Home Mental träning Livet består av endast två saker

Livet består av endast två saker

by Charlotta

Ur Arkivet:

Livet består av val och upplevelser. Det är allt, val och upplevelser, svårare än så är inte livet.

Genom att göra olika val så får man möjlighet att uppleva olika saker. Om man är obeslutsam och rädd och undviker att göra val så är det i praktiken också ett val, ett val att låta bli att välja, och även på det viset skapas upplevelser. Att låta bli att välja gör alltså inte att man slipper uppleva, man bara frånsäger sig möjligheten att själv påverka upplevelsen.

Ibland har man upplevelser som har sitt ursprung i andra människors val och som kan kännas orättvisa och oönskade. Andra människors val kan man sällan påverka men genom att i de lägena göra egna val så kan man ändå reglera hur mycket man accepterar att andras val får påverka. Ibland är valen enkla, ibland är de svåra och ibland krävs det att man gör rätt val i flera steg för att komma dit man vill, men i slutänden handlar upplevelsen ändå alltid om vilka val man gör och hur man väljer att förhålla sig till de val man gjort.

Skulle det visa sig att man gjort fel val så finns alltid möjligheten att göra nya val utifrån det läge man befinner sig nu. Inget som är gjort kan göras ogjort men man kan genom nya val förändra sin situation i den riktning man önskar. Ett felaktigt val kan innebära en omväg eller andra svårigheter, men det betyder inte att det är hopplöst att nå målet eller att det är lika bra att ge upp, det betyder bara att man måste göra nya val för att komma på rätt spår igen.

Det är lätt att fokusera på de konkreta och praktiska valen som vilket jobb du ska ha, om du ska fortsätta en relation eller inte, vad du ska lägga dina pengar på osv. Men ännu viktigare är hur du väljer att se på dig själv, din situation och ditt liv. Väljer du att se möjligheterna eller problemen, det som går bra eller det som går dåligt, det du är tacksam för eller det du är missnöjd med, dem som älskar dig eller dem som hatar dig, dina styrkor eller dina svagheter, dina framgångar eller dina misslyckanden, det hoppfulla eller det hopplösa? Det är de valen som påverkar ditt liv allra mest och det är där du kan göra störst förändring bara genom att träna om tankarna till att fokusera på det som är bra istället för det som är dåligt.

Upplevelser kommer du alltid att ha oavsett vilka val du gör, men genom att göra val som för dig närmare ditt mål för varje steg och genom att välja att fokusera på det som är bra kan upplevelsen bli mycket behagligare och mer glädjefylld.

/Charlotta

6 comments

Marija 23 maj, 2015 - 23:10

Intressant och bra läsning som vanligt. I denna självförståelse resa man är i =) .. läser du mycket om konspirationsteorier med? Tex.. Allt det här om illuminati och dylikt? Läser en bok av David icke nu ” oändlig kärlek är den enda sanningen,allt annat är illusion”. Han skriver mycket om detta med kontrollerat samhälle och att vi lever i ett ” fängelse,fast vi ej ser gallerna”. ( Prison without the bars.) Människor blir mer o mer inkapslade,övervakning av allt ökar,spårning,chipning.. ..intressant o läsa.. men självklart ska man lyssna till kritiker också..Då han har en del väldiga påstående. Men dom säger ju att det är en fin linje mellan galenskap & geni. Mvh.

Coachen 24 maj, 2015 - 10:15

Hej Marija, vad spännande att du är på en självförståelseresa, det låter som ett bra val. 🙂

Jag har inte läst mycket alls av den typen av böcker, och inget av David Icke, men jag är bekant med både honom och med konspirationsteorierna. Personligen befinner jag mig någonstans i mitten på skalan i mina tankar för närvarande. Jag tror inte att världen är riktigt så konspiratorisk som vissa gör, men samtidigt är jag övertygad om att väldigt mycket av det som sker omkring oss (och med oss) är baserat på ekonomiska intressen istället för mänsklighetens bästa. Långt mycket mer än vad man vill tro, och i vissa fall även när det gäller direkta obehagligheter. Sedan har jag svårt att tolka detta som ondska, även om effekterna kan vara väldigt onda, jag ser det snarare som oförstånd. Många gånger tror jag att människor med makt vill väl, eller tror sig vilja väl, men saknar tillräcklig kunskap och förståelse för att fatta bra beslut, eller förleds av maktens rus och inte kan stå emot andras ekonomiska intressen.

Men nej, jag ser inte världen som ett fängelse, mer än det fängelse som man själv kan låsa in sig i genom sina egna begränsningar och rädslor. Jag ser världen som i grunden god, och jag tror att vi har goda krafter som verkar kring oss och för oss, förutom de goda krafter vi själva besitter när vi väljer att använda oss av dem. Utveckling är jobbigt och smärtsamt, och det gäller även mänsklighetens utveckling. Allt blir inte rätt och bra hela tiden, men i längden så leder utvecklingen till något bättre.
/C

Lotta 11 december, 2017 - 10:28

Hej Charlotta ♥
Vilken underbar blogg du har. Jag har precis hittat hit och har läst runt lite.
Jag håller med dig om att livet består av två saker. För mig är de två, rädsla och
kärlek. Dessa kan nog appliceras på dina två saker. Man väljer ofta
det som gör att man ”inte hamnar utanför” (rädsla) eller för att bli accepterad och
älskad (kärlek). Detta blir en upplevelse. Förstår du hur jag tänker? 🙂
/Lotta

Charlotta 11 december, 2017 - 11:45

Hej Lotta, tack och välkommen hit! Jag tror jag förstår hur du tänker och naturligtvis kan man säga att livet består av många olika alternativ, sorg och glädje, liv och död, lycka och olycka och kärlek och rädsla. Det som skiljer dessa från val och upplevelser är att de kan ses som varandras motsatser, där det ena är önskvärt och det andra är oönskat. I fallet med val och upplevelser är dessa inte motsatser, det ena är inte bättre än det andra utan båda två finns som en naturlig del av livet oavsett om man befinner sig på livets topp eller dess botten. Oavsett om livet består av sorg, död, olycka och rädsla eller av glädje, liv, lycka och kärlek så har man alltid val och upplevelser som ständiga följeslagare. Av den anledningen står de i en helt egen kategori för mig.
/C

Vandrare 27 mars, 2018 - 18:36

Var på väg uppåt i karriär och privatliv på grund av olika medvetna val, men en liten sak, kroppslig, utom min kontroll gjorde att det snabbt vände nedåt så mina upplevelser inte motsvarade alla förväntningar. Det fanns tillfällen då jag hade kunnat peka ut och säga att den eller dom borde ha nämnt denna sak för mig, men jag har valt att faktiskt bara låta bli skuld och sånt. Inte desto mera är man ju ändå besviken på sig själv.

Så tack för det du skrivit! Det vilar något buddhistiskt och klokt över det. Enkelt och vist. Jag inser att det bara fanns val och upplevelser och egentligen inget ”rätt” och inget ”fel”. Bara att nu inse var jag står och att jag kan acceptera eller göra andra val. Dina ord har verkligen gett tröst.

Charlotta 27 mars, 2018 - 18:56

Välkommen hit Vandrare och tack för din berättelse och dina vänliga ord. Oavsett vilka val du har gjort tidigare och vart de har lett dig så har du alltid framtiden full med helt nya val, hemligheten ligger i att inte utgå från där du en gång var eller där du trodde att du skulle befinna dig nu, utan därifrån du faktiskt befinner dig. Allting bakom dig har varit utbildning och utveckling, nu är det upp till dig hur du använder de erfarenheterna.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI