glädje som uppstår när vi står i direkt kontakt med Skaparenergin.

Det är inte så att guiderna och ens högre jag avsiktligt håller sig undan tills man vågar sig utanför bekvämlighetszonen utan de finns alltid där oavsett vad man gör eller inte gör. Det som händer när man tar en risk (inte en farlig risk men något som känns nytt eller lite obekvämt) är att man slår på mottagaren för Skaparenergi igen och på motsvarande sätt kan man beskriva det som att mottagaren stängs ner är man blir för fast i sina mönster och tankegångar. När mottagaren är påslagen blir också kontakten bättre med ens högre jag, med guiderna och andra högre energier.

De mest självklara valen för att bryta mönster och ta en risk är att engagera sig i något man älskar att göra men inte har gjort på ett tag eller kanske på många år. Extra bra är det om det är en aktivitet som innefattar någon form av kreativitet eller skapande.

Vet man inte vad man älskar att göra är det hög tid att ta reda på det. Detta kan man göra genom att helt enkelt prova olika saker tills man hittar något som känns så bra att man inte vill släppa det igen. Det man bör tänka på är att inte vara för snabb att döma, när man provar något nytt är det helt normalt att det känns obekvämt och svårt de första gångerna och de känslorna är ingen bra anledning att räkna bort aktiviteten. Ger man det lite längre tid kan man snart vara fast, på det mest positiva sätt.

Det viktigaste när man letar efter något att bryta sina mönster med och där man kan gå utanför sin bekvämlighetszon är att man letar med ett öppet sinne och lyssnar mer på hjärtat än på hjärnan. Inga förutfattade meningar eller tankar i stil med ”Det där är inte alls jag.” eller ”Det har jag ingen lust med.” eller ”Det verkar för svårt/jobbigt/konstigt/ovanligt.” eller liknande, för då slutar det med att man stannar hemma.

Här är några tips på aktiviteter för att få igång tankarna i nya banor:

 • Ideellt arbete. Gör något för någon annan eller för ett ändamål du tycker känns meningsfullt.
 • Skriva. Skriv ner dina tankar, känslor, idéer och historier, i vilken form eller för vem du skriver har ingen betydelse.
 • Umgås med naturen. Att vara i naturen är bra men att umgås med naturen är bättre. Lyssna på ljuden, känn dofterna, prata med fåglarna, krama träden och insup stillheten, myllret och energierna.
 • Odla. Odla kan man göra av många anledningar, för att äta, för att det är roligt och för att hjälpa pollinatörerna är bara några.
 • Teckna. Man behöver inte vara bäst på något för att tycka det är roligt, en teckningskurs kan ge mersmak.
 • Måla. Med färger kan man låta känslorna flöda utan att det behöver föreställa något.
 • Slöjda. Slöjd och hantverk är en gammal tradition av att skapa i t ex trä, metall, garn eller tyg som blir allt mer populär igen.
 • Keramik. Lera är ett rejält material att arbeta i och kurser i drejning finns på många platser.
 • Skulptera. Det finns många material att skulptera i, trä, metall och lera är bara några.
 • Dansa. Dans är något som finns naturligt i alla kroppar även om många inte tror det, att röra sig till musik är en medfödd uttrycksform och väljer man pardans är det ett oslagbart sätt att träffa nya människor.
 • Sjunga. Det finns en kör för alla oavsett vilken nivå man befinner sig på. Precis som dans är sång något vi har naturligt och man behöver inte vara bäst för att det ska vara roligt.
 • Spela. Att kunna ta upp en gitarr eller sätta sig vid ett piano och spela en låt ger en bra känsla, eller kanske munspel som är lätt att ta med sig.

Vitsen med att våga ta en risk och göra något som känns obekvämt är inte att man tvunget ska bli bra på det nya. Vitsen är att det är när man vågar gå utanför sin bekvämlighetszon som man bryter sina mönster, får nya upplevelser, träffar nya människor och upptäcker nya saker om sig själv, och det är så man får in ny energi och mer glädje i livet.

/Charlotta

Medförfattare: Andliga guider

8 comments

H 10 november, 2019 - 18:02

Vilket nyttigt och lärorikt inlägg och de är många av de där sakerna jag har att göra med. Känner med just det där att kliva ur bekvämlighetszonen men också även att jag inte vet hur jag göra.

Charlotta 10 november, 2019 - 18:09

Hoppas du fick några tips nu då på hur du kan ta klivet ut.🙂
/C

Majsan 10 november, 2019 - 19:01

Tack för så bra tips 💕 Började nyligen med Yoga som jag föll pladask för. Och det var ngt jag aldrig trodde jag skulle börja med. Nu vill jag utöka med ngt annat som stärker/hjälper mig, och jag hann knappt formulera tanken så kommer du med detta inlägg.

Charlotta 10 november, 2019 - 19:07

Vad roligt att inlägget kom påpassligt för dig och roligt också att du hittat yoga och gillar det. Det finns säkert fler saker som kan stärka och hjälpa dig.❤️
/C

Lisbeth 10 november, 2019 - 19:16

Livs viktiga ord!
Tack för allt!

Charlotta 10 november, 2019 - 19:21

Väl bekomme!
/C

Hanna 11 november, 2019 - 08:33

Precis. Kreativitet.
Tack för inlägg.
Har tur för kreativiteten är stor, ibland för stor. För mycket. Förverkligandet har hög %.
Detta kan t.o.m. trötta ut.
Spelar, målar, skriver, formar, designar, syr, målar, m.m. som frilans.
Har troligen ett syfte?
Tack för alltid intressanta inlägg.

Charlotta 11 november, 2019 - 10:33

Tack för din kommentar!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI