Home Personlig utveckling Letar du efter svaren utvändigt eller invändigt?

Letar du efter svaren utvändigt eller invändigt?

by Charlotta

Om du hade planerat att åka till stranden och sola och det plötsligt börjar regna så är det onekligen ett problem som är svårt att tänka sig bort från, det är ett typiskt utvändigt problem. Man kan själv bestämma hur man ska reagera på regnet men man har ingen möjlighet att få det att sluta regna.

Det är alltså lönlöst att lägga energi på att försöka få det att sluta regna, detta vet vi alla med säkerhet och av erfarenhet, och det enda som faktiskt hjälper, om man inte vill tillbringa dagen med att vara missnöjd och besviken, är att ändra sina planer och göra något annat roligt istället.

När det kommer till känslomässiga problem är vi människor överlag inte alls lika bra på att avgöra vad som fungerar och inte fungerar för att göra situationen bättre. Det är inte ovanligt att någon som känner sig frustrerad och missnöjd börjar med att ändra på omgivningen, alltså utvändigt, trots att frustration och missnöje i de allra flesta fall är invändiga problem.

Om du letar efter lösningar mer utvändigt än invändigt innebär det att du hoppas kunna ändra på situationen utan att behöva ändra på dig själv. I de fall där det är ett utvändigt problem så är det helt rätt väg att gå, men om problemet i själva verket är invändigt så kommer du ingenstans med utvändiga lösningar.

Om du i grund och botten är missnöjd med livet för att du en gång hoppade av den där utbildningen som du egentligen ville gå och därför känner dig frustrerad över att inte få använda din fulla kapacitet, så upplever du säkert att du längtar efter en förändring. Letar du då lösningar på utsidan så kanske du byter jobb, byter bostad eller till och med byter partner, men frustrationen kommer att bestå eftersom den kommer inifrån, från dina outnyttjade förmågor.

Samtidigt är det lätt att börja skylla allting som är fel på andra människor eller företeelser och att betrakta sig själv som ett oskydligt offer, eftersom du upplever att din otillfredsställande situation är utom din egen kontroll.

Innan man börjar göra livsomvälvande förändringar så är det klokt att ta reda på varifrån missnöjet och frustrationen egentligen kommer, är det ett invändigt eller utvändigt problem? Ska man leta efter en invändig eller utvändig lösning?

De utvändiga problemen har de flesta av oss ofta bra koll på, medan de invändiga problemen ofta är svårare att våga eller orka se och som man därför gärna skjuter över på någon annan i förhoppning att de ska kunna fixa dem. Men precis som du inte kan lösa någon annans problem åt dem så kan ingen annan lösa dina problem åt dig.

Även om de invändiga problemen kan kännas mycket jobbigare att ta tag i så har de en stor fördel. De problem som man själv har ansvar för att ha skapat har man i de allra flesta fall också själv möjlighet att lösa. Regnet kan du inte påverka men ditt eget liv, hur du mår och vilka val du gör har du alla möjligheter i världen att påverka.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI