Home Personlig utveckling Hur mycket pengar behöver du?

Hur mycket pengar behöver du?

by Charlotta

Drömmer du om att vinna storkovan på Triss eller Lotto? Eller kanske en rejäl slant på Postkodlotteriet? Skulle en större summa pengar lösa dina problem och göra dig lycklig? Ja, kanske. Eller kanske inte. Det går inte att komma ifrån att pengar löser en hel del praktiska problem, men oftast så klarar vi oss med betydligt mindre än vad vi tror och drömmer om. För att känna att man har pengar, att uppleva ekonomisk trygghet och kunna unna sig den där vardagslyxen så krävs det i allmänhet inte alls några fantasisummor. Visst skulle det vara lyxigt att vara skuldfri och ha mer pengar än man någonsin kan göra av med, men livskvaliteten följer inte mängden kronor på banken. När man nått en viss gräns så innebär varje ytterligare krona inte någon ökad känsla av trygghet, livskvalitet eller lycka utan det är bara just det, ännu en krona. Pengar är inte till verklig glädje förrän du har nytta av dem, innan dess kan de vara en trygghet och försäkring eller bara pengar på hög.

Så hur mycket behöver man då? Det mest grundläggande behovet är självklart att kunna klara månadens utgifter utan att behöva låna pengar använda krediter. Om allting i livet flyter på och går som man plarerar så klarar man sig med det och kan leva upp och ha skoj för resten av pengarna, om där är några kvar. Men eftersom livet inte alltid går smidigt och blir som man tänkt sig så är det att rekommendera med en buffert för oförutsedda utgifter och oförutsedda livsförändringar. En bra trygghetsbuffert kan vara sex månaders sammanlagda utgifter. Det innebär att man tar alla sina kostnader per månad, inklusive de som bara betalas mer sällan utslagna per månad, och den summan gånger sex, och det är summan man på den ekonomiska bufferten man ska sätta av. Skulle man då råka ut för oförutsedda utgifter, arbetslöshet eller sjukskrivning så har man så man klarar sig i ett halvår vilket ofta räcker för att hitta nytt jobb eller att bli frisk igen. Har man större krav på trygghet kan man naturligtvis ha en större buffert.

Det är inte alla som har möjlighet att lägga undan till ett sparande varje månad, men kanske kan det vara värt att under en period skaffa sig en extra inkomst för att kunna bygga upp en buffert. Kanske finns det saker i hemmet som man kan rensa ut och sälja och låta intäkterna bli starten på en ekonomisk buffert. Tryggheten det innebär att veta att det finns pengar om något går fel är värd en hel del besvär, i synnerhet om det är under en begränsad period.

/Coachen

DSC01200

2 comments

Susann 20 augusti, 2013 - 17:04

Precis så ser jag också på pengar. För mig betyder det inte dyra märkeskläder, snabba bilar och flotta resor, utan just trygghet. Att veta att det finns pengar på kontot när man sticker in kortet i betalautomaten. Att veta att det fixar sig med räkningar och hyra, och att det inte är hela världen ifall något går sönder.
Fast sen när man känner en trygghet i det utökas trygghetszonen till att gälla framtiden och barnens framtid. Därför behöver man alltid mer pengar, eller tillgångar som kan omvandlas till pengar då kanske. När blir man nöjd då? Vill man bli nöjd? Kanske är strävan efter mer tillgångar/pengar något som ger livet mål och mening?

Coachen 21 augusti, 2013 - 06:33

Tack för din kommentar Susann! Ja, visst finns det många aspekter kring förhållandet till pengar.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI