Home Mental träning Jag gör vad som helst

Jag gör vad som helst

by Charlotta

Nedanstående dialog är något som jag ser och hör allt som oftast och som på ett väldigt tydligt sätt visar vilka vanedjur vi människor är. Känner du igen dig själv eller kanske någon annan?

Person som mår dåligt: ”Nu står jag inte ut längre! Jag har haft det så här så himla länge och det blir inte ett dugg bättre, snarare värre och värre. Jag orkar inte ha det så här längre! Jag önskar att någon bara kunde tala om för mig hur jag ska ta mig ur det här eländet. Jag vet snart inte vad jag ska ta mig till längre, ingenting fungerar och jag mår så fruktansvärt dåligt, jag gör vad som helst bara jag slipper det här. Kan ingen hjälpa mig, jag står inte ut!”

Person som vill hjälpa: ”Jag kan hjälpa dig och jag gör det gärna. Jag vet hur du ska bli av med det som gör att du mår dåligt och hur du kan göra för att ta dig ur situationen. För att må bra igen måste du:

  • ändra dina vanor eller
  • börja tänka annorlunda eller
  • byta ut en del av din kost.

När du gjort det kommer så kommer problemen att försvinna och du mår bra igen.”

Person som mår dåligt: ”Nej, kan jag inte leva som vanligt så struntar jag hellre i det, för att göra livsstilsförändringar är alldeles för jobbigt.”

Det kan låta som en parodi men det är en oerhört vanlig reaktion på konkreta och bra råd från människor som vet vad de pratar om. Så varför är tanken på förändring så omöjlig att ta till sig? Varför väljer många att stanna i ett dåligt förhållande bara för att slippa genomföra förändringar? Varför väljer så många att vara sjuka istället för att ändra sin kost och bli bättre? Varför väljer så många att fortsätta må dåligt och tycka synd om sig själv istället för att prova nya tankemönster och lägga av sig offerkoftan?

Tyvärr finns det inga enkla svar men ett första steg är att börja fundera på frågorna, att tänka över hur man själv agerar och reagerar i liknande situationer och att definiera vilka rädslor man styrs av, vilka ”sanningar” (sanna eller osanna) som man lever efter och vilken påverkan de har på livet. Du kanske tror att du styr ditt eget liv, men så länge du lever med rädslor och falska sanningar så är det de som styr och inte du.

/Charlotta

3 comments

Tina 9 september, 2014 - 17:23

Jovars, du får det att låta så enkelt. Men sålänge du inte är Jesus och kan återställa att nån dött under tragiska omständigheter efter ett långt motigt liv, kan du inte uttala dej om att ”rycka upp sej”.
Vissa tragedier kommer man inte över av att äta rätt eller tänka annorlunda. Saknad och ångest och sorg går inte att bara lägga åt sidan. Återkom den dan du själv drabbas och läs ditt drabbel

Tina 9 september, 2014 - 17:27

När alla du gillar dör en efter en i cancer och vårdslarv kan du komma och snacka. Lite ensamhet på det och saken är biff : ÄNDRA DINA V A N O R så blir allt bra.

Du har haft det för bra

Coachen 9 september, 2014 - 17:44

Hej Tina, tack för dina kommentarer!

Jag är verkligen ledsen för din skull, både att du drabbats av svåra förluster och ensamhet men också för den hopplöshet och det mörker du upplever. Anledningen till att jag kan skriva om de saker jag gör är för att jag själv faktiskt har upplevt dem, både flera väldigt svåra förluster, en av dem genom just vårdslarv, men också lång och svår egen sjukdom och inte minst djup och långvarig ensamhet. Hade jag inte haft de erfarenheter jag har så hade det varit omöjligt för mig att komma med råd eller tips om hur man kan hantera livets svårigheter med någon som helst trovärdighet. Jag vet precis hur det känns när man drabbas av katastrof efter katastrof och allting är för sent att påverka och jag vet precis hur det känns att vara ett enda beslut från att avsluta sitt eget liv för att det inte längre finns någon mening eller ork att fortsätta.

Jag påstår inte att det är lätt att vända livet till något meningsfullt men jag vet att det går eftersom jag har gjort det, om och om igen och lyckats hitta en väg tillbaka från nattsvart mörker. Det jag skriver om handlar om olika perspektiv av den vägen om man redan har hamnat där, men också om hur man i vissa fall kan undvika att hamna där från början genom att göra medvetna val. Även de svåraste problem har ofta förvånansvärt enkla lösningar, enkla att förstå men därmed inte sagt att de alltid är så enkla att genomföra. Att ändra på sina egna tankar är t ex bland det mest kraftfulla man kan göra för att skapa sig ett bättre och friskare liv men det är också något av det allra svåraste.

Ibland när man befinner sig på livets botten är det inte möjligt att ta till sig goda råd eller lärdomar från någon annans erfarenheter hur väl man än skulle behöva dem. Istället behöver man tillåta sig att vara kvar i mörkret en stund och låta själen börja läka så att livsgnistan hinner återvända innan man börjar inventera vad man lärt sig av upplevelsen och hur man ska gå vidare. Så låt sorgen ta sin tid och kom gärna tillbaks och läs mer efterhand som du känner att du kan ta emot budskapen.

Varma kramar
Coachen

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI