Home Personlig utveckling Hur ska man förhålla sig till andras förväntningar?

Hur ska man förhålla sig till andras förväntningar?

by Charlotta

Bördan av andras förväntningar kan ibland bli mer än man orkar med, inte minst för att de lägg ovanpå de förväntningar man har på sig själv som kan vara långt mer än tillräckliga. Lite enkelt uttryckt kan man dela in förväntningar i två kategorier, rimliga och orimliga, de rimliga förväntningarna inspirerar dig och driver dig framåt medan de orimliga mest driver dig till vansinne.

Omvärlden kommer alltid att ha förväntningar på dig. De flesta förväntningarna är sådant som faller sig naturligt och handlar om vilket ansvar du har som människa, familjemedlem och kollega. Andra handlar om hur du agerar i olika situationer, att du hälsar på dem du känner, är omtänksam mot dina närmaste, inte går rakt ut i gatan framför en bil, betalar för det du köper, och förstår skillnaden på mitt och ditt.

Förväntningar som kanske inte är lika grundläggande men som ändå är rimliga är de som hjälper dig att utvecklas och få gjort det du egentligen själv vill göra. Skaffa ett jobb, eller kanske först en utbildning, ha stimulerande fritidsintressen, ett tillfredsställande liv, umgås med vänner, och kanske träffa en partner och eventuellt bilda familj.

Slutligen så finns det en kategori förväntningar som inte är rimliga därför att de inte överensstämmer med dina förutsättningar eller din egen plan för livet och därför framkallar stress och frustration. Till exempel att du ska utbilda dig till det som dina föräldrar vill, att du ska ha jobbet som din familj tycker du borde ha, att du ska träffa en lämplig partner och genast skaffa barn, att du ska leva enligt en viss livsstil eller att du ska tycka om samma fritidsaktiviteter som din bästa vän.

Här är några fler exempel på rimliga förväntningar:

–  Du ska följa lagen.

–  Du ska uppträda respektfullt mot andra människor.

–  Du ska ta ansvar för dina handlingar.

–  Du ska hålla vad du lovar.

–  Du ska passa tider och meddela om du blir sen.

–  Du ska ta hand om dig själv så du mår bra och får vara frisk.

–  Du ska utnyttja dina talanger och förmågor till sin fulla potential.

–  Du ska inte låta andra människor utnyttja dig.

–  Du ska välja en livspartner som älskar dig och behandlar dig väl.

Och här är några fler exempel på orimliga förväntningar:

–  Du ska vara alla andra till lags så att alla människor tycker om dig.

–  Du ska uppfylla dina föräldrars ouppfyllda drömmar.

–  Du ska vara perfekt och felfri. både kroppsligt och själsligt.

–  Du ska alltid vara frisk, pigg och glad.

–  Du ska alltid vara på topp, kroppsligt och själsligt.

–  Du ska kunna förutse andras behov och ständigt passa upp på dem.

–  Du ska utbilda dig till och jobba med vad någon annan tycker passar dig.

–  Du ska acceptera att bli nedvärderad av andra och illa behandlad.

–  Du ska kompensera för andra vuxna människors ansvarslösa agerande och dåliga val.

–  Du ska förbli densamma för alltid och inte förändras.

Istället för att göra ditt bästa för att leva upp till alla förväntningar som ställs på dig är det en god idé att först analysera vilken typ av förväntningar det handlar om, och om du överhuvudtaget borde försöka leva upp till dem.

Ställ dig själv frågan om det som förväntas av dig är en rimlig eller orimlig förväntan, om det driver dig framåt eller till vansinne och bestäm därefter om du ska ta förväntningen till dig eller om du ska nonchalera den.

Väljer du att nonchalera den så gör verkligen just det, låt den inte ligga kvar i ditt medvetande och gnaga utan kapa banden för alltid. Eller ännu bättre, skicka tillbaks den till avsändare och säg ”Tack för ditt engagemang, men det passar inte för mig.”.

/Charlotta

4 comments

Ingemar Karlsson 27 juni, 2017 - 20:41

Ja, det där är väl huvudet på spiken vad gäller psykisk ohälsa i samhället i dag. Det där med att vara auktoritärt styrd av sina föräldrar ( i mitt fall av min mor), kan förändra hela personligheten och göra att man slutar ” tänka själv” och lever liv som bara tar enormt mycket energi. Därför tror jag att alla med stressproblem och utmattning bäst behöver hjälp med att se vad som är rätt i deras liv och vad som är bäst i deras sätt att vara, i stället för att äta antidepressiva medel och bara gå runt och vara apatiska och sjukskrivna och tro att efter en tid bli frisk och kunna köra på som förut. Det allra bästa hade ju varit om alla fick lära sig detta från början så att de aldrig blir sjuka, kanske något att lägga in i läroplanen för grundskolan.
/ Ingemar

Charlotta 27 juni, 2017 - 22:22

Tack för dina tankar Ingemar.
/C

Hanna 28 juni, 2017 - 10:17

Hej,
Tack för inlägg, verkligen viktigt och håller även med Ingemar ovan. Detta borde absolut finnas med i läroplanen för grundskolan. Som en indian sa för längesedan ”se på barnen, på dem ser man om samhället är gott eller inte” / Hanna

Charlotta 28 juni, 2017 - 10:41

Tack Hanna!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI