Home Personlig utveckling Hur man ser livet från den ljusa sidan

Hur man ser livet från den ljusa sidan

by Charlotta

Att se livet från den ljusa sidan är inte detsamma som att förneka att mörkret finns eller försöka låtsas att saker och ting är bättre än de är, istället handlar det om att dra maximal nytta av det som är positivt för att göra sin egen upplevelse och de egna flrutsättningarna så bra som möjligt.

De flesta människor gör nämligen det exakt motsatta, de fokuserar på problemen och svårigheterna i tron att det är det mest sanningsenliga, realistiska och lojala. Det är det inte. Däremot är det ett säkert sätt att göra upplevelsen av livet sämre än vad den egentligen är och att begränsa sig själv i hur mycket nytta man kan göra både för sig själv och andra.

Att se livet från den ljusa sidan handlar mycket om att uppskatta och vara nöjd med det man har. Det betyder inte att man ska sluta att utvecklas, sluta röra sig framåt i livet eller att sluta göra framsteg. Att vara nöjd handlar inte om att ge upp sina drömmar eller att acceptera att livet inte blir bättre än vad det är just nu.

Däremot handlar det om att sluta jaga, att se det fulla värdet i det man redan har och uppskatta de möjligheter som det ger. Att vara nöjd innebär också att göra det mesta av det man har och det man är, att inte bara skrapa lite på ytan och sedan tröttna och jaga efter nya saker och nya upplevelser som man tror att man behöver för att förbättra livet.

Att se livet från den ljusa sidan innebär att man kan uppskatta och njuta av allt man har omkring sig och allt man har inom sig precis där man är just nu, trots att det samtidigt finns mörker och problem, och samtidigt som man fortsätter att utvecklas för att ta reda på vad livet mer har att erbjuda, och inte minst för att ta reda på vad mer man själv har att erbjuda världen.

Om man inte kan uppskatta allt man har där man befinner sig just nu är sannolikheten stor att man aldrig kommer att kunna vara nöjd. Det kommer inte en dag när man har allt som man drömt om och inte vill ha mer, för efterhand som man skaffar sig det man längtar efter just nu, så kommer man att hitta nya saker att längta efter. Nöjd är inte en destination, det är en sinnesstämning.

Se dig omkring på allt det du redan har och se vilka möjligheter du har framför dig. Se inåt i dig själv på allt det du redan är och se vilka möjligheter du har inom dig. Istället för att fokusera på problemen och bristerna och att jaga efter mer och nytt så skulle du kunna lägga din energi och ditt fokus på det som är bra och det som redan är ditt och verkligen göra det mesta av det.

Varje gång du kommer på dig själv med att fastna i tankar på problem, brist och svårigheter så fråga dig själv om de tankarna leder framåt till något bättre eller om de bara håller dig tillbaka och gör dig ledsen och besviken. Leder de framåt så använd dem till att göra en förändring, men om de håller fast dig i gamla negativa mönster så släpp dem och styr om tankarna mot något annat.

Dina tankar bestämmer inte bara din upplevelse av livet just nu utan också i vilken riktning du rör dig på livets väg. Negativa tankar föder inte positiva händelser och att fokusera på mörkret för dig inte närmare ljuset.

/Charlotta

6 comments

Carin 20 augusti, 2018 - 22:28

Hej Charlotta!
Undrar om du har några goda råd eller inlägg om hur man kan öka sin motivation till sitt jobb. Jag jobbar på en avd på sjukhuset ned kritiskt sjuka eller skadade barn. Efter semestern kände jag mig motiverad och taggad på att gå till jobbet, lite nystartkänsla du vet. Men redan efter 1 h på jobbet kom tristessen och rastlösheten över mig. Kände mig uttråkad och oengagerad. Jag tycker jobbet är enformigt. Kollegorna är trevliga men inga jag umgås privat med eller har roligt ihop med. Jag är yngre än de flesta och har heller inga barn somm alla andra. Lönen är bra och arbetstiderna är helt okej. Men varje dag känns som en arbetsdag jag bara checkar av. Ska det vara såhär? Är jag kräsen som vill ha roligare på min arbetsplats? Jag önskar att jag visste var jag ville jobba istället men det vet jag inte. Då hade det nog varit lättare att ta steget vidare. Har arbetat ett år på min arbetsplats och min chef betalade för min specialistutb så känns inte riktigt moraliskt att sluta där redan. Samtidigt känner jag mig uttråkad o ostimulerad på arbetet. Finns tyvärr inga andra arbetsuppgifter heller att syssla med på den arbetsplatsen.

