Home Personlig utveckling Känner du dig överväldigad och som om du inte räcker till?

Känner du dig överväldigad och som om du inte räcker till?

by Charlotta

Ur Arkivet:

Räcker du till? Upplever du att du orkar och hinner med allt du måste och allt du vill? Hur mycket har du egentligen på din lista?

Tyvärr är det så idag att många upplever att de har mer att göra än de hinner med och alldeles för mycket att göra för att hinna njuta av det som är verkligt viktigt i livet. Allt som oftast känner man sig tvingad att göra prioriteringar som känns tuffa men nödvändiga, men som samtidigt resulterar i dåligt samvete gentemot barnen eller övriga familjen såväl som jobb och andra åtaganden

I svårprioriterade situationer verkar det som om det är vanligare att välja jobb och mer officiella åtaganden, och låta famlj och vänner, och inte minst de egna behoven, stå tillbaka. Den typen av val kan handla om att man är rädd om sin inkomst eller att det är viktigt att hålla fasaden intakt utåt eller att det helt enkelt är enklare och mindre komplicerat att avboka aktiviteten med partnern, barnen eller bästa vännen än vad det är att säga nej till övertidsarbete, en jobbresa eller ett ideellt uppdrag.

Men vad är det som ger mest tillfredsställelse i livet, var finns de minnesvärda stunderna, ögonblicken av guld, det som gör livet värt att levas? Paradoxalt nog finns de nästan alltid i det vi prioriterar ner.

Det är ingen nyhet att det som ger livet bestående värde och kvalitet är mänskliga relationer, men ändå kan det vara väldigt svårt att vara den som till exempel hoppar av karriärtåget för att prioritera de mjuka värdena.

Det är lätt att tänka ”bara några år till, allt är så dyrt nu när barnen är små” eller ”vi ska bara få ner bolånen lite mer först” eller ”jag behöver få ihop lite mer på pensionskontot innan jag kan gå ner i tid” eller ”jobbet är så roligt och tillfredsställande och hemma är det så mycket problem och så tröttsamt”.

Men vad anledningen än är så tål det att tänkas på några extra gånger vad det innebär att de närstående ständigt är de som drar det kortaste strået i fråga om din tid och uppmärksamhet, och vad de extra pengarna och den högre statusen egentligen är värda i jämförelse med att hinna se barnen utvecklas, återväcka romansen med partnern eller att hinna hjälpa och umgås regelbundet med sina gamla föräldrar.

Och hur mår du själv av att ständigt ha för mycket på agendan för att riktigt ha tid att lyssna och vara närvarande? Egot jublar säkert av att känna sig efterfrågad och upptagen, men hur mår kroppen? Och hur mår själen? När är det deras tur? Hur länge vågar du vänta?

Den dagen man av olika skäl blir tvungen att växla spår, att ta hand som sig själv bättre och spendera mer tid med familj och vänner är det många som frågar sig varför de inte valde det livet tidigare. Varför pengar och prestige fick ta så stor plats när de värdefulla minnena och ro i själen skapas någon helt annanstans.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI