Home Personlig utveckling Hur man hittar sin inre styrka

Hur man hittar sin inre styrka

by Charlotta

Inre styrka är en fantastisk gåva som vi alla har med oss sedan födseln. En kraft som är större än vad vi själva är och som gör att vi kan klara av saker som vi aldrig hade trott att vi skulle kunna hantera eller mäkta med.

För en del människor händer det saker redan tidigt i livet som får dem att tro att de saknar inre styrka, händelser och omständigheter som lär dem att de är svaga och oförmögna och som därigenom tar deras inre kraft ifrån dem. Detta är dock en illusion och en inlärd falsk sanning, styrkan finns alltid där, man behöver bara rensa bort allt som ligger i vägen för att återfinna den.

Vägen till att ta tillbaka sin styrka går via insikten att man trots alla jobbiga erfarenheter och trots känslan av att vara skör och svag ändå innerst inne är stark och trygg. Därifrån går man vidare genom att inte undvika svårigheter utan istället våga utsätta sig för svårigheterna och övervinna dem. Till en början små saker som man vågar tro att man kan klara, men efterhand större och större saker.

Det innebär att även om det i en jobbig situation skulle vara skönt att befrias från svårigheten så är vinsterna så otroligt mycket större om man står kvar och rider ut stormen. Erfarenheten det ger att upptäcka att man har kraften att ta sig igenom även det man helst hade velat springa ifrån rensar bort lager av självtvivel och inlärd svaghet. Ger man däremot efter för impulsen att undvika svårigheten bekräftar man sin inlärda svaghet och fortsätter att dölja sin egentliga styrka.

Undviker man en svårighet så dyker det snart upp en ny, och en till, och ytterligare en. Livet kommer alltid att vara kantat av problem och motgångar av olika storlek, och att försöka undvika dem gör bara att smällen blir desto värre den dagen problemet är så stort att det är omöjligt att ducka för.

Men om man istället tar sig an de små problemen efterhand som de kommer så har man tränat upp sin inre styrka så mycket att den dagen de stora motgångarna dyker upp kan man hantera dem på ett mycket bättre sätt. Att motgångar förr eller senare kommer i ens väg kan man vara säker på, ingens liv är problemfritt och det vore inte heller önskvärt.

Den sanna hjälpen är inte någon som tar bort det som gör dig svag, utan den sanna hjälpen är någon som hjälper dig att hitta din egen styrka och lösa dina egna problem. Någon som hejar på och tror på att du kan klara det, någon som kan ge råd om hur du ska ta dig an problemet eller som tar dig i handen medan du tar dig igenom den värsta biten.

Verklig styrka byggs när man gång på gång överträffar sina egna förväntningar, när man upptäcker att man kan klara av mer än man någonsin trott var möjligt, när man inte låter sig kuvas av sin egen rädsla eller andras åsikter.

Man behöver inte ens lyckas alla gånger, modet att våga försöka kan vara precis lika mycket värt. Och när erfarenhet läggs till erfarenhet så upptäcker man snart att man innerst inne är den där personen som vid motgångar och problem rätar på ryggen, ser problemet i vitögat och litar till sin egen förmåga.

/Charlotta

8 comments

Simone 12 augusti, 2018 - 14:38

Flyktbeteende.. det har jag nog haft mer eller mindre hela mitt liv. Känns extremt svårt att ändra på även i det lilla.

Charlotta 12 augusti, 2018 - 17:58

Svårt är inte detsamma som omöjligt, svårt kräver bara lite mer ansträngning och tålamod än om det hade varit lätt.
/C

Lisbeth 13 augusti, 2018 - 16:14

Tack för de kloka orden! Övning ger färdighet!
Även jag tycker att jag övar och övar hela tiden, om igen och om igen.
Och så gör jag små snigelsteg framåt och glider sedan lätt tillbaka i den gamla plogfåran igen.
Ibland känns det som jag saknar ambitioner. Ibland är jag bara lat.
Ibland kan jag ha en uthållighet som övertäffar de flesta, för att sedan stå och stampa på stället och inte uppnå något över huvud taget.
Det verkar som det är något som alltid hindrar mig i mina föresatser.
Jag vet inte riktigt vad det är som hindrar mig. Att det måste vara något gammalt mönster förstår jag, men jag har aldrig lyckats lura ut vad det är och var det kommer ifrån.
Ett sätt som har fungerat har bestått i att överlista mig själv genom att undvika att planera och kasta mig ut i nya händelser.
Detta har fungerat mycket bra initialt så länge jag har farten uppe. Ofta har jag överraskat både mig själv och omgivningen.
Så småningom så verkar det som den gamla sirapen hinner ikapp mig igen.
Snälla Charlotta har du något bättre råd till mig?
Tack för din fina blogg! Den hjälper många människor!

Charlotta 13 augusti, 2018 - 19:47

Tack för dina uppmuntrande ord Lisbeth! ❤️ När jag läser din redogörelse undrar jag om det är så att du kräver onödigt mycket av dig själv? Finns det ett verkligt behov av att uppnå det du strävar efter? Skulle det förbättra ditt liv på något sätt eller är det bara något du tycker att du borde bemästra för sakens skull? Ibland kan man bli fartblind i det man håller på med, även när det gäller personlig utveckling. Livet ska först och främst vara en trevlig och givande upplevelse, det är meningen att man ska ha roligt och njuta av livet. Kanske är det dags att sluta kämpa och börja njuta av det du redan har uppnått?
/C

H 14 augusti, 2018 - 13:07

Det är precis som du skriver att i livet kommer det alltid finnas motgångar. De brukar jag tänka på för att ta itu med allt.Men jag har ofta tankar på att vad är syftet med det liv jag lever idag? Vad är meningen med allt?🤔 vad är det egentligen jag ska uppnå? Jag förstår även att det är nog omöjligt att veta för någon annan när jag inte själv klurar ut det..

Charlotta 14 augusti, 2018 - 21:25

Generellt så är meningen med livet att utvecklas och få en ökad medvetenhet så att själen kan nå nya nivåer av insikt, men vad det innebär för just dig i just detta livet är det bara du som kan klura ut.
/C

H 15 augusti, 2018 - 10:48

Tack för svaret,jag är i mina djupaste tankar🙂

Charlotta 15 augusti, 2018 - 10:58

😁
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI