Home Älska sig själv Känslighet är en superkraft!

Känslighet är en superkraft!

by Charlotta

Många lever hela sitt liv med upplevelsen av att vara känslomässigt ömtåliga och att världen, och de flesta människor i den, är hårdhänta och okänsliga. Det kan vara ett ensamt liv att känna sig annorlunda och ständigt bli påmind om att man är överkänslig eller att man måste lära sig att ”tåla lite”, när man redan gör sitt yttersta för att bita ihop och inte visa hur sårad och påverkad man blir. Men för många med den upplevelsen finns det en förklaring.

Är du en person som:

  • blir illa berörd av våld?
  • är uppmärksam på andras behov och känslor?
  • blir stressad när de thänder för mycket samtidigt?
  • har ovanligt känsliga sinnen (syn, hörsel, smak, lukt, känsel)?
  • regelbundet behöver vara för dig själv för att ladda batterierna?

Ja, i så fall kan du vara vad man kallar HSP (Highly Sensitive Person).

Det är inte en diagnos utan ett medfött personlighetsdrag som ungefär 20% av befolkningen utrustats med. HSP finns hos alla folkslag och sannolikt alla djur, och är från början en del av en överlevnadsstrategi där vissa individer i flocken utrustade med känsligare sinnen för att kunna varna för faror. Det finns både blyga och extroverta HSP och på länken ovan kan du läsa mer och även testa dig själv om du sannolikt är HSP eller inte.

Om du, som så många andra, hela ditt liv har uppfattat dina egenskaper som svagheter för att omvärlden har påstått att dina förmågor är något dåligt, så är det alltså dags att ändra på det nu. Din känslighet har en funktion, och på den tiden vi levde i grottor så var det du som såg till att stammen hann sätta sig i säkerhet innan den sabeltandade tigern kom.

Även om vi inte behöver fly från vilda djur längre så fyller känsligheten fortfarande en funktion, att känna på sig att något inte står rätt till, att någon mår dåligt, att maten luktar konstigt, att det låter skumt från bilens motor osv, kan vara skillnaden mellan att upptäcka ett problem i tid och att något hemskt händer. Så var glad för dina superkrafter och lär dig lyssna till dem och använda dem. Din känslighet är inte en svaghet utan en styrka.

/Charlotta

4 comments

Caroline 23 februari, 2015 - 12:14

Va skönt att läsa dessa kloka ord.
Ibland så funderar man om det är något fel på en eller inte, beroende på hur man känner och agerar.
Nu ska jag intala mig att det är sig en styrka 🙂

Coachen 23 februari, 2015 - 20:12

Tack Caroline, och det gör du alldeles rätt i! 🙂
/Coachen

Sigrid 24 februari, 2015 - 12:24

Omg I jag som isolerar mig PGA detta

Coachen 24 februari, 2015 - 20:03

Hej Sigrid, det där låter jobbigt. Det kan vara frestande att isolera sig om omvärlden känns för svår eller farlig, men det är sällan en bra lösningen i längden. Försök att hitta någon du kan prata med om hur du känner och som kan hjälpa dig att våga ta steget ut igen.
/Coachen

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI