Home Personlig utveckling Känslomässig snabbfix

Känslomässig snabbfix

by Charlotta

Hur gör man för att snabbt och lätt ta sig ur svåra känslor och må bra igen? Om man till exempel har drabbats av sorg, olycklig kärlek eller någon annan form av livskris, hur gör man då för att enkelt ta sig ur det igen och kunna återgå till sitt vanliga liv?

Det är en vanlig fråga från någon som befinner sig i känslomässigt kaos och det finns ett väldigt enkelt svar på den frågan, det gör man inte. Känslor av den storleksordningen och intensiteten är inget som man snabbt och enkelt lägger bakom sig och går vidare från, istället är det en process att arbeta sig igenom dem, en process som kan ta både tid, energi och en rejäl dos målmedvetenhet för att komma igenom. Men ju tidigare man påbörjar den processen och desto mer målinriktad man är, desto fortare går det.

Alla har sin egen process och det bästa man kan göra är att följa sin egen upplevelse om vad som känns rätt och bra, det viktiga är att påminna sig själv om att den ska vara framåtriktad och inte bakåtriktad för att den ska ha någon chans att kunna leda framåt.

För att kunna nysta i känslorna och komma fram till vad man behöver göra för att kunna gå vidare kan det dock vara till nytta att använda sig av olika mentala verktyg, och här kommer beskrivningen av ett sådant analysverktyg.

Leta efter känslan bakom den känsla du upplever och fortsätt så tills du hittar något som du konkret kan jobba med eller tills du förstår varför du känner som du gör.

Exempel: Du är hopplöst, olyckligt kär i någon som inte besvarar dina känslor.

Första känslan: Du är ledsen

Vilken känsla finns bakom ledsen, dvs varför känner du dig ledsen? För att du känner dig ensam.

Vilken känsla finns bakom ensam? Du är rädd att du aldrig ska kunna känna på samma sätt för någon annan.

Vilken känsla finns bakom rädslan? Känslan av att inte duga.

Vilken känsla finns bakom känslan av att inte duga? Dåligt självförtroende.

Där kom något intressant, för dåligt självförtroende är något som man kan jobba med och göra något åt så att det blir bättre. Med bättre självförtroende så blir rädslan för att inte duga och för att vara ensam mindre och i och med det blir förlusten av den tänkta kärleken inte fullt så förlamande, och då finns det förutsättning till att börja läka.

Detta är inte en snabbfix men det är ett sätt att påbörja processen med att läka och komma vidare från svåra känsloupplevelser. Metoden fungerar på alla sorters känslor och är ett bra verktyg för att förstå sig själv bättre och sortera känslor och intryck så att de blir mer begripliga. Det kan vara jobbigt att förstå och möta sina innersta känslor, men sett ur ett välmåendeperspektiv är självinsikt alltid något positivt.

/Charlotta

8 comments

Mike 28 juni, 2015 - 15:53

Känner igen mig. Allt för väl. Dina ord är så kloka.

Förresten, du som gillar fina grejer och märkesprylar precis som jag. Jag har gått med i en undersökningssite där varje undersökning ger poäng att handla märkesvaror för. Allt från Le Creuset till Eva Solo kan man plocka ut för poängen. Det är helt gratis och man kan få ihop till så jäkla mycket fint och helt gratis. Hittade länken här där det finns mer att läsa om det. Rekommenderar starkt! http://goo.gl/BepLJk

Vilse 30 september, 2015 - 23:07

Hej!

Jag är så glad att jag hittade denna sidan!
Det du beskriver i detta inlägg, plus sörjer du en känsloöpnare är exakt vad jag går igenom och befinner mig i känslomässigt.
Jag träffade en person för tre månader sedan som fick mig och älska och känna mig älskade igen. Allt gick väldigt fort och snart bestämde oss för att flytta ihop, men efter en vecka så bestämde han sig att han vill inte bo i min stad (vi bor 80 mil ifrån varandra) och lämnade mig med ett krossat hjärta. Efter det så har jag åkt hem till honom och stannat i en vecka. Det var fantastiskt men vi bestämde oss för att gå skilda vågar då jag har ett barn och kan inte flytta och han i sin tur vill inte flytta tillbaka.
Vi har pratat med varandra och försökt hitta olika lösningar utan större framgång. Alla säger till mig att jag borde ge upp och gå vidare, men jag vill inte!
Han ringde mig och sade att han vill inte det här, att känslorna finnas någonstans men han vill inte ha ett förhållande med mig och inte heller ett förhållande på distans. Jag blev bedrövad förstås, grät hela fredag men gick ut och hade kul på lördag, kunde dock inte släppa honom, så på dagen efter tog jag kontakt med honom och sedan dess har vi stort sätt pratat varje dag (jag söker honom). Han säger att han älskar mig och ser framemot att se mig igen för att känna hur det känns men nu kommer vi inte ses förrän om fyra veckor. Vad gör jag? Är jag dum som jagar den jag anser vara mitt livskärlek?Borde jag släppa honom?

