Home Personlig utveckling ”Julefröjd och julefrid” eller ”Julesorg och julestrid”?

”Julefröjd och julefrid” eller ”Julesorg och julestrid”?

by Charlotta

Man kan ha många tankar och åsikter om julen men jag tror det är väldigt få som är likgiltiga. Julen är en väldigt laddad högtid som börjar allt tidigare på hösten vilket betyder att enorma förväntningarna hinner byggas upp. Förväntningar som är i princip omöjliga att uppfylla. Och då menar jag inte bara barnens förväntningar utan även de vuxnas, för hur det än är och även om fokus ligger på barnen så har vi vuxna också förväntningar och förhoppningar inför julen. Det kanske handlar om att alla ska vilja träffas och faktiskt komma till julfirandet, eller att alla ska hålla sams, eller hålla sig nyktra, eller att pengarna ska räcka till både mat och klappar, eller att ge barnen den perfekta julen, eller att någon när och kär ska vara frisk nog att fira jul, eller att kunna glädjas trots att de viktigaste personerna inte längre finns med och kan delta i firandet, eller en önskan om att få en stunds lugn och ro och hitta något som i alla fall kan påminna om julefrid, eller att ha någon att fira med och slippa sitta ensam. Förväntningarna och förhoppningarna inför jul är många och ibland är det helt enkelt inte möjligt att få dem att infalla på julafton eller under julhelgen, det blir för mycket krav och för många måsten och i slutänden finns bara besvikelsen kvar över att det inte blev mer än så här.

Vissa saker råder man inte över och måste helt enkelt acceptera så som de är, men andra kan man faktiskt påverka mer än vad man tror om man bara kan tänka sig att rucka lite på den egna föreställningen om vad julen innebär och hur den ska firas. Kanske själva julafton med hela släkten aldrig kan bli den stämningsfulla och njutbara sammankomst som ni skulle önska ovasett hur mycket ni alla anstränger er? I så fall kanske det är dags att införa en ny tradition, låt julafton vara som den är och acceptera det, men inför ett nytt julfirande på t ex lillejulafton eller juldagen där ni bjuder dem ni verkligen vill umgås med och firar precis som ni själva vill fira och låt den dagen bli julens höjdpunkt. Samma möjlighet finns för dem som är ensamma på julafton, degradera den dagen till en förberedelsedag när alla håller på med sitt och se det som en förmån att vara hemma i lugn och ro och kunna dra nytta av det extra fylliga TV-utbudet och ställ till med julknytkalas för vännerna eller grannarna på annandagen istället.

På julafton kommer förvisso tomten och med barnen är det nog svårt att förhandla bort det traditionella firandet, men för alla besvikna vuxna finns det massor med möjligheter att skapa sin egen jul precis som man vill ha den och tillsammans med de man uppskattar mest om man bara släpper kravet på att just julafton ska vara julens absoluta höjdpunkt. Inför ett eget superfirande i helt egen stil, med eget innehåll och på valfri dag så ska ni se att mycket av stressen kring julafton släpper av sig själv och den blir både trevligare, mindre kravfull och mer hanterbar på köpet.

En riktigt God Jul till oss alla!

/Coachen

DSC00697

2 comments

Caroline 22 december, 2013 - 13:02

Vilka kloka ord!
Brukar kika in här emellanåt, brukar alltid stå något klokt som stärker en.

God jul!

Coachen 22 december, 2013 - 16:27

Tack Caroline för dina vänliga ord!

God Jul till dig också!

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI