Home Personlig utveckling Livets olika trådar

Livets olika trådar

by Charlotta

Man ska vara ärlig mot sig själv, inte påstå att man är bättre än man är, inte skönmåla eller överdriva utan stå för allting precis som det är. Det är en sanning som många lever efter, och jag tror också att de flesta upplever att de är ärliga mot sig själv, men jag tror att de flesta har fel.

Det är inte så att jag tror att människor i allmänhet överdriver sin förträfflighet inför sig själv, det gör man möjligen inför andra, men sällan inför sig själv. Tvärtom, i sin iver att inte göra sig bättre än vad man är så vill jag påstå att väldigt många människor istället underskattar sin egen betydelse och förträfflighet, och kanske till och med svartmålar sig själv helt utan att man är medveten om det.

Ett populärt sätt att göra detta på är att fokusera på de områden i livet där man ännu inte har kommit så långt och sedan döma hela sin livsprestation efter den nivån. Om man tänker sig att livet är som en väv, så väver man oftast inte raka liner som sträcker sig över hela bredden, utan man fokuserar på olika bitar i olika perioder.

Kanske börjar någon med familjebiten av väven, träffar någon tidigt får flera barn snabbt och har en stor och härlig familj redan tidigt i livet. Men istället för att se på familjedelen av sin livsväv så stirrar den här personen förtvivlat på utbidlningsdelen av väven där det är alldeles tomt efter grundskolan. Avsaknaden av väv på just den delen får sådant fokus att personen helt glömmer bort att njuta av och vara stolt över den stora biten familjeväv som redan finns klart.

Någon annan kanske har stora områden med utbildningsväv, karriärsväv och familjeväv men på den plats där den personliga väven skulle finnas, den del som beskriver det inre livet och den egna utvecklingen, spretar bara några enstaka spridda trådar som drar alldeles snett, för att de inte på långa vägar räcker till för att motsvara de andra stora delarna. Skulle man bedöma livet efter de ensamma trådarna så skulle det se ut som om personen inte har kommit någonstans, när vederbörande i själva verket har uträttat så otroligt mycket.

Man kan bryta ner sin livsväv i hur stora eller små partier man vill, men det man kan vara säker på är att alla delarna inte växer i samma takt, och man kan precis lika gärna utvärdera det man åstadkommit så här långt baserat på där man gjort mest istället för där man gjort minst. Båda delarna är sanna fast inget av dem visar hela sanningen för den ligger någonstans däremellan.

Att vara ärlig mot sig själv innebär inte bara att behålla fötterna på jorden utan minst lika mycket att inte framställa sig själv som sämre än man är, att inte vingklippa sig själv genom att fokusera på sina svagheter eller misslyckanden och låta dem vara rättesnöret för hur bra man har lyckats eller vad man har förmåga att klara av.

Fokusera på det du redan behärskar, på de områden där du har dina styrkor och där du känner dig trygg. Låt de områdena bli ditt rättesnöre för vem du är och vad du har kapacitet till, och använd den styrkan för att utveckla de områden där du ännu inte har kommit så långt. Om du vill.

/Charlotta

6 comments

H 15 december, 2016 - 13:22

Hej igår sade jag rent ut vad jag tyckte o tänkte på min arbetsplats. Men även talade jag om att jag också inte är en perfekt människa. Jag försökte få personen att inse att allt den säger och gör inte är rätt. I alla fall har jag fått säga min mening och det är skönt oavsett om mitt budskap gick fram eller inte. Den här bloggen hjälper mig mycket 🙂

Charlotta 15 december, 2016 - 13:38

Tack, och grattis H till att du stod upp för dig själv! 🙂 Hur togs det emot, fick du någon respons?
/C

A 16 december, 2016 - 08:58

Tack Charlotta!

Det här som du skriver om är mycket viktigt, att inte vingklippa sig själv. Utan att vara stolt för den man är med både goda och mindre goda sidor. Och att acceptera sig själv som den man är utan att skämmas för sig själv. Jag blir glad när jag läser det här, och ärlig både är och ska jag vara oavsett vad det handlar om. Det mår jag bäst av och säkert hela mänskligheten. 🙂

Charlotta 16 december, 2016 - 10:46

Tack för att du läser A.
/C

H 16 december, 2016 - 12:39

Hej jag fick en ursäkt men känslan jag får är att kollegan ändå inte inser varför det uppstår såna här konflikter. Han förstår inte att han gör saker ibland som gör både mig och tydligen andra människor upprörda. I hans synfält är det nog så att de andra gör fel. Han kom med bortförklaringar och ville inte alls först ta emot vad han sagt som gjorde att jag blev kränkt. Men efteråt har han varit juste åt mig. Hoppas han tar till sig för det tar så mycket energi av mig när det blir så…

Charlotta 16 december, 2016 - 14:15

Med vissa går det inte att nå hela vägen till verklig förståelse, man får vara glad för de framsteg som går att göra och hoppas att det räcker. Du har i vilket fall gjort din del och stått upp för dig själv och det du känner är rätt.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI