Home Mental träning Inte för skojs skull

Inte för skojs skull

by Charlotta

Ibland kanske det kan kännas som att allt prat om personlig utveckling och mental träning bara är omöjliga krav som gör livet ännu svårare istället för att förenkla det.

Så mycket man ska tänka på och komma ihåg, så mycket som kräver att man är medveten om allt man gör och tänker, och att man aktivt arbetar med att förändra mönster som man levt med i massor med år.

Från att ha varit enkelt och kravlöst så blir allting istället komplicerat, ovant och ansträngande, och man frågar sig om det verkligen är värt besväret? Kan man inte bara fortsätta som man alltid har gjort?

Det man behöver inse är att personlig utveckling och mental träning inte är något man gör för skojs skull, det är inte en häftig grej man håller på med för att det är trendigt, eller för att någon anna säger att man borde.

Det är en fråga om att styra eller låta sig styras, om man inte själv tar medveten kontroll över sitt liv och sina tankar så är man fullständigt i händerna på vad som händer runt omkring en.

Om man inte själv kan kontrollera sina tankar och känslor så kommer någon annan att göra det, om det är avsiktligt eller oavsiktligt spelar ingen roll, men resultatet blir att det egna välbefinnandet är direkt beroende av vad som händer runt omkring en.

Har andra en bra dag så kan jag också ha en bra dag. Berättar de trevliga saker på nyheterna så kan jag vara glad. Skiner solen så kan jag vara på gott humör. Säger andra snälla saker till mig så kan jag tycka om mig själv.

Men om andra inte har en bra dag, om nyheterna berättar om sjukdom, död och krig, om det regnar för tredje dagen i rad och om någon säger att du är dum, vad händer då?

Det som händer då är helt beroende av om du kontrollerar dina tankar eller om dina tankar kontrollerar dig. Om du med säkerhet vet vem du är och är trygg i den vetskapen eller om all din trygghet finns placerad i personer och händelser utanför dig själv.

Det är DET personlig utveckling och mental träning handlar om. Att med självklarhet och tillförsikt kunna stå lugnt och stadigt oavsett vad som händer runtomkring, och oavsett om man ibland står där helt ensam.

/Charlotta

7 comments

H 13 maj, 2017 - 14:18

Det inlägget var bra för mig att läsa och gick in i mina tankar 🙂

Charlotta 13 maj, 2017 - 17:14

Vad bra, tack! 🙂
/C

A 14 maj, 2017 - 11:28

Det pratas väldigt mycket om personlig utveckling, ungefär som en självklarhet nu. Och det är definitivt en ”innegrej” att ägna sig åt det, precis som släktforskning var det för några år sedan. Om man t.ex läser dejtingannonser, så håller mer eller mindre alla på med det.
Men jag tror inte att flertalet vet vad det innebär att utvecklas personligen – något de bara slänger ur sig för att det ska låta seriöst.
Jag ägnar mig åt båda utan att skylta med det, för det angår ingen annan vad jag har för mig mer än de som jag känner väl. Det känns patetiskt att läsa sånt. Jag skrev istället, och det är ett tag sedan: ”Jag bryr mig inte om vad du har för status eller yrke, det är hur du är som människa som är intressant ”. På det fick jag inga svar alls, det visar på vilken lögn de flesta sitter på. Löjligt.

Charlotta 14 maj, 2017 - 11:37

Mm, det är skillnad på att slänga sig med terminologin och att faktiskt utöva något.
/C

Hanna 14 maj, 2017 - 15:58

Så bra skrivet. Precis, och äntligen har jag lärt mig. Vet exakt när jag började min resa i personlig utveckling, det var vid en lunch ute. Och märkte att när jag bestämt mig, sagt det högt till mig själv, ja då gick det inte att vända, backa eller ångra sig…ja då sattes många saker igång, jag fick gå igenom alla möjliga och omöjliga prov, men nu är jag en bra bit på väg, och genomskådar mycket. Skall föra detta vidare. Tack 🙂

Hanna 14 maj, 2017 - 16:02

Glömde skriva i förra inlägget….jag har alltid trott att det var min uppgift i livet att göra andra glada, alla i familjen, vänner, man, barn mm. Speciellt de nära, de på något sätt förväntade sig att jag gjorde det, fixade och ordnade, kom med glada berättelser, vände saker det till det positiva m.m. Men det var ju min uppgift att göra mig själv glad och lycklig ;-).

Charlotta 14 maj, 2017 - 19:38

Tack för att du delar med dig av din resa Hanna. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI