Home Personlig utveckling Konsten att bygga broar

Konsten att bygga broar

by Charlotta

Har du upplevt hur du i början av ett samtal eller en diskussion kan ha åsikter som ligger ganska nära den du pratar med, men efterhand som samtalet förflyter så blir du mer och mer uppretad och mer och mer extrem i dina åsikter och till slut har ni båda utvecklat era ståndpunkter till att vara så långt ifrån varandra att alla chanser till ömsesidig förståelse är som bortblåsta, och dessutom har det gått prestige i att ha rätten på sin sida så det slutar med att ni nästan skiljs som ovänner?

Den typen av diskussioner kan vara svåra att återhämta sig från, i alla fall relationsmässigt. För att komma förbi det krävs det nästan alltid att någon tar första steget och försöker överbrygga det som hänt eller att det får gå tillräckligt lång tid för att glömskan ska göra sitt. Men vad var det egentligen som hände och hur undviker du att det blir så? Självklart kan du ha en allmänt dålig dag och överreagera av den anledningen, men det finns ett par återkommande fallgropar som du kan vara uppmärksam på och försöka undvika.

Den första är referensramar. Även om vi lever under väldigt likartade förhållanden så har vi alla våra egna och högst personliga referensramar. Exempel på referensramar är vilka erfarenheter vi har, vilken innebörd och laddning olika ord har och vilka kopplingar vi gör mellan olika ord, företeelser och sammanhang och olika känslor. Det som är positivt för någon är negativt för någon annan och en direkt förolämpning för en tredje. Detta innebär i praktiken att det du säger kan uppfattas på ett helt annat sätt än vad du menar och att det du hör kan landa på ett helt annat sätt hos dig än vad den som sa det avsåg. Börjar samtalet plötsligt dra iväg åt ett märkligt håll eller någon av er blir oväntat upprörd så finns det alltså all anledning att stanna upp och redogöra för vad du egentligen menar, eller fråga vad den andra personen egentligen menar.

Det andra handlar om att vara alltför tvärsäker i sin argumentation och se på alternativen som antingen svart eller vitt, typ ”Jag har helt rätt och du har helt fel”. Den typen av argument lyckas sällan övertyga någon att ändra ståndpunkt, istället är effekten oftast den motsatta, ungefär som att hälla bensin på en eld, och du får precis samma typ av argumentation tillbaks och med det så är ställningskriget igång. Var istället lite försiktig med hur du uttrycker dig och lämna utrymme för att kunna möta din motpart på halva vägen. Det är nästan alltid så att det även vid motsatta uppfattningar finns vissa beröringspunkter där man är mer eller mindre överens. Hitta de beröringspunkterna och utnyttja dem till att skapa en gemensam grund i diskussionen där ni förstår varandra.

Kom ihåg, innan du slår i den sista spiken för att bevisa att du har rätt så andas djupt och fundera på om det är värt det.

/Coachen

DSC00927

 

Powered by Calculate Your BMI