Home Personlig utveckling Konsten att vara nöjd med det man har

Konsten att vara nöjd med det man har

by Charlotta

Att vara nöjd med det du har betyder inte att du måste sluta att utvecklas eller sluta att röra dig framåt i livet, att sluta göra framsteg. Att vara nöjd handlar inte om att ge upp dina drömmar eller att acceptera att livet inte blir bättre än vad det är just nu.

Att vara nöjd innebär att sluta jaga, att se det fulla värdet i det du redan har och uppskatta de möjligheter som det ger dig. Att vara nöjd innebär också att göra det mesta av det du har och det du är, att inte bara skrapa lite på ytan och sedan tröttna och jaga efter nya saker och nya upplevelser.

Att vara nöjd med det du har och där du är betyder att du kan uppskatta och njuta av allt du har omkring dig och allt du har inom dig precis där du är just nu, samtidigt som du fortsätter att utvecklas för att ta reda på vad livet mer har att erbjuda, och inte minst för att ta reda på vad mer du har att erbjuda livet.

Om du inte kan vara nöjd där du befinner dig just nu så är risken tyvärr stor att du aldrig kommer att kunna vara nöjd. Det kommer inte en dag när du har allt som du drömt om och inte vill ha mer, för efterhand som du skaffar dig det du längtar och suktar efter just nu, så kommer du att hitta nya saker att längta och sukta efter. Nöjd är inte en destination, det är en sinnesstämning.

Se dig omkring på allt det som du redan har och se vilka möjligheter du har framför dig. Se inåt i dig själv på allt det du redan är och se vilka möjligheter du har inom dig. Istället för att hela tiden jaga efter mer och nytt så skulle du kunna lägga din energi och ditt fokus på det som redan är ditt och verkligen göra det mesta av det.

Varje gång du får en stark önskan om något nytt, ett behov som du känner att du vill fylla, så fråga dig själv vad du vill uppnå med det nya, vad är dess funktion, vilken känsla räknar du med att tillgodose med det nya?

Fundera sedan på hur du kan uppnå samma sak, fylla samma funktion och samma känsla med allt det du redan har. Det nya du suktar efter är bara en kick, en fix, en tillfällig njutning, de bakomliggande behoven, drömmarna och känslorna kan fyllas precis lika bra med något av allt det du redan har tillgång till.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI