Home Personlig utveckling Inte nu igen!

Inte nu igen!

by Charlotta

Inte nu igen-känslan kan på ett ögonblick fördärva en hel dag, eller till och med flera dagar om det handlar om något som sitter riktigt djupt rotat. Från att känna sig glad och positiv och till freds med det mesta så sjunker humöret som en sten och allting känns hopplöst och lönlöst och meningslöst och tröstlöst och…

Vad det handlar om är negativa upplevelser som man genom ständiga upprepningar alltför många gånger har blivit präglad på och numera får en både psykisk och fysisk reaktion på. För någon som är arbetslös och sökt mängder av jobb kan det handla om att få det där mailet eller telefonsamtalet som än en gång raserar framtidstron med informationen om att man inte har gått vidare efter första intervjun. För någon som kämpar med ständig övervikt kan det vara när man ställer sig på vågen och inser att vikten återigen har börjat öka istället för att fortsätta minska. Och för någon med långvariga hälsoproblem kan det vara den välbekanta och avskydda körningen i magen som innebär att den dagens aktiviteter måste ställas in, och kanske resten av veckans också.

Alla som har haft jobbiga perioder i sitt liv vet hur olika upplevelser och händelser kan påminna om det jobbiga, men för en del så sätter sig dessa minnen inte bara i hjärnan utan även i kroppen och ger rent fysiska reaktioner på saker som påminner om det jobbiga. Det gör att även upplevelser som bara är marginellt negativa eller till och med bara snarlika kan resultera i fullt pådrag i kroppen. Som att den arbetssökande rasar ner i en depression över den missade andra intervjun trots att personen gått vidare som toppkandidat i en annan rekrytering, eller att vågen bara visar på några hekto mer än förra gången vilket med lätthet förklaras av den intensiva styrketräningen och byggandet av nya muskler, eller att personen med magproblem egentligen bara upplevde ett vanligt ”kurr” från magen men tolkade det som en orolig mage och tack vare den nervösa reaktionen faktiskt själv satte igång en orolig mage och därmed fick sina farhågor besannade.

Den här typen av präglingar kan vara svåra att komma till rätta med men det går. Ofta krävs det väldigt många positiva erfarenheter av samma situation för att övertrumfa de negativa erfarenheterna, och för att våga utsätta sig för det kan det krävas en järnvilja, men det går. En bra början är att bli medveten om vad det är som händer, att det inte alltid är kroppen som reagerar på egen hand utan att det kan vara hjärnan som lurar kroppen till att dra igång de välkända förloppen, eller att uppfattningen om situationen inte riktigt överensstämmer med hur verkligheten egentligen ser ut utan är färgad av det man är van vid och fruktar. När man väl ser kopplingarna och mönstret så kan det räcka för att man ska få en känsla av lite mer kontroll och möjlighet att kunna påverka, vilket i sin tur gör det lättare att gå vidare och försöka skapa nya och positiva präglingar.

/Coachen

DSC01152

Powered by Calculate Your BMI