Hjälp!

Coachen 1 oktober, 2015 - 09:56

Hej Vilse, välkommen hit!

Nu kommer jag att vara lite tuff mot dig men jag tror att det kanske kan vara det som behövs. Varför jagar du efter en man som uppenbarligen inte vill ha dig? Är det den typen av relation du vill ha, ett förhållande där du har övertalat mannen att vara tillsammans med dig? Där du vet att han egentligen inte är så intresserad men att han stannar kvar för att du har varit envis och tjatat dig till det? Du är värd betydligt bättre än så, du är värd en man som vet att han vill ha dig och som är beredd att kompromissa för att få det att hända.

Du skriver att han är ditt livs kärlek, men skulle ditt livs kärlek vara så osäker på sina känslor för dig, vara så velig med om han vill träffa dig eller inte, och säga att han inte vill ha ett förhållande med dig? Nej, det låter inte som någon stor kärlek, det låter som en man som i bästa fall inte vet vad han vill och därför vill hålla alla dörrar öppna för att det kan dyka upp någon bättre, och i sämsta fall som en man som bara är ute och leker runt.

Om du tänker på vad jag skrev här ovan så tror jag att du behöver titta på känslorna bakom förälskelsekänslorna för att hitta svaren. Kan det vara så att du innerst inne tror att om du låter den här mannen försvinna så kommer du inte att hitta någon annan, så att ha honom är bättre än att inte ha någon alls? Eller är det så att du tror att han är det bästa du kan få, att du inte är värd någon som verkligen älskar dig förbehållningslöst?
/C

Vilse 1 oktober, 2015 - 22:26

Hej igen!

Vill bara säga att jag förstår exakt vad du menar.. Är bara så ledsen just nu..

Charlotta 1 oktober, 2015 - 22:31

Jag förstår mycket väl att du är ledsen, Vilse. Det är helt okej att vara ledsen och sörja att det inte blev som du hade tänkt dig, att den fina drömmen tillsammans försvann. Det som är viktigt är att inte låta de känslorna bli en anledning att acceptera en relation som egentligen gör mer skada än nytta, och som i långa loppet kan göra att du förlorar mycket mer än vad du redan gjort. Ju längre du håller fast vid en man som inte behandlar dig väl, desto mer skada hinner han åsamka dig. Om du inte är säker på att han är bra för dig så är det bättre att dra dig ur på ett tidigt stadium och plåstra om och läka de sår du redan fått istället för att stanna kvar och få mycket värre sår.
Kram på dig, du fixar det här!
/C

Vilse 1 oktober, 2015 - 21:56

Hej och tack för svaret!

Det du skriver är väldigt klokt, tyvärr är det så att man inte är så himla smart när man är kär och det är jag men är det värt det? Det kan vara så att jag är rädd. Jag har varit med om några olyckliga förhållanden och därför har det lätt att förälska mig så fort jag får lite uppmärksamhet eller när personen i fråga säger det jag vill höra.

Jag vet vad som ska göras men hoppet om att han ska komma tillbaka finns kvar. Han säger att han älskar mig å saknar mig å så sent som igår sade han att vi kommer att åldras tillsammans (tills vidare) vad betyder det? Att vi kommer å hitta en lösning men så länge är det bara jag som försöker.. Näe jag vet att jag är dum och tydligen saknar självrespekt nu (tragiskt men sant).

Jag tackar för dina ord!

/Vilse

Charlotta 1 oktober, 2015 - 22:26

Att säga att man älskar någon är den enkla biten, att agera som om man älskar någon är det som visar att man menar det man säger. Så som du beskriver det så är det bara prat från hans sida. Han säger vad du behöver höra för att ge honom vad han vill ha, men han håller sig på tillräckligt långt avstånd för att slippa ge dig mer än vad han har lust med. Jag kan tänka mig många ord för att beskriva hans agerande men inget av dem är kärlek.

Men samtidigt, om du är nöjd med vad han erbjuder så är det ju bara att fortsätta som du gör. Det finns inget som säger att du måste lämna honom bara för att han inte är den perfekte partnern. Men oavsett så har du ett beslut du måste fatta, antingen accepterar du situationen precis som den är utan att hoppas på mer, eller så bestämmer du dig för att du vill ha mer än vad han är beredd att erbjuda. Allting däremellan kommer förmodligen att göra dig olycklig.
/C

Vilse 1 oktober, 2015 - 22:28

Så sant!

Tack återigen!

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI