Home Arbetsliv Hur man hanterar scenskräck

Hur man hanterar scenskräck

by Charlotta

Svetten lackar, hjärtat dansar polka i bröstet, händerna skakar, illamåendet står upp i halsen, magen kör rundor och hotar med ett akut toabesök och hjärnan känns lika klartänkt som förra veckans rotmos. Och just det, du är kissnödig. Igen.

Ungefär så kan det kännas innan alla vänder blickarna mot en och väntar på att man ska börja prata. Det kallas scenskräck men förekommer betydligt oftare på andra ställen än på scen, och det är extremt vanligt. Kanske inte de allra värsta sorterna, men att få någon form av nervositetskänningar innan ett framträdande.

En liten släng av nervositet är bara bra för det får adrenalinet att rinna till så att sinnena skärps, men fullt utvecklad scenskräck finns det inga fördelar med, det är bara otroligt påfrestande och handikappande. De flesta som tycker illa om att prata inför folk, eller att överhuvudtaget göra något inför folk som gör att de sticker ut, befinner sig någonstans i mitten på skalan, och för dem finns det några knep att ta till för att hantera det jobbiga i situationen.

  • Förbered dig. Det är inte alltid man har möjlighet att förbereda sig, men om det är något du kan förbereda dig inför så gör det, och gör det ordentligt. Desto säkrare du är på ditt framförande desto mer kan du slappna av. Undvik dock att öva in något ord för ord eftersom det sällan blir bra. Det sägs att Hans Rosling, som vi senast såg framföra en helt fenomenal presentation i Globen, förbereder sig intensivt i flera veckor inför ett framträdande, det är förmodligen därför det ser så enkelt och otvunget ut när han väl står där.
  • Flytta målet framför dig. Även om det du ska göra är något som du tidigare har satt upp som ett mål, eller något som är av stor betydelse så kan du mentalt ändra på det för att minska känslan av att det står något viktigt på spel. Sätt upp ett nytt, större mål längre fram och tänk dig att det du gör just nu inte är det slutliga målet utan bara ett obetydligt steg på vägen, och inte alls av så stor vikt.
  • Bry dig mer om vad du säger än hur du säger det. Det är lätt att tro att allas fokus ligger på hur du ser ut, hur du pratar, om du stakar dig, om du säger fel osv. Så är det sällan, människors fokus ligger på det budskap som du för fram, du är bara verktyget för att få fram något annat. Det är alltså innehållet som är det viktiga, inte du, och din uppgift är att få ut budskapet, fokusera på det.
  • Spela rollspel. Finns det någon som besitter de egenskaper som du skulle vilja ha, någon som med lätthet och elegans pratar inför andra på samma sätt som vi andra pratar med bästa vännen i soffan? Använd då den personen som förebild och tänk dig att du är den personen när du ska göra ditt framförande. Kliv in i rollen som din förebild, ta till dig alla fantastiska egenskaper som den personen har, gör dem till dina egna och kör så det ryker.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI