Home Personlig utveckling Jobbiga känslor och en släng av kontrollbehov

Jobbiga känslor och en släng av kontrollbehov

by Charlotta

Det finns kanske ingenting som har så direkt välgörande effekt på hur man känner sig som en osjälvisk handling, att göra något för någon annan som den personen inte kan göra själv, eller bara något som någon blir glad för och uppskattar. Om du mår så dåligt att du inte vet vad du ska göra med dig själv, gör något för någon annan så mår du genast bättre.

I själva verket är det ännu enklare än så, det behöver inte ens vara en människa man gör något för. Känns livet eländigt, tomt och meningslöst så kan det räcka med att ta en bit bröd och gå och mata ett gäng änder. Känslan av att göra något för någon annan som de uppskattar, att fokusera på något utanför sig själv är densamma.

Men känslan av att vara behövd är inte bara av godo, den kan också bli en sköld att gömma sig bakom och en drog som ger snabba känslomässiga fixar men som samtidigt hindrar en från att ta tag i det verkliga problemet, det som man helst vill glömma.

Att känna sig behövd kan bli ett behov som man inte vet hur man ska klara sig utan, och det kan till exempel vara anledningen till att man stannar i en relation där man egentligen inte mår bra. Tankarna kretsar då kring vad man ska göra med sin tid om det inte finns någon som behöver en, och vilket värde man har och vem man är om man inte är behövd.

Det hela handlar om två ytterligheter. I första fallet mår man dåligt för att man är för fokuserad på sig själv, sina egna problem och hur dåligt man mår. Ofta känner man också ett behov av att kontrollera sig själv och sitt liv i detalj. När man förflyttar fokus utanför sig själv och gör något för någon annan får man annat att tänka på, kan släppa kontrollen och mår därför bättre.

I det andra fallet utraderar man sin egen person och sina egna behov till förmån för någon annan, man är så mån om att finnas där för någon annan och ge den personen allt för att känslan av att vara behövd ger den bekräftelse som man behöver för att ha rätt att existera.

Inget av ytterlägena är ett hälsosamt ställe att befinna sig på utan som vanligt mår man bästa av att eftersträva balans, att inte vara slav under några behov eller måsten.

Om behov styr så är man inte längre fri att välja, då är man tvingad till vissa saker eftersom man annars upplever att behoven inte tillgodoses. Är man i balans så har man i alla lägen valmöjligheter och kan välja utifrån lust och tillfälle istället för utifrån behov och tvång.

/Charlotta

3 comments

Helena 16 februari, 2021 - 11:30

Hej Charlotta!
Jag har oerhört stort kontrollbehov när det gäller mitt jobb och min partner.
Allt måste vara perfekt på jobbet och jag har bränt ut mig själv då jag strävar att alla ska göra lika bra och vara lika engagerade i det jobbet som jag är.
Jag har varit samordnare och tagit stort ansvar på jobbet som var mitt liv. Där kände jag mig obesegrad och oerhört duktig. Ingen var bättre än mig och samtidigt så var jag aldrig nöjd med någon annan kollega till fullo för jag tyckte att ingen såg det som jag alltid såg. Dvs detaljer och viljan att göra det bättre.
Mitt andra kontrollbehov är att kontrollera och försöka ändra på min partner så mycket så jag skäms över att tänka på att jag är en sådan hemsk person.
Jag ska kontrollera hur han beter sig med andra personer, hur han pratar med andra, vad han tittar på tv, vad han tycker om andra kvinnor/tjejer.
Hur han är mot sitt barn. Jag är svartsjuk och förbjuder honom bokstavligen att kolla på musik kanaler för där finns det tjejer som han skulle tycka är snygga och sexiga. Mina kontrollerandebeteende har gått över styr så jag har blivit utmattad och deprimerad.
Har aldrig känt mig tillräcklig snygg och sexig i mitt förhållande med min sambo och han har visat mig täcken på att kvinnor som inte alls ser ut som mig tillfredställer honom mer i smaken.
Så med andra ord så har allt gått överstyr och jag har tappat bort mig själv totalt.
Vill inte ha kontrollen över honom på det sättet för jag mår bara dåligt i det själv. Vill ha tillit och sluta kontrollera allt som har med honom att göra.
Hur gör jag det??? Har gjort det i många år och allt har bara blivit värre och mera sjukligt om jag ska vara ärlig. Skäms över mitt beteende och våran relation har och är jätte dålig och svajig.
Kan du snälla ge mig tipps??

Charlotta 16 februari, 2021 - 11:57

Hej Helena! Ditt kontrollbehov är inte problemet utan ett symptom på problemet, problemet är din självbild, självkänsla och din upplevelse av ditt egenvärde. Det är alltså inte lönt att försöka ändra på kontrollbehovet så länge du har låga tankar om dig själv och ditt värde, det du istället ska göra är att börja jobba med att förbättra din självbild, stärka din självkänsla och öka ditt egenvärde. Här är några inlägg om hur du kan göra det.
http://www.overlevnadsguiden.se/sjalvfortroendesjalvkansla/ditt-varde-ar-konstant-som-manniska-oavsett-vad-du-gor-eller-inte-gor/
http://www.overlevnadsguiden.se/sjalvfortroendesjalvkansla/vagen-bort-fran-osakerhet/
http://www.overlevnadsguiden.se/sjalvfortroendesjalvkansla/steg-for-steg-till-battre-sjalvkansla/
http://www.overlevnadsguiden.se/sjalvfortroendesjalvkansla/hitta-tillbaka-till-sjalvkanslan/
http://www.overlevnadsguiden.se/alska-sig-sjalv/du-ar-vardefull/
/C

Helena 16 februari, 2021 - 12:08

Tack så mycket

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI