Home Personlig utveckling Låt känslorna ta över ibland

Låt känslorna ta över ibland

by Charlotta

Någonstans längs vägen har vi svängt av åt fel håll och kommit in på alldeles galet spår. Ett spår där den sanning som gäller är att känslor inte bara är obehagligt och opassande utan direkt farliga. Att det kan skada oss att uppleva negativa känslor.

Det har gjort att vi lagt oss till med en del försvarsmekanismer som fungerar ganska dåligt, i vissa fall alldeles förskräckligt dåligt, men som vi ändå håller fast vid för att vi har fått för oss att det är rätt.

Den första försvarsmekanismen är att lägga locket på och låtsas som att känslorna inte finns. Att försöka stänga dem ute och fokusera på andra saker för att glömma eller i alla fall distrahera sig från känslorna som man inte vill möta.

Detta sättet brukar ha ungefär samma effekt som att lägga locket på en kokande gryta,  det verkar gå bra till en början men förr eller senare bubblar det över och ställer till en massa oreda.

Den andra försvarsmekanisemn är att tänka sig bort från känslorna genom att hålla dem på avstånd och istället försöka förstå intellektuellt vad som har hänt, hur det kunde hända, varför olika personer gjorde som de gjorde, hur man kunde ha gjort annorlunda och hur man eventuellt skulle kunna göra för att göra det som hänt ogjort.

Under en kort period kan några av de här tankarna vara relevanta att fundera kring, men ganska snabbt övergår det från att vara analys till att bli ett ältande vars enda effekt är att känslomässigt hålla dig kvar i den händelse du skulle gör allt för att få glömma.

Den enda metod som inte är en försvarsmekanism utan som faktiskt fungerar långsiktigt är att möta känslorna öga mot öga, att acceptera dem, låta dem finnas, och att gå in i känslorna och verkligen uppleva dem.

Det är okej att bli ledsen, arg, sårad och upprörd, det är tillåtet att känna sig liten, svag och tillintetgjord, att gråta över det man förlorat eller att svära över det som hänt. Det är inte bara okej utan det är sunt och klokt att låta känslorna få komma till uttryck genom att uppleva dem, eftersom det är den vägen de måste ta för att efter hand kunna lämna dig. Att känna dem är inte detsamma som att man tillåter dem att stanna kvar för alltid utan tvärtom att man tillåter dem att passera.

Alla andra metoder innebär att man stänger in och håller kvar känslorna, att man bäddar in dem i kroppen och tillåter att de skaver och gnager och gör skada under lång tid framöver, kanske för alltid, istället för att låta dem skölja över som en våg för att sedan ebba ut igen med bara lite svallvågor efteråt.

Vägen bort från överväldigande känslor går aldrig runtom eller under eller över eller på andra hållet från de jobbiga känslorna. Den går alltid igenom känslorna. Låt inte känslor skrämma, låt dem visa vägen mot läkning.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI