Home Personlig utveckling Konflikter och missförstånd – självinsikt

Konflikter och missförstånd – självinsikt

by Charlotta

En viktig förmåga för att kunna kommunicera på ett bra sätt och undvika onödiga konflikter är självinsikt. Alla har vi vissa saker som triggar oss och får att reagera mer känslomässigt än rationellt. När du befinner dig i en situation där du har bestämt dig för att agera lugnt och förståndigt och plötsligt upptäcker att du istället är arg och upprörd då har du förmodligen reagerat känslomässigt på något omkring dig. Det kan vara något som sägs eller görs eller situationen i sig, men resultatet är att du förknippar det med något annat, något som triggar igång dina försvarsmekanismer och gör att du inte längre kan hålla dig lugn och samlad.

Genom att lära dig att lägga märke till när detta händer, känna igen mönstret och fundera över vad du känner i det läget, var reaktionen kommer från och vad den handlar om kan du lära dig att ta bättre kontroll över den här typen av situationer och din egen reaktion. Kanske upptäcker du att även om du kommer på vad din reaktion egentligen handlar om och var den kommer ifrån så har du för närvarande inte möjlighet att kontrollera den. Då kan det vara en bra idé att berätta detta för dina närmaste, att förklara att under vissa omständigheter så reagerar du på ett visst sätt, du vet om det men du klarar inte av att kontrollera det än men du jobbar på det. På det viset kan de hjälpa dig att hantera situationen eller i alla fall förstå vad som händer.

Med självinsikt kommer också insikten att andra människor kan uppleva motsvarande känslostormar som är svåra att kontrollera. Hamnar du i en konflikt så var inte rädd för den andra personens reaktion utan våga ta emot den och lyssna på vad som sägs utan att avbryta eller protestera. Du får visst säga din mening, men vänta tills den andra personen är färdig. Att få lov att reagera, bli upprörd och säga vad man tycker och känner kan räcka för att problemet ska minska i storlek och det ska vara lättare att gå vidare. Blir man istället hela tiden avbruten och inte får föra fram sina åsikter byggs känslorna upp ännu mer och konflikten riskerar att bli större och större.

/Coachen

DSC01048

Powered by Calculate Your BMI