Charlotta 21 augusti, 2018 - 10:40

Hej Carin! Utifrån ett själsligt perspektiv skulle jag beskriva din upplevelse så här: Ditt högre jag var ivrig att komma tillbaka till jobbet för att få möjlighet att uträtta viktiga saker och att göra skillnad i andra människors liv och därigenom själv utmanas och utvecklas. Väl på plats konstaterar ditt högre jag att arbetet inte längre ger de möjligheterna och sänder därför signaler till dig att du behöver större utmaningar och mer tillfredsställelse för att kunna fortsätta utvecklas. Ditt högre jag har hela tiden ditt bästa för ögonen och ditt bästa innebär utveckling på alla områden för att kunna finslipas till den absolut bästa versionen av dig själv, men du har alltid valet att själv välja hur långt du vill fortsätta.

Det är inget fel i att jobba för pengarna utan att känna engagemang och glädje för det man gör, men det kan bli nog så jobbigt om man upplever det som ett problem. Vad ditt högre jag uppmuntrar dig att göra är att hitta nya vägar att utvecklas, kanske på ditt befintliga arbete, kanske någon annanstans. Finns det fler påbyggnadskompetenser som du kan tillägna dig? Finns det bättre sätt att utföra arbetet, att organisera personalen eller att bistå patienterna som ingen annan har upptäckt men som du ser och skulle kunna föreslå som ett projekt att genomföra? Skulle man kunna använda din kompetens på andra sätt eller i andra verksamheter, som den är eller med komplettering? Skulle du kunna samarbeta med en annan kompetens för att uträtta något nytt som skulle vara till hjälp i verksamheten och samtidigt till inspiration och utmaning för dig?

Kanske har din chef tankar om utveckling utan att veta vem som skulle kunna genomföra dem, och om chefen inte är framåtdrivande så kanske du kan vaska fram egna intressanta idéer och presentera färdiga förslag på vad som skulle behöva göras och hur du skulle kunna vara drivande för att få det gjort? Har du svårt att själv komma på vad ditt nästa steg skulle kunna vara så använd dina befintliga kontaktytor och skapa nya, prata med kollegor och utomstående om frågor du brinner för, problem du ser, visioner du har och vad man skulle kunna göra. Andra människors input kan hjälpa dig att komma vidare i tankarna.

Eftersom du har känslan av frustration och en längtan att komma vidare så är jag ganska säker på att möjligheterna finns, du behöver bara vidga vyerna tillräckligt mycket och våga tänka utanför den berömda boxen för att upptäcka dem. Det du upplever är ditt högre jag som talar om att det finns nya steg att ta om du är redo för det.
/C

Olof Persson 21 augusti, 2018 - 08:18

Hej Charlotta!
Hur handskas man med onda människor (de är förstås inte födda onda utan har blivit det av någon anledning)? Människor som hela tiden utnyttjar allas får längtan att tillhöra en grupp och komma överens för att få som de vill. Jag hatar att sitta där som en duktig idiot och känna mig utnyttjad. Hur försvar man sig utan att själv bli ond när man måste träffa dem varje dag på jobbet.

