Home Personlig utveckling Hur tolkar du verkligheten, och vad är verkligheten?

Hur tolkar du verkligheten, och vad är verkligheten?

by Charlotta
  • Det är en ond och förskräcklig värld vi lever och det blir bara värre och värre.
  • Det är en vacker och fantastisk värld vi lever i och allting blir bara bättre och bättre.

Vilket av påståendena ovan håller du med om? Kanske håller du med om båda, kanske beror det på vilken dag jag frågar?

Vilket av påståendena är rätt? Finns det ett som är rätt, finns det en absolut sanning om att världen är ond eller god, bra eller dålig? Vem bestämmer i så fall vad som är bra och vad som är dålig?

Är det bra eller dåligt att det regnar? Svaret beror på om du frågar sommargästen eller potatisbonden.

Vår värld är på många sätt i uppror just nu och man kan se det som att allting är på väg utför, att allt som vi känner och vet förstörs och går om intet, och man kan tycka att det är skrämmande, tragiskt och förskräckligt.

Men man kan också se det som ett läge där allting ställs på sin spets, där alla orättvisor, all ondska och alla lögner till slut kommer upp i ljuset för att tillräckligt många människor ska reagera och bli medvetna om allt skumt och direkt felaktigt som under lång tid försiggått i det fördolda. En medvetenhet som är nödvändig för att mänskligheten som kollektiv ska börja tänka i andra banor och verka för en bättre värld.

När det handlar om att uppleva världen finns det aldrig bara en sida av situationen, och hur tragiskt, hur svårt eller ledsamt det än är så finns det alltid andra sidor att betrakta, andra sätt att se på och förhålla sig till det som händer. Det tar inte bort händelsen i sig men det kan göra den lättare att uthärda och till och med öppna upp för nya tankar.

Det finns oändligt mycket i världen som kretsar kring ondska, maktbegär och elakheter, men det finns också oändligt mycket som bygger på välvilja, kärlek och omtanke. Så om det nu finns möjlighet att välja vad man ska tro och tänka om allt som händer, varför inte välja att tro att det kommer att komma något gott ur även det värsta?

Om man hela tiden fokuserar på det onda och hemska är det lätt att övermannas av alla intryck, och att tryckas ner och få en känsla av meningslöshet. Vissa kanske kan hävda att den smärtan är en sorts sympati med dem som är värst drabbade, men jag har svårt att se hur det kan hjälpa världen att fler människor mår dåligt.

Om alla istället fokuserade på det goda i livet och i världen så skulle det onda till slut inte ha något utrymme kvar att existera på.

/Charlotta

3 comments

H 26 juli, 2016 - 09:15

Hej just nu har jag kommit in i en sådan där period att inget typ funkar. Köper jag mjölk på affären så har den läkt när jag kommit hem. Hela tiden är det något som inte fungerar som det skall… Har vi alla sådana här tider i livet? Jag vet att det är småsaker jag klagar på ändå…

Charlotta 26 juli, 2016 - 09:28

Hej H! Min erfarenhet är att de perioder när det är mycket småsaker som går fel så beror det på att jag har fokus på andra saker och inte är medveten i stunden. Kanske att jag går och oroar mig för något eller bara tänker på helt andra saker än de jag håller på med och därför missar att vara uppmärksam på detaljerna, t ex att se att mjölkpaketen läcker redan när jag tar den från hyllan i affären. Har du något annat som upptar tankarna, något du behöver ta tag i, kanske något du behöver fatta beslut om?
/C

H 26 juli, 2016 - 12:22

Jag har ofta saker som skall göras. Men vissa grejer måste jag anlita någon för att göra det. Typ ett fel med elecktriteten som blev fel i min lägenhet. Jag ringer om de och felanmäler men de hör inte av sig som de lovat att göra… Jag får ringa ytterligare en gång till för att påminna dem. Det är väldigt konstiga saker ibland som sker för mig. Sedan när det inte bara är en sak utan allt på en gång eller som ibland,fel som avlöser sig efter varandra. Men hur som helst är det väl ingen katastrof för mig utan bara utröttande.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI