Home Arbetsliv Intervju

Intervju

by Charlotta

Del fem, den sista delen i ÖGs jobbsökarskola, hur förbereder man sig för intervju och vad kan man vänta sig?

Att gå på intervju är lite som att gå på en första dejt, man vill visa sig från sin allra bästa sida och försöka få fram sina styrkor och det som gör en attraktiv men samtidigt vill man inte verka skrytsam eller vara oärlig.

Att anpassa sin klädsel lite efter hur de klär sig på stället där man söker jobb är alltid smart, det innebär att är det ett kontorsjobb så kan det vara bra att välja en skjorta, är det en ”bättre” klädaffär bör man kanske välja något annat än de slitna jeansen och är det ett fabriksjobb så ger kanske kavajen fel intryck. Det är inte meningen att du helt ska frångå din egen stil men gör en anpassning så det känns rätt för jobbet du söker.

Det lönar sig alltid att läsa på så mycket du kan om företaget och jobbet innan intervjun. Om företaget har en hemsida så läs den, spara annonsen så du kan läsa igenom den också innan intervjun så du vet precis vad det är de söker. Vet du någon som redan jobbar där så prata med den personen om hur det är och vad de förväntar sig av sina anställda. Att ta reda på så mycket du kan om företaget i förväg innebär att det är lättare för dig att ställa bra frågor om företaget och jobbet under intervjun som visar på att du är intresserad.

Det är också bra att förbereda dig på att berätta kortfattat om dig själv, med fokus på din utbildning och dina tidigare jobberfarenheter. Är det ditt första riktiga jobb så räknas även praktik, prao och sommar jobb som intressanta erfarenheter. Fundera också igenom vad som är dina styrkor och svagheter eftersom det är en fråga som ofta ställs och ansträng dig för att hitta sidor som är relevanta i en jobbsituation samt svagheter som är ”lagom dåliga”. Alla har dåliga sidor men det finns ingen anledning att dra fram de värsta sidorna på en anställningsintervju. Förbered dig också att svara på frågorna varför du är perfekt för jobbet, vad du kan bidra med till företaget och varför de ska antälla just dig.

Det kan också vara bra att ta med en kopia av dina ansökningshandlingar, dvs brev, CV och betyg så att du kan titta i dem om de frågat specifikt om saker du skrivit, samt anteckningsmaterial eftersom du kan behöva skriva ner något under intervjuns gång.

Slutligen, försök att inte vara nervös och kom ihåg att det är lika mycket du som ska ta reda på om arbetsplatsen är rätt för dig som de som ska ta reda på om du är rätt för jobbet. För det är det en jobbintervju handlar om, att ta reda på om du och jobbet passar för varandra och inte om du är bra nog som människa, för det är du!

/Coachen

DSC01229

Powered by Calculate Your BMI