Charlotta 21 augusti, 2018 - 10:45

Hej Olof! Det hela beror så klart på situationen och vilken roll de här människorna har, men generellt skulle jag säga att det bästa är att undvika dem så långt som möjligt och att om man tvingas ha kontakt med dem göra det så kort och svalt man kan. Att lägga energi och fokus på den sortens människor ger ingenting, det kommer inte att få dem att ändra sig utan istället tar det bara kraft från en själv samtidigt som det ger energi åt dem. Ett bra förhållningssätt kan vara att inse att de ofta livnär sig på konflikter och den uppmärksamhet som de får från andra. Det gör att man blir mer medveten om hur mycket man själv göder deras agerande med sina egna energier så att man kan bli mer återhållsam och bara låta saker och ting passera istället för att dras in i situationer som inte ger något.
/C

Stina 23 september, 2018 - 09:41

Hej! Jag har ett problem som tar upp större delen av mitt liv. Jag är en tjej på 18 år och jag har ett väldigt dåligt självförtroende. Jag tycker att jag är ful, att jag inte passar in osv. Nu har jag börjat få tankar i huvudet. Det är elaka tankar som säger att alla tycker att jag är konstig i skolan, att jag inte får vara på jorden osv. Detta leder till att jag har hög frånvaro från skolan. Varför jag väljer att inte gå till skolan vissa dagar är för att jag tror att alla kommer sucka och tänka: nu kommer hon igen, vad gör hon här? Men innerst inne vet jag att det bara är min hjärna som spökar, men jag får inte bort dessa tankar. Jag förstår inte var detta bottnar sig i. Jag har även gått och pratat med en psykolog men tycker inte att det hjälper särskilt mycket. Så jag undrar om du har något tips på vad man kan göra eller tänka i denna situationen? Kram Stina

Charlotta 23 september, 2018 - 11:17

Hej Stina, välkommen hit! Vad bra att du redan har kommit så långt att du inser att det är dina egna tankar som spökar för dig och att det inte är så att alla andra tycker du är konstig. Jag förstår att det inte gör att det känns bättre just nu, men det är en väldigt viktig insikt och ett stort steg i rätt riktning. Egentligen spelar det inte så stor roll var de här tankarna började, det kan ha varit en liten grej som med tiden blev stor, det som spelar roll är vad du gör med dem nu. Hjärnan fungerar så att den gillar det som är välbekant och hellre väljer tankar som den är van vid att tänka eftersom det kräver mindre ansträngning. Sanningen är alltså att du tyvärr har tränat din hjärna till att bli väldigt bra på att tänka just den här sortens tankar, och för varje dag du tänker dem blir du ännu bättre på det och tankarna kan ta över ännu fler områden och blir ännu mer djupgående. Det är samma princip som om du tränar på någon idrott, ett instrument eller ett datorspel eller vad som helst, i början är det svårt och går ganska dåligt men efterhand som du tränar blir du bättre och bättre tills det går alldeles av sig själv.

Där du befinner dig nu tror du förmodligen att du inte har någon kontroll över dina tankar, att du är tvingad att låta dem styra dig för att det är tankarna som bestämmer? Men så är det inte, i själva verket är tankarna som en ouppfostrad hund som gör som den vill så länge du inte tar kommandot och visar vem som bestämmer. Du kan ta kontroll över tankarna, du har förmåga att bestämma vilka tankar som får finnas i ditt huvud och vilka som inte är välkomna. Du kan inte hindra tankar från att dyka upp, men du kan hindra dem från att stanna kvar genom att snabbt fösa undan dem och börja tänka på något annat istället. Du kan alltså träna bort de tankemönster som du inte vill ha och samtidigt träna in nya tankemönster på samma sätt som t ex en höjdhoppare eller dansare tränar in en ny teknik för att ändra på ett steg som inte fungerar. Det kommer att vara kämpigt i början och du kommer att behöva vara väldigt uppmärksam på vad du tänker och snabb med att sätta stopp för de tankar du inte vill lyssna till och byta ut dem mot bättre tankar, men efterhand kommer det att gå lättare och lättare och till slut kommer det att gå av sig själv. Detta är mental träning och det fungerar precis som vilken annan träning som helst, man måste öva flitigt för att bli bättre.

Här är några inlägg som jag tror kan vara till hjälp för dig.
Ett enkelt sätt att organisera tankarna
Tankekontroll från grunden
Styr du dina tankar eller styr dina tankar dig?
Steg för steg till bättre självkänsla
Hitta tillbaka till självkänslan
Vad tänker du om dig själv?
Kram!
/C

Comments are closed.