Home Personlig utveckling Konsten att kunna veta

Konsten att kunna veta

by Charlotta

Ibland önskar man att det fanns någon att fråga om sådant som ingen egentligen kan veta, för hur ska man kunna göra bra val och fatta kloka beslut när man inte vet?

Hur ska man veta vad som är rätt att göra när det känns som om det inte finns några bra val, eller när det finns hur många bra val som helst?

Hur ska man veta om en relation är värd att satsa på, eller om man ska stanna i den relation man redan befinner sig i även om det känns svårt?

Hur ska man veta vem man ska tro på när det gäller hälsan, vad som är nyttigt och onyttigt, vad som gör en friskare och vad som gör en sjukare?

Hur ska man veta vad man ska göra med sitt liv, om man ska byta jobb eller starta eget, om man ska flytta eller bo kvar, om man ska fatta beslutet nu eller vänta och se?

Hur ska man veta när det är dags att bilda familj, och hur ska man veta om det är omgivningens påtryckningar som gör att man funderar på barn, och om man själv kanske inte ens vill ha barn egentligen?

Hur ska man kunna ha svar på alla de små pch stora svåra livsfrågorna när det inte finns någon att fråga utan man bara förväntas veta? Det är inte konstigt att många undviker i det längsta att fatta livsavgörande beslut och istället drar ut på det med förhoppningen att någon annan, eller tiden ska fatta beslutet åt dem istället.

Problemet med det är att det är en form av beslut även att inte fatta något beslut, skillnaden är att man avsäger sig inflytandet över vad det blir. Så istället för att kunna påverka hur livet utvecklar sig så hamnar man i händerna på andras vilja och önskningar.

Men hur tar man sig från att inte veta till att känna att man fattar rätt beslut? Allt handlar om att ställa frågan till rätt person och att lyssna noga efter svaret. Och rätt person är man själv, och frågan behöver ofta ställas inte bara en eller två gånger, utan många gånger.

Så många gånger att man till slut hör sin inre röst och intuition svara, ett svar som när man väl hör det är så självklart att man vet utan ett tvivel att det är rätt beslut. Även i de fall där beslutet kan vara svårt att fatta så bara vet man att det trots allt är rätt. Svaret finns alltid inom en, man behöver bara träna sig i att hitta fram till det.

För många gånger finns det en massa brus i vägen, brus som gör att man inte klart och tydligt känner vad som är det rätta. Bruset kan bestå av andras åsikter, av andras värderingar som man kanske fått inpräntat i sig sedan man var liten, av trender i samhället, av vad som är socialt accepterat eller populärt, eller av egna eller närståendes begränsande rädslor.

Ens egna rädslor och andras åsikter är det som oftast leder en fel och som gör att man inte kan höra sitt eget sanna svar på frågorna man ställer. Så när man ställer en viktig fråga till sig själv och får ett första svar så är det klokt att börja med att ställa en följdfråga och, fråga om svaret är baserat på en rädsla.

Sedan frågar man vems åsikter eller värderingar svaret är baserat på, om det är någon annans värderingar som styr. Slutligen frågar man om svaret är för ens eget högsta bästa, för det är det svaret man vill komma åt, och då vet man.

/Charlotta

4 comments

Thomas 1 november, 2016 - 22:28

Hej Charlotta!
Att inte veta vad man vill här i livet är som du säger svårt att avgöra.
När du säger att man ska ställa en följd fråga på sin fråga. Hur menar du då?
Är det något i detta stil ?
Ex: Ska jag byta jobb?
Ja, för där jag är nu trivs jag inte. Eller Nej, du ska inte byta jobb för det handlar om att du går ut ur din trygghetszon.
Följd fråga : Varför vill du byta jobba?
Är det så du menar ?
MVH / T

Charlotta 1 november, 2016 - 22:42

Du är inne på rätt spår Thomas men jag är osäker på om det blev riktigt så som jag menade. Om du är osäker på din jobbistuation så ställer du frågan: ”Ska jag byta jobb?” till dig själv. Det första svaret blir då kanske: ”Nej, jag har det bra där jag är.” Följdfrågan till dig själv blir då: ”Är det svaret baserat på en rädsla?” Här gäller det att kunna vara riktigt ärlig med sig själv och verkligen rannsaka sina känslor. Kanske svarar du då: ”Ja, det är baserat på rädsla. Jag känner mig osäker inför tanken att lämna min trygghetszon och tvingas söka ett nytt jobb, även om jag egentligen inte trivs där jag är.” Då vet du att ditt ärliga svar, det som kommer från din intuition, är att du borde byta jobb, i alla fall att du borde börja jobba mot att på sikt byta jobb. Och du vet också att om du stannar kvar där du är trots att du inte trivs eller mår bra av det så är det för att du låter rädslan styra, och det leder sällan framåt. Blev det klarare?
/C

S 6 november, 2016 - 20:37

Hej,

Brus eller grus, håller på bli galen av allt brus i mitt huvud. Vet varken ut eller in. Ibland vet jag, men hugger rädslan tag i mig och jag vågar inte ta ett enda steg åt något håll. Kvar i gyttjan.

S

Charlotta 6 november, 2016 - 20:46

Det låter som om du antingen bara processar och aldrig fattar beslut eller inte litar på dina egna beslut, vilket är det? Vad är det i så fall som gör att du inte fattar beslut eller inte litar på de beslut du fattar?
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI