Home Mental träning Inställning är allt

Inställning är allt

by Charlotta

Ur kommentarsfältet:

Låt mig berätta om Lisa som i hela sitt liv har varit fullständigt vettskrämd för vatten och aldrig lärt sig simma. Från början brydde hon sig inte om att hon inte kunde simma men efterhand upplevde hon det mer och mer som ett problem och ville göra något åt det. Så Lisa började gå till ett badhus, varje gång hon gick dit så duschade hon och klädde om precis som man skulle och sedan gick hon in till bassängen. Efter att ha suttit och tittat på vattnet en stund för att samla sig så gick hon bort till stegen i den djupa änden av bassängen och ställde sig på det näst översta steget. Det var så långt ner hon kunde gå utan att börja bli våt.

Medan hon stod där så kände hon hur pulsen ökade och hur hon helst av allt bara velat gå därifrån igen, men Lisa var fast besluten att hon skulle lära sig simma, så hon tvingade sig att gå längre och längre ner på stegen medan vattnet steg högre och högre på hennes kropp. Till slut hade hon kommit så långt ner att hon hade vatten ända upp till halsen. Lisa blundade hårt och försökte lugna panikkänslorna som steg inom henne. Försiktigt släppte hon först den ena foten och sedan den andra och höll sig bara med händerna. Efter en stund vågade hon släppa den ena handen och till slut släppte hon för ett ögonblick med den andra handen också samtidigt som hon skräckslaget viftade med armar och ben allt vad hon kunde. Vattnet plaskade våldsamt omkring henne och hon blev våt i ansiktet och håret men ändå räckte inte plaskandet för att hålla henne flytande utan Lisa började sjunka. I panik sträckte hon sig efter stegen och fick tag i ett av trappstegen och kunde dra sig in mot tryggheten igen.

Lisa klättrade snabbt upp för stegen och skyndade sig bort till sin handduk där hon satte sig ner och hämtade sig efter den obehagliga upplevelsen. ”Det var det jag visste”, tänkte hon. ”Det blev precis som förra gången och alla gånger tidigare, jag kommer aldrig att lära mig att simma. Det är lika bra att jag ger upp.”

Lisa hade redan från början bestämt sig för att det inte skulle fungera, att hon inte skulle kunna lära sig att simma och mycket riktigt så gick det inte heller. Som Henry Ford lär ha sagt: ”Du kan tro att du kan, och du kan tro att du inte kan. I båda fallen har du rätt.” Lisas inställning till problemet blev en självuppfyllande profetia som dessutom gjorde att hennes försök blev halvhjärtade eftersom hon ändå inte trodde det skulle leda till något. Jag gissar att du skulle kunna ge Lisa flera olika tips på hur hon skulle kunna gå till väga för att ha bättre chans att lära sig simma, men eftersom hon redan har försökt så länge och provat det som hon tyckte var de bästa metoderna så har hon bestämt sig för att det inte går, hon kommer inte kunna lära sig simma.

Det är det jag menar med inställning, den mentala inställningen är ALLT! Det spelar ingen roll hur mycket du har försökt tidigare för uppenbarligen har metoderna du provat inte varit rätt för dig, och om du inte tror att möjligheten till välmående och ett bättre liv verkligen finns så finns den inte heller. Den största förändringen du någonsin kan göra i ditt liv är den som sker i dina egna tankar, din inställning. Du kan tro att det går, och du kan tro att det inte går, i både fallen har du rätt.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI