Home Mental träning ”Jag behöver inte lagas – jag är inte trasig”

”Jag behöver inte lagas – jag är inte trasig”

by Charlotta

Saker blir som de blir av en anledning, vill man verkligen veta varför något är som är så går det nästan alltid att börja nysta i situationen och följa de olika trådarna bakåt tills man förstår var olika tankar, beteenden, idéer, föreställningar och vanor kommer från. Ibland kan det räcka med att förstå för att knuten ska lösas upp av sig själv medan det ibland ändå inte går att ändra på trots att man förstår var det kommer ifrån. Men oavsett så är själva förståelse ett verktyg som gör det lättare att acceptera situationen och att komma vidare från den.

När man söker efter förståelse och pratar om att se sitt eget bidrag i olika situationer och att fundera på vad man tillför till en relation eller ett sammanhang så är det ganska vanligt att människor blir defensiva eftersom de upplever att man letar fel. Ännu värre blir det när man pratar om att göra förändringar, att börja tänka annorlunda eller ändra sina vanor. I de sammanhangen är det vanligt att få svar som ”Jag behöver inte lagas för jag är inte trasig.” eller ”Då är det kört för mig då eftersom jag hade en problematisk uppväxt och bär med mig en massa oläkta problem från den tiden?”.

Det är ett naturligt försvar att reagera så när man kanske för första gången i sitt liv börjar nysta upp alla trådar och anar att man har ett eget ansvar, eftersom ordet ansvar många gånger förknippas med något negativt, att den som har ansvar är den man kan skylla på, den som har gjort fel. Men i själva verket är det precis tvärtom. Det är ingen som har gjort fel eller som ska skyllas på, det är ingen som ska lagas eller som är rökt för att den redan har så mycket problem med sig.

Att ta ansvar för sitt liv och för sin del i relationer och situationer är något positivt för det betyder att man har makt och förmåga att förändra det som man inte är nöjd med. Det betyder också att man inte låter någon annan styra och ställa i sitt liv utan att man själv sitter vid ratten.  Och att man vill utvecklas betyder inte att man var dålig eller otillräcklig tidigare, det betyder bara att man inser att man kan bli ännu bättre och må ännu bättre som människa och att man vill ge sig själv den chansen.

Personlig utveckling och mental träning handlar alltså inte om att göra omgivningen till lags eller att bli lättare att leva med för någon annan, utan det handlar till ett hundra procent om saker som du gör för din egen skull. För att du ska trivas bättre med dig själv, för att du ska må bättre, få fler möjligheter, mindre problem, bli lyckligare, leva längre, bli friskare och gladare osv.

Det handlar om den ultimata goda gärningen för dig själv, den som ingen annan kan göra mer än du och den som du är så innerligt värd att få. Du är bra precis som du är, men om du kan känna dig ännu bättre och lyckligare, vill du inte göra det då? För din egen skull?

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI