Home Personlig utveckling Låt dig inte begränsas

Låt dig inte begränsas

by Charlotta

Det farligaste du kan göra i livet är att aldrig lämna din trygghetszon. Det jag tänker på är inte att du ska ge dig ut på fysiskt äventyrliga aktiviteter som bergsklättring och bungy jump utan att våga tänka i nya banor och därmed ändra din världsbild. På en direkt fråga svarar de flesta människor att de inte är speciellt fördomsfulla och inte har förutfattade meningar men hur är det med det egentligen?

Att hålla dig till väletablerade tankemönster och fortsätta tänka samma tankar som du alltid tänkt, att fortsätta tro på det du alltid har trott, att kontinuerligt leva efter de sanningar du alltid har levt efter innebär en trygghet. Du vet av erfarenhet hur livet kommer att se ut och vad resultatet blir när du tänker så och genom att fortsätta på samma sätt kan du minimera risken för obehagliga överraskningar. Det känns som att du inte tar några risker genom att hålla dig till det etablerade och välbekanta och det måste ju vara bra, men är det verkligen så eller är det en falsk trygghet?

Problemet är att livet inte är statiskt, det förändras hela tiden och om du håller fast vid dina gamla sanningar så riskerar du att verkligheten springer ifrån dig, för även om det gamla är välbeprövat så är det inte troligt att det för all framtid är det bästa, tvärtom är sannolikheten väldigt stor att det utvecklas nya sanningar som är mycket bättre. Genom att hålla fast vid dina gamla tankemönster så stannar du också kvar i gamla resultat. Du vet att vissa tankar och handlingar ger vissa resultat så du upprepar dem om och om igen för att få samma resultat, men vill du ha inte mer än så? Vill du inte utvecklas och få ett bättre resultat än vad du fått tidigare? För i så fall måste du tänka nya tankar. I själva verket är det så att den stora risken inte är att tänka nytt och få nya resultat, den stora risken i livet är att du fastnar i gamla tankemönster och värderingar och hindrar dig själv från att uppleva nya och bättre saker. Det som begränsar dig är rädslan för det okända, du väljer hellre ett garanterat dåligt alternativ där du vet vad du har att vänta dig än ett alternativ som kan vara mycket bättre men som är nytt och oprövat. Att tänka så handlar inte om att vara förståndig och att leva ett tryggt liv utan det handlar om att låta dig begränsas av dina rädslor. Det finns inget så svårt som att våga börja tänka i andra banor men det finns inte heller någonting som öppnar så många dörrar, bygger så mycket självförtroende och ger så stor effekt på livet.

Detta gäller både i stort och i smått, men om tanken på det nya skrämmer så är det bättre att börja i det lilla och jobba sig uppåt till större förändringar. Tricket är att våga släppa alla begränsningar och tänka helt annorlunda och ibland kan det hjälpa att föreställa sig att det handlar om någon annan än dig själv eftersom det då ofta är lättare att tänka förutsättningslöst. Leta efter de annorlunda och alternativa lösningarna istället för de välbeprövade och invanda svaren. Här följer några blandade meningar som kan hjälpa dig att börja fundera på vilka tankar och rädslor som begränsar dig.

–  Jag skulle inte se klok ut i kort/långt/blont/mörkt hår.

–  Jag skulle absolut inte kunna bo någon annanstans än där jag bor.

–  Om jag inte har ett heltidsjobb kan jag inte försörja mig.

–  Jag kan inte jobba med något annat för detta är det enda jag kan.

–  Min partner är den som tar hand om ekonomin för jag förstår mig inte på sådant.

–  Jag klarar inte att köra bil i centrum.

–  Jag har hälsoproblem och kommer aldrig att bli frisk.

–  Den som vet bäst hur jag mår är läkaren.

–  Jag har inte tillräcklig kunskap för att ta ansvar för min egen hälsa.

–  Människor som ser annorlunda ut än jag gör kan vara farliga.

–  Människor som tänker annorlunda än jag gör kan vara farliga.

–  Jag styr inte själv över mitt liv.

–  Jag kan inte påverka världen omkring mig.

–  Alla andra kan samma saker som jag kan så därför är jag inte viktig.

–  Jag är så annorlunda/ser så annorlunda ut att jag inte passar in någonstans så därför är jag inte viktig.

–  Jag har inte lyckats med någonting i mitt liv hittills så därför kommer jag aldrig att lyckas med någonting i framtiden heller.

Vad skulle hända om du utmanade dina begränsningar, vilka dörrar skulle det öppna, vilka nya tankar skulle få plats, vilka rädslor skulle du bli av med och vad skulle du kunna göra då?

/Coachen

DSC00915

2 comments

lisa 28 maj, 2013 - 12:26

Att för stunden tänka annorlunda brukar inte vara så svårt för mig, men däremot att våga förändra och agera efter de nya tankarna. Att övervinna sina rädslor och göra något nytt. Läser just nu boken Spirit Junkie av Gabrielle Bernstein, jag tycker författaren tar upp rädslor och tekniker för att övervinna dem på ett bra sätt. Men dock är jag långt från fullärd, kanske bara ett stag på vägen. 🙂 Har du läst boken?

Coachen 28 maj, 2013 - 12:44

Nej, den har jag inte läst men den verkar intressant. Visst är det så att steget från tanke till handling är svårt men bara det faktum att du vågar tänka i nya banor är ett stort steg på vägen. Det är lätt att kräva för mycket för snabbt av sig själv och förvänta sig att man ska förändra livslånga vanor på kort tid, men så funkar det sällan. Det viktiga är inte de snabba resultaten utan att vara närvarande i processen för det är där du utvecklas. Från att våga testa en ny tanke till att acceptera den, att känna motståndet mot att handla efter den, att analysera motståndet och ta reda på var det kommer ifrån och vad det representerar, till att undanröja motståndet och slutligen kunna utföra handlingen. Hela resan är ett lärande som är minst lika viktigt som målet. Som jag ser det är du mitt uppe i processen och när du är redo kommer du att våga både förändra och agera efter de nya tankarna. Så jobba vidare, du är på rätt väg. 🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI