Home Personlig utveckling Hur man skapar mening i livet

Hur man skapar mening i livet

by Charlotta

Livet blir sällan riktigt meningsfullt av sig själv, det kan kännas okej och drägligt och vardagen knallar på men samtidigt kan man gå omkring med en känsla av att undra vad alltihopa egentligen ska vara bra för.

Känslan av meningsfullhet kommer först när man engagerar sig i något, när man känner passionerat för något och riktigt brinner för det eller när man jobbar mot mål som känns relevanta och viktiga.

Desto mindre man bryr sig om sin omvärld och andra människor desto mindre meningsfullt känns livet. Att bry sig om sig själv och vara fokuserad på den egna personen kan till en början kännas meningsfullt, men i längden räcker det inte utan får ofta motsatt effekt.

Därför blir livet inte mer meningsfullt för att man lägger mer energi eller pengar på sig själv, inte förrän man börjar fokusera sitt medvetande på något utanför sig själv, något som är större än en själv, börjar det man gör att på allvar kännas meningsfullt.

Om du inte har hittat något du brinner för än eller vet vad du har för mål i ditt liv så är ett sätt att ta reda på det att börja prova dig fram. Att prova på olika saker för att känna efter var du hittar en gnista av intresse, något som kan utvecklas till en passion eller något som kan bli ett mål.

När du hittar något som intresserar dig eller ett mål att sträva efter ska du inte räkna bort det bara för att du eventuellt inte har en aning om hur du ska kunna nå målet, det du behöver veta i nuläget är bara att det känns spännande och inspirerande och att du vill veta mer.

Och det enda du behöver göra är att våga ta de första stegen, ge dig ut i det okända och treva dig fram en stund för att det inte längre ska vara fullt så okänt, för nu har det istället blivit något som du har provat på lite försiktigt och som du gärna vill fortsätta att undersöka.

Saknar man det där engagemanget i sitt liv, saknar passionen och de tydliga livsmålen är det så lätt att dra slutsatsen att det inte finns något i livet som är intressant. Att det inte finns något som är tillräckligt spännande för att man någonsin skulle kunna brinna för det eller känna passion.

Så varför skulle man då vilja sätta upp ett mål och jobba för det? Bättre att anstränga sig så lite som möjligt så slipper man dessutom bli besviken när det inte blir som man har tänkt sig. Men det är just i arbetet, i ansträngningen, i känslan av att ge av sig själv, sin tid, sin kraft, sin energi och sina idéer, till något som är större än man själv, som utmaningen och tillfredsställelsen ligger.

Det är i engagemanget som gnistan föds och som lågan har en chans att börja brinna hett och klart. Vågar man inte engagera sig av rädsla för att misslyckas eller bli besviken så tänds aldrig glöden.

Vi människor är skapta för att brinna, för att känna passion och målmedvetenhet. Vi behöver något att jobba mot, något där vi kan uppnå delmål och bocka av dem som avklarade, där vi får känna att vi presterar och åstadkommer saker som har betydelse, inte bara för oss själva utan för andra, för vår omgivning och omvärld.

/Charlotta

2 comments

Annica 9 september, 2018 - 12:55

Tack för din kloka text.❤️❤️❤️
Du har verkligen rätt i det du skriver och jag instämmer i dina ord.
Vi människor behöver brinna för saker för att må bra. I det stora och i det lilla.
När vi trampar på i samma hjulspår ibland i livet kanske av gammal vana eller i rädsla för att våga
en förändring så slutar vi kanske brinna.
Det är inte alltid vi upptäcker det hos oss själva innan det har gått för långt.
Kropp och själ kraschar för att vi har stängt våra hjärtan för vad vi egentligen tänker och känner.
Det meningsfulla kanske har blivit meningslöst och i rädsla för att våga en förändring stannar vi kvar i det meningslösa.
Det handlar mycket om att lyssna inåt.
Till det hjärta vi alla har och som leder oss rätt om vi har modet att lyssna.
Ibland drabbar oss livet trots att det är meningsfullt.
I det meningslösa tomrum som uppstår i livets förluster ska vi sen hitta en meningsfullhet igen.
Där ligger en stor utmaning.
Som du så klokt skriver är det bra när man har kraft att gå utanför sig själv och försöka hitta det meningsfulla
i intressen,upplevelser och saker man kan göra för andra människor på olika sätt.
Vi människor växer tillsammans – inte som små ensamma öar.
Tillsammans kan vi skapa meningsfullhet men vi behöver verkligen varandra.
Känslor av meningslöshet är nog bland de tyngsta en människa kan bära.
Vi har ett ansvar att försöka se varandra på denna jord och göra livet meningsfullt för oss själva
och varandra på olika sätt.
Allt gott.
❤️❤️❤️
Kram från
Annica

Charlotta 9 september, 2018 - 13:34

Jag håller med Annica, meningslöshet är nog en av de svåraste känslor man kan uppleva och på samma sätt gäller att kan man bara finna mening så går allting annat att hantera. Tack för dina tankar! ❤️
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI