Home Personlig utveckling Hur man hanterar obekväma känslor

Hur man hanterar obekväma känslor

by Charlotta

Bästa sättet att möta en obekväm känsla är inte genom att försöka tänka sig ur den, utan genom att antingen göra något fysiskt eller genom att bara tillåta sig att vara i känslan och uppleva den tills den klingar av.

Att göra något fysiskt kan innebära något så enkelt som en andningsövning, när man känner att den jobbiga känslan är på väg så går man direkt till sin andningsövning och gör något fysiskt innan tankarna sätter igång.

Medan man gör sin andningsövning kan man lägga handen på kroppen på det ställe där man upplever att känslan är starkast och samtidigt visualisera en bild som förmedlar en mer behaglig känsla.

Om känslan man tycker är obehaglig till exempel är ”jag är inte bra nog”, så kanske den känslan sitter i hjärttrakten. Då kan man lägga handen över hjärtat, sluta ögonen och andas långa, lugna andetag genom näsan medan man visualiserar en bild av något man älskar att göra, något där man känner sig stark, kunnig och full av energi.

Det som händer då är att man omedelbart skapar kontakt med sig själv och sin egen kraft, innan tankarna hinner blanda sig i och förstora upp situationen. Genom att gå förbi tankarna och låta kroppen göra jobbet kan man på ett enkelt sätt hantera det som hade kunnat bli en jobbig känsla.

När man har återupprättat kontakten med sig själv kan man fråga sig själv vad man behöver just i den stunden för att balansera den obekväma känslan. Kanske man behöver utföra något som man vet att man är bra på, kanske man behöver befinna sig på en plats med mycket människor, eller kanske man behöver få mer tid för kontakten med sig själv, eller något annat. Svaren kommer att variera från gång till gång.

Har du en återkommande obekväm känsla så se till att du har de verktyg du behöver för att hantera den på ett smidigt sätt istället för att låta tankarna ta dig med på en berg-och-dalbaneresa som du helst vill vara utan